- İlah ve Rab Mefhumları

Adsense kodları


İlah ve Rab Mefhumları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 1 October 2010, 05:25 pm GMT +0200
İlah ve Rab Mefhumları?

Biliyorsunuz ki, İlâh mefhumu, mabûd, ibâdet edile­cek kudret mânasına gelir. Fakat şunu da hesaba kat­mak lâzım­dır ki, maalesef siz Mabudun mânasını da unutmuş oluyorsu­nuz. Mâbud, denilen kelimenin aslı abede kökünden gelir. Abede de Abd'den yâni kul ve köle kelimesinden gelir. İbadetin mânası bildiğimiz ibadet yâni tapınmak değildir. Tam mânasiyle kulluk etmek, kölelik etmek, bütün yaşayışı bo­yunca, emre boyun eğ­mek, boyun bükmek, hizmete hazır olmak, fermana itaat etmek için buyruğu yerine getirmek, yolunda hazır bu­lunmak demektir. İşte bunlar tam bir halde, kül halinde ve hepsi bir arada, ibadettir. Hizmet yolunda hazır bulun­mak, karşısında el bağlı divan durmak, kulluğu itiraf ede­rek boyun bükmek, baş eğmek; (manen ve maddeten) vefakârlık; sadakat cazibesine tam mânasiyle kapılmış olmak; ferman dinlemek için, canla başla ve her şeyi ile fedakârlığa hazır bulunmak; bu yolda mal ve canla ça­lışmak, bir işe emir verilmekle değil de bir işaretle bile derhal içten gelerek koşmak; efendi ne isterse, derhal tereddüt etmeden ve gecikmeden yapmak; efendinin kuvvet ve kudreti karşısında, kendi acz ve zilletini belirt­mek; efendinin koymuş olduğu herhangi bir kanuna, ne­den ve niçin demeden sorgu sualsiz, canla başla itaat etmek, onun hükmü­nün haricindeki hiçbir şeye eğilme­mek ve böyle şeyleri tama­men hiçe saymak; her nerede efendinin fermanı olursa orada kelleyi koltuğa almak; işte bu gibi vasıflar ibadetin asıl mef­humudur. Ve insanın asıl Mabudu da, kendisine karşı bu şe­kilde ibadet edilen Mâbud'dur.

Rab mefhumu ne demektir? Arap lisanına göre, Rab kelimesinin mefhumunun asıl mânası, besleyen, besle­yici ve koruyucu demektir. Dünyada da bu besleyici ve koruyucuya ibadet edildiğinden; bu besleyici ve koruyucu Rabb de mâ­budluk sıfatına haizdir. Yâni, bu besleyici ve koruyucu, insanları beslediğinden, ve koruduğundan kullarının mâliki ve onların efendisi şeklinde bir varlık olur. Nitekim, alelade Arapça konuşmalarda, mal sahibi, mülk sahibi kimseye de yine Rabb - ül -mâl denir. Yahut da bunun gibi evin sahibi ve evin mâlikine de yine Rabb-üd- dar diye söylenir. İnsan, kendisini besleyen, kendi­sine rızık: (Geçim) veren bir varlığı elbette ki düşünür. Bu varlık, insanı besler, onu korur onun ihtiyaçlarını temin eder, onun sıkıntılarını bertaraf eder. İnsan bundan bir çok şeyler bekler. Meselâ, kendisinin her hususta geçi­mini, ilerlemesini, sıkıntılardan kurtarılmasını, onun lütfü ve desteği karşısında hayat boyunca karşılaşacağı her türlü problemden kurtulmak ve bu gibi şeyler bekler. Me­selâ, ondan kendisinin her hususta geçimini, ilerlemesini, sıkıntılardan kurtarılmasını, onun lütfü ve desteği karşı­sında hayat boyunca karşılaşacağı her türlü problemden kurtulmak ve bu gibi şeyler bekler. Böyle bir varlığı veya böyle ümit ettiği bir kudreti insan kendisinin sahibi, mâliki ve efendisi olduğunu düşünerek; onun fermanına ve em­rine boyun büker; işte bu varlığın bu gibi kudretin de ismi Rab'dır.[30]

Bu iki kelimenin mânalarına göz atıp düşünürsek gö­receğiz ki, insan'ın karşısına bir varlık dikilerek, şu iddi­ada bulunuyor: Senin ilâhın benim, senin Rabb'ın benim, bana kulluk edecek misin? Bana ibadet edecek misin? Yoksa, ağaç mı? Taş mı? Deniz mi? Hayvanlar mı? Gü­neş mi? Ay mı? Yıldızlar mı? Acaba O'ndan başka kim insanın karşısına çıkıp bu koca davayı ortaya atmak ce­saretinde bulunabilir? Asla! Hiçbir kimse!

