- İlgi

Adsense kodları


İlgi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Thu 15 July 2010, 04:07 pm GMT +0200

 

a. İlgi

 

îlgi, eğitimin en temel göstergelerinden biridir. İlgi ve sevgi birbirinin hem sebep ve sonucu, hem de tamamlayıcısıdır.

Sevginin nesnel göstergelerinden biri de "ilgi"dir. Bîr eğitimci sevgisini eğittiği kişiye gösterdiği ilgi ile ortaya ko­yar. İlgisizlik ise eğitimdeki en büyük tehlikedir. İlerikİ yaş­larda ortaya çıkacak bir çok psikolojik dengesizliklerin kay­nağında hep küçük yaşlarda karşılaşılan ilgisizlik vardır. Ana-babalık eğitiminin başarısı, ilgi ile artırılacak bir ileti­şime ve ilişkiye bağlıdır. Çocukla ilgilenmek çocuğun hakkı; ana-babanın sorumluluğudur. Bu ilgiden doğan iletişim çocuğun isteklerini izlemede, ihtiyaçlarını tespit etmede ve gidermede son derece önemlidir.

Ana-babanın kendilerine ait bir yaşantılarının da ol-ıugunu ileri sürerek çocuğa karşı ilgiyi sınırlı tutması veya onu kendi başına oyun oynamaya, televizyon seyretmeye yön­lendirici tutumları, çok baştan savmacı tutumlardır; son dere­cede de kötü ve yıkıcıdır. Bunun çocukta istenmediği duygusunu yaratacağı kesindir. Böyle bir durum ise onun çevresindekilerin kendisini dikkate alması gerektiğini hatırlatmak için isten­medik davranışlar içine girmesi ile sonuçlanacaktır. Bunun için çocuğa ilgi, şartlar ne olursa olsun, terkedilmesî bir tarafa, ertelenmesi bile son derece sakıncalıdır.

İlginin hep pîanh-programlı, ciddî ve bir amaca yönelik olması gerekmez. Bazen informel bir ortam içinde sevgi dolu birlikte oluşlar, neşeli şakalar, hatta saçmalıklar, resmiyet­ten doğan ağır ortamı rahatlatır. Bu mânâda çocuğun oyunla­rına İştirak etmek bazı oyunları onunla birlikte oynamak son derece faydalı etkinliklerdir ve ilginin göstergesidir.

İlgi, yetişkin eğitiminde de önemlidir. Özellikle kişiyi kötü alışkanlıklardan kurtarmanın tek ve en sağlıklı yolu, o-nunla ilgilenmektir. Kendi haline terkedilmiş, bir bakıma il­gisiz kalınmış kötü alışkanlıklar, insanları daha çok baskı altına alırlar. Bu konuda gösterilecek ilgisizlik bir anlamda onu dışlamak olacaktır. Dışlanmış bir insan ise ilgiyi, pençesi­ne düştüğü kötü alışkanlıklarda arayacaktır. [70]