- İlim için katlandığı zorluklar

Adsense kodları


İlim için katlandığı zorluklar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 26 April 2011, 12:54 pm GMT +0200
İlim İçin Katlandığı Zorluklar


Elbette Zehebî çağımızla kıyas edilmeyecek zorluklarla okumuş biridir. Bir kere dört beş yaşlarında başlayıp, aralıksız 24 yıl durma­dan üstadlardan ders almış bunun için deve, at sırtlarında nice me­safeler kat etmiştir. Bundan sonraki hayatında gözlerini kaybedecek kadar bir dinamizmle, Ömrünün sonuna kadar ay ve mum ışığıyla bir yandan okuyup bir taraftan okutarak bir de yazarak müthiş bir hiz­met ifa etmiştir.

Ancak Zehebî'nin bu konuda en enteresan yönü ilim aşkına sev­mediği kimselerin bile önüne diz çökmüş olmasıdır. Mesela Mu'ce-müş-Şüyuh adlı eserine bir göz atınca şu ifadeleri görüyoruz:

«Allah ona acısın. Namazlarını tam kılmazdı.» Şeyhi İsa b. Ab-dirrahman. (Mucem no 595).

«Üzerinde dininin pırıltısı gözükmezdi. Lakin bendeki ilim aç­gözlülüğü beni bunun gibi heriflerden ilim almaya şevketti.» Şeyhi Ala'üddin Ali b. Muzaffer.

Şeyhi Muhammed b. Ahmed el-Makdisi'ye "Zavallının biri. Hep kötülenirdi."

Mahmud b. Yahya için "Ahlaksız akılsız." der.

-Yine Şeyhlerinden Muhammed b. Ebî Bekr'in Şii olduğunu anla­tır. (Mucem no 889).

Yine böyle bir çok şeyhini tenkid eder.[32]

 

Zehebî'nin Kadın Hocaları
 

Zehebî'nin en orijinal yanlarından biride onun binlerce alimde görülmeyen bu yanıdır. O ilim için kadın erkek ayırmamış ilmi buldu­ğu her yerden elde etmeye koşmuştur.

Hafız Zehebî başta halası SittÜ'I-eh! binti Osman b. Kaymaz b. Abdillah ez-Zehebî olmak üzere sadece "Mucemüş-Şüyuhunda" tam benim saymamla yüz tane kadın şeyh adı verirki bunlardan Harmiye bn. Nasir'dan Taberanî'nin müntehabmi okuduğunu anlatır. (Mucem terceme no 234).

Zehebî bunlardan yaptığı rivayete örnekler de verir.

Bir erkeğin çağımızda bunu dindar olarak tasavvuru bile zor. Şimdilerde değil bir kadından ders almak icazet almak bir erkek ho­canın vazına bile kadınların gitmesi çok acayib karşılanır. Tabi bu dindarlar arasında. Gevşekler arasındaki hükmün zaten meclisimizde yeri yok.

İşte Zehebî gibi bir insan yedi asırdan beri Hadis Rical ve Tarih sahalarında kendisinden sonra gelenlere rehberlik yapmaya devam ediyor ve hiç birimiz onun eserlerinden müstağni olamıyorsak onun bu ilme verdiği değer onu böyle değerli yaptığındandır. Yoksa nice meş-hur olmuş alimler biraz sonra nisyan mezarlığına gömülüp git­mişlerdir.[33]



[32] İmam Zehebi, Tarihu’l-İslam, Cantaş Yayınları: 1/48

[33] İmam Zehebi, Tarihu’l-İslam, Cantaş Yayınları: 1/48-49

Rüveyha
Thu 3 July 2014, 11:42 am GMT +0200
Mevlam ilmi yayan tüm Allah dostlarından ,ümmeti Muhammedden razı olsun..İnşaAllah bziler de Zehebi hazretleri gibi ilim öğrenme aşkıyla dolarız..Hepimize nasip olur inşaAllah..

MEHMET/8/A/ENES
Thu 3 July 2014, 12:53 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh ve mağfiratuhü, Allah Azze ve Celle cümlemize ilimle amel etmeyi salih amel etmeyi nasib eylesin daim eylesin.

8/A
Sun 17 August 2014, 03:39 pm GMT +0200
Ve aleykümüs selam ve rahmetullahi ve berekatüh...
RABBİM bizleri ilmi her ne pahasına olursa olsun her ne şekilde olursa olsun öğrenmeyi nasip u kısmet eylesin İNŞAALLAH...
İlmin geldiği yer nasıl olursa olsun güzeldir zaten...

Sevgi.
Thu 25 November 2021, 03:41 am GMT +0200
Esselamü Aleyküm. Rabb'im bizleri herzaman ilim öğrenmeye gayret eden ve ilimle güzel ameller işleyen kullarından eylesin inşaAllah