İnsanın karşısına hiçbir varlık dikilip de, bana ibadet edeceksin, bana kul olacaksın diyemez. Yalnız bir şey vardır; o da insanın kendisi, şu gördüğümüz, şu bildiği­miz, hiçbir şeye yaramıyan bir insan bu cür'eti gösterebi­lir... Evet bu adamlar­dan biri, bir ara kalkar da insanın karşısına dikilir ve ben senin Rabbinim, bana ibadet ede­ceksin diye tutturur. Elindeki büyük imkânlarla şımaran ve ne olduğunu unutan bu adam çılgın bir ihtiras nöbe­tine tutularak kalkar da Al­lah'lık iddiasında bile bulunur. Çünkü insan zihniyetinde tahakküm hırsı ve hevesî var­dır. Bu azgın ihtiras, insan için, iktidarı ele geçirmek, ya­hut menfaat temin etmek, her ne şekilde olursa olsun, diğer insan­ları kendine mahkum etmek, kendine itaatkar eylemek suretiyle başlar; yavaş yavaş bu menfî duygu cinnet derecesine vararak Allahlık: ulûhiyet iddiasına kadar varır. İnsan yâni şu bildiği­miz adamlardan biri, kendisini diğer hemcinsinin Tanrısı yapar da işin içinden çıkar. Çevresini köle haline getirmek, kullar ve esirler gibi onlara boyun eğdirmek, onlara karşı hüküm ver­mek, bu hükmünü yürütmek, kendi isteklerini onlara kabul ettir­menin neticesinde bir ilâh olarak cemiyete musallat olur.

İnsan, insanlığının başından bu güne kadar, böyle Tanrı olmak gibi cazip bir şeyi, bütün insanlık ömrü bo­yunca görmemiştir, tatmamıştır. İnsan için, ufacık bir kudret, bir ser­vet; bir parçacık zekâ veya bilgi; yahut da herhangi bir şekilde azıcık bir kol gücü, elde edildi mi, insan kalkar bunu bir bü­yüklük zannederek kendi haddini aşmaya başlar ve diğer in­sanların üzerinde, yâni bu say­dığımız hususlarda geri kalmış bulunanlara karşı — pa­rasız pulsuz fakir kimselere, zayıf, na­hif, güçsüz kuvvet­siz kimselere; bilgisi kıt, cahil kimselere; yahut da elinden iş gelmeyen beceriksizlere — tahakküm et­meye başlar. İşte böyle bir hal, bir nevi Tanrılık iddiasıdır.

Bu şekilde Tanrılık etmek hevesine kapılmaya yelte­nen insanlar, iki çeşit Tanrılığa yeltenirler ve iki yoldan gider­ler.

 

Doğrudan Doğruya İddia Edenler

İnsanların bazıları çok cesaretli ve ataktırlar; hemen ortaya atılırlar ve uzun boylu düşünmeğe lüzum hisset­meden ve kimseden çekinmeden, peşin hükümlü olarak iddiada bulu­nurlar. Yahut da onların elinde Tanrılık iddia­sında bulunmak için yeterli vasıta bulunduğundan, doğ­rudan doğruya kendile­rine insanüstü ünvanlar verirler. Ve bu şekilde doğrudan doğ­ruya kendilerini Tanrı ilân et­meye yeltenirler. Meselâ, böyle bir hâdiseye örnek olarak Firavunu ele alabiliriz. Görüyoruz ki, bu adam, milletine başkan olunca ve emrine amade duran bir ordu bulu­nunca, kendi idaresindeki halka, "Ene Rabbüküm - ül - a'lâ: Sizin yüce Rabbiniz benim" (En - Nazîat: 24) demedi mi? Yahut da: "Malimtü leküm min ilâhin gayriye: Ken­dimden başka sizin bir ilâhınız (Tanrınız) olduğunu bilmi­yorum." (El-Kasas: 38). Diye beyanda bulunmadı mı?

