- İmam Rabbani den her varlık Allah ın tecellisidir

Adsense kodları


İmam Rabbani den her varlık Allah ın tecellisidir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 6 November 2010, 03:53 pm GMT +0200
İmam Rabbani'den Günümüze Hikmetli Mesajlar: Her Varlık Yüce Allah'ın Tecellisidir



“Göstermek ve gösterilmekten, belli etmek ve belli olmaktan başka, hiçbir bağlılık yoktur. Mahlûkların her biri, Yaratan'ın varlığını gösteren birer alâmettir. O'nun ismlerinin, sıfatlarının büyüklüğünü bildiren, birer ayna gibidir.” (İmam Rabbani-Mektubat 31. Mektup )

Değerli İslam alimi İmam Rabbani bu sözleriyle, dikkatle bakan ve düşünen bir insan için, Yüce Rabbimiz'in canlıların her birinde, her detayında, yaratışının delillerini ve tecellilerini gösterdiğini hatırlatmıştır.

Evrenin ve dünyanın yaratılışından, insanın her hücresindeki kusursuz yapıya kadar çevremizde gördüğümüz her detayda Allah'ın sonsuz şefkatinin delilleri bulunmaktadır. Bu delilleri görebilmek için uzun uzun araştırmaya, derin bilgilere sahip olmaya ya da herhangi bir konuda eğitim görüp uzmanlaşmaya da gerek yoktur. Sadece evrende yaratılmış herşeye Allah'ın Rahman ve Rahim sıfatını anlayarak bakmak, Rabbimiz'in kullarına olan sonsuz sevgisini, sınırsız lütfunu düşünmek yeterlidir. Eğer insan çevresindekilere böyle bir gözle bakarsa her gün gördüğü dünyadan daha farklı bir dünyayla karşılaşır ve bu dünyadaki her detayın Allah'ın rahmetinin delilleri olduğunu fark eder. Allah Kuran'da "Şimdi Allah'ın rahmetinin eserlerine bak..." (Rum Suresi, 50) buyurarak dünya üzerinde bulunan herşeyi Allah'ın rahmetinin bir tecellisi olarak tanımlar.

Geceyle gündüzü yaratışının, yağmuru yağdırmasının, gemileri denizde yüzdürmesinin, kuşları havada tutmasının, kullarını çeşit çeşit ürünlerle rızıklandırmasının, hayvanların, ağaçların, rüzgârın, şimşeğin kısacası yarattığı canlı cansız herşeyin hikmetini düşünmeye çağırır ve bunların her birinin Kendisi'nden kullarına bir rahmet olduğunu hatırlatır. Ayette şöyle buyrulmaktadır:

"Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün ard arda gelişinde, insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah'ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgarları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır." (Bakara Suresi, 164)

Ayette bildirildiği üzere Yüce Allah sonsuz ilmini, merhametini ve lütfunu canlı-cansız tüm yarattıkları üzerinde tecelli ettirir. Bizler Rabbimiz'in Rahman ve Rahim sıfatlarının tecellilerine hem Kuran'da, hem de kainatın her noktasında şahit oluruz. Bu gerçek bir ayette şöyle haber verilmiştir:

"Biz ayetlerimizi hem afakta, hem kendi nefislerinde onlara göstereceğiz; öyle ki, şüphesiz onun hak olduğu kendilerine açıkça belli olsun. Her şeyin üzerinde Rabbinin şahid olması yetmez mi? "(Fussilet Suresi, 53)



ALINTI

sümeyra
Sat 25 February 2012, 01:01 pm GMT +0200


    Enel Hakk diyen kişiyi asanlar,onun gerçekte ne demek istediğini anlıyamamışlardı..Rabbim, hadisatın yüzündeki perdeyi aralıyanlardan eylesin hepimizi..

Sevgi.
Mon 8 January 2018, 12:56 pm GMT +0200
Mevlam bilgiler için Razı olsun inşaAllah

ceren
Mon 8 January 2018, 03:46 pm GMT +0200
Aleykümselam.Allahın eşsiz ve benzersiz yarattığı ve insanlara sunduğu kainatın hikmetlerini bilen anlayan ve allaha her daim şükür eden kullardan olalım inşallah.Kainatı yaratan rabbime binler kez subhanallah...

Bilal2009
Mon 8 January 2018, 04:59 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri hayırlı bir kul olanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun.