- İmam Malik' in Ekolünde Tesirli Unsurlar

Adsense kodları


İmam Malik' in Ekolünde Tesirli Unsurlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
bengisu
Sun 9 December 2007, 07:10 pm GMT +0200
İmam Malik'in kendine has fıkhî ekolün oluşmasına tesir eden unsurlar şöyle sıralanabilir:

      a) İbn Hürmüz'den edindiği çeşitli fırkalar ve düşüncelerine dair aktüel bilgiler ve farklı fıkhî ve fıkıh dışındaki mezhebler ve bunların ayrılık sebebleri hakkındaki derin bilgi.

      b) Ashab'ın, özellikle Hz. Ömer'in oğlu Abdullah ve Hz. Aişe (r.a)'nın fetvaları ve Tabii'nin büyüklerinden İbn Müseyyeb ve diğerlerinin, rivayet yoluyla öğrendiği fetvaları.

      c) İlk hocası Rabi'atu'r-Rey diye şöhret bulan Rabia b. Ebu Abdurrahman'dan aldığı rey fıkhı. Ancak Rabianın reyi Iraklıların reyinden farklı olup, muhtelif naslar esas alınarak halkın problemlerinin çözülmesi demek olan mesalih-i mürsele esasına dayanmaktaydı.

      d) Çok mevsuk gördüğü ravilerden aldığı hadisler. O, hadis ilminin dinin kendisi olduğunu kabul eder ve hadis talep edenlere, hadisleri kimlerden aldıklarına dikkat etmelerini tenbihlerdi.

      Malikî fıkhı; İmam Malik'in Mescid-i Nebi'de ders vermeye başlamasından sonra, derslerine devam eden öğrencilerinin onun fıkıh usulüne göre şekillenmesiyle yavaş yavaş oluşma aşamasına girdi.

      İmam Malik, kendi usulüne dair bir eser yazmadığı gibi, bu konuda açık bir şeyde söylemiş değildir. Zaten, diğer imamlarda olduğu gibi o da herhangi bir ekol oluşturma endişesiyle hareket etmiş değildi. Öğrendiği ilimleri, çevresinde toplanan öğrencilerine aktarırken ve problemlerin çözümü için fetva soranlara fetva verirken, dinin kendisine yüklemiş olduğu sorumluluğu yerine getirme endişesinden başka bir duygu ile hareket etmiş değildir. Onun talebeleri memleketlerine döndüklerinde, halkın meselelerini İmam Malik'in fetvalarına göre çözüyorlardı. Onun fetvalarının yetersiz olduğu konularda ortaya çıkan yeni meseleleri onun usulüne uygun olarak, hallediyorlardı. İşte onun talebeleri, mezheplerinde ihtiyaç duydukları usulü, Malik'in ana hatlarıyla işaret ettiği doğrultularda ortaya koymuşlardır. İmam'ın Muvatta'da takip ettiği yöntem, onun fıkıhtaki usulünun temel prensiplerini açıklar niteliktedir. O fıkhî bir mesele ile alâkalı olarak önce hadisi alır, peşinden Medineliler'in o konudaki uygulamalarına değinir, arkasından da Tabi'in ve diğer ulemanın görüşlerini zikreder.

      Anlaşılacağı gibi, diğer fakihlerden ayrı olarak, onun fıkıh anlayışında Medineliler'in amelinin özel bir yeri vardır. Ona göre Medinelilerin amelî, sünnetin amelî olarak rivayet edilmesidir. Zira onlar, hayatlarını, aralarında yaşamış olan Hz. Peygamber (s.a.s)'in gösterdiği doğrultuda şekillendirmişlerdir.

      İmam Malik'in fıkıh usulü ve hukuk ekolünde reye az başvurulmuş olmasına rağmen, diğer mezheplerde rey için delil durumunda olan Kıyas, İstihsan, Mesalih-i mürsele vb. Fer'i deliller çokça kullanılmıştır.
 

ahmetküçük
Wed 19 October 2011, 07:28 pm GMT +0200
maliki mezhebinin ve hanefi mezhebinin temel fikhi eserleri nelerdir?cevaplarsaniz memnun olurum

admin
Wed 9 May 2012, 12:17 pm GMT +0200
maliki mezhebinin ve hanefi mezhebinin temel fikhi eserleri nelerdir?cevaplarsaniz memnun olurum

http://www.ilimdunyasi.com/islam-kavramlari-m-z/maliki-mezhebi/ bu bölümü okumanızd yararvar.

örneğin El muvatta  hem fıkıh kitabı hemde bir hadis kitabıdır. bunları okuyarak tatbik edebilirsiniz.

AyşeSungur7-B
Sat 4 April 2015, 06:50 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah,
Malikilik mezhebi İmam Malik'in düşünceleri etrafında toplanmıştır.
İmam Malik büyük bir Allah dostudur.

Bilal2009
Wed 12 May 2021, 03:04 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 13 May 2021, 08:26 am GMT +0200
Aleyküm selam. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim