- İmam hutbede sadakaya teşvik eder mi ?

Adsense kodları


İmam hutbede sadakaya teşvik eder mi ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 27 May 2012, 03:13 pm GMT +0200
22- İMAM, HUTBEDE SADAKAYA TEŞVİK EDER Mİ?

1561- Ebu Said (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v), bayram günü çıkar iki rekat namaz kıldırır sonra hutbe verir sadaka verilmesini emrederdi sadaka verenlerin çoğunluğu kadınlardan olurdu. Bir ihtiyacı olursa veya bir heyet göndermek isterse onu cemaatine söyler değilse dönüp giderdi. (Müslim, Iydeyn: 1; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 158)

1562- Hasan’ı Basri (r.a)’den rivâyete göre, İbn Abbas, Basra’da bir hutbe vererek şöyle söyledi: “Orucunuzun zekatını ödeyiniz” bunun üzerine insanlar birbirlerine bakmaya başladılar. Bunun üzerine Abbas: “Burada Medineli kim var?” dedi ve: “Kalkın kardeşlerinize öğretin onlar bilmiyorlar; Rasûlullah (s.a.v), fıtır sadakasını; küçük, büyük, hür, köle, erkek, kadın herkes için yarım sa’ buğday’dan veya bir sa’ hurmadan veya arpadan verilmesini farz kılmıştı.” (Ebû Davud, Zekat: 20; Müsned: 1914)

1563- Bera (r.a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), Kurban bayramı günü namazdan sonra bize hutbe okudu sonra şöyle buyurdu: “Kurban bayramı namazımızı kılan, kurbanımızı kesen, Allah’a karşı vazifesini yerine getirmiş olur. Bayram namazından önce kurbanını kesmiş olan kimse ise, et için hayvan kesmiş demektir.” Bu hutbe üzerine Ebu Bürde b. Niyar: “Ey Allah’ın Rasûlü! Ben bugün yeme içme günü olduğunu bildiğimden namaza çıkmadan önce kestim, acele ettim. Kendim yedim, çoluk çocuğuma yedirdim, komşularıma da dağıttım” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): “O etlik için kesilmiş sayılır” buyurdular. Kurban bayramı namazından önce kestiği koyunun kurban olmadığını öğrenen Ebu Bürde: “Benim iki koyun eti kadar eti çıkacak olan bir hayvanım var, onu kessem olur mu?” diye sorunca, Rasûlullah (s.a.v): “Evet fakat senden sonra hiç kimse için böyle bir durum geçerli olmaz” buyurdular. (Buhârî, Iydeyn: 8; Ebû Davud, Dahaya: 5)


ceren
Tue 2 October 2018, 09:29 am GMT +0200
Esselamu aleykum.imam bayaram günü namaz kaldırdıktan sonra hutbe verip sadaka teşvik edebilir.Rabbim bizleri sadakasini veren ibadetini hakkiyla yapan kullardan  eylesin inşallah....

Bilal2009
Tue 2 October 2018, 02:29 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri malını hak yolda harcayanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 14 December 2018, 01:24 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Herdaim malımızı hak yolunda harcıyanlardan olalım inşaAllah