Hazret-i Musa (A.S.) Firavundan kavminin serbest bı­rakılmasını istediği zaman, ona sen Rabbülâlemînin kulluğunu kabul et demişti. Firavun da, cevap olarak, "Benden başka birisinin Tanrılığını (ilahlığını) kabul eder­sen seni hapse attırı­rım." (Eş-şuara: 29) Tehdidinde bu­lunmamış mıydı?

İşte aynı tarzda, başka bir hükümdar da Hazret-i İbra­him (A.S.) karşısında buna benzer bir iddiada bulun­muştu. Onun da bahsi Kur'an-ı Kerim'deki şu lafızlarla beyan buyrulmuştur:

"Sen, İbrahim ile Rabbı hakkında çekişmeye girişeni görmedin mi? Allah ona mülk vermişti... Ne zaman, İbra­him, ona dedi: Dirilten de öldüren de benim Rabbımdır; O da (karşılık olarak) söyledi: Ben diriltir ve ben öldürürüm İbrahim de dedi: İşte Allah, güneşi şarktan doğuruyorr sen de garptan doğdur (bakalım)? Küfür yolunu tutmuş bulunan kimse, o zaman afalladı..."

(El – Bakara: 258)

Şimdi o kâfirin niçin afalladığını düşünebiliriz. Afal­lamış olması hangi sebebe dayanıyordu? Bu şaşkınlığın asıl sebebi şu idi: O, Hak Taalâ'nın kâinatın hükmünü elinde bulundurduğuna, güneşi doğdurup batırdığına bile inanmıyordu. Fakat münakaşa mevzuu, kâinatın mâliki­nin kim olduğu meselesi değildi. Bu çatışma asıl şunun üzerinde cereyan ediyordu. İnsanlar üzerinde ve bilhassa o zamanki Irak ülkesinde yaşayan insanlar üzerinde mâ­likiyet hakkı kimindi? Bu karşı koymanın sebebi de, o ülkenin hükümdarlığının kendi elinde olması idi. Halkın canı, malı elinde olduğu gibi, istediği gibi de hükmedebi­liyordu. Bu sınırsız selâhiyetle yaşatabilme ve öldürme imkânına da sahip olduğunu sanıyordu. Ben canı bağış­larım ve ben istediğimi öldürürüm gibi iddialara kapıl­mıştı. Kendi sözünün kanun ve bütün tebaasının da kendi arzusuna göre hareket etmesini istiyordu. İşte bu­nun için de, Hazret-i İbrahim (A.S.) dan, kendisini Rab olarak tanımasını taleb etti. Bana kulluk ve ibadet ede­ceksin dedi. Hazret-i İbrahim (A.S.) da bu talebe şu mu­kabelede bulundu: Ben ancak yerin ve göklerin Hâliki ve Rabb'ı olan Allah'a ibadet ve kulluk ederim, dedi. O za­man bu sözler karşısında, yalancı ilâh afalladı. Hazret-i İbrahim de, şaşıran birine ibadet edilip, onun karşısında boyun eğilir mi dedi?[31]

Bu şekilde İlâhlık, Tanrılık iddiasında bulunmak şu iki kişiye, yâni Firavunla Nemruda münhasır değildir. Daha dünyanın muhtelif yerlerinde nice nice Tanrılık iddiasında bulunan ve her şey bizdendir diyenler ve buna benzer vasıfları nefsine mal edenlerin sayıları bir hayli kabarıktır.

İran'da, hükümdara ve padişaha Hüdâvend ve Hûda kelimeleri kullanmak âdet halindedir. Güya bu kelimeleri söylemekle İran şahına karşı tam mânasiyle kulluk ve ubudiyet vecibeleri ifa edilmiş oluyor. Halbuki, hiç bir acem (İranî) onları Tanrıların Tanrısı: (Allah) diye dü­şünmez. Bu zavallı İran şahının kendisi de bu iddiaya kalkışmaz, fakat bu kelimeler eski zamandan kalma boş laflardan ibarettir.

İşte bunun gibi yine Hindistanın muhtelif yerlerinde bazı hükümdarlar da kendi neseblerini, soylarını devtâ: Tanrı­cık'lara ulaştırmak isterler. Nitekim bunun gibi, gü­neş ailesine mensup olanlar, Ay ailesine mensup olanlar: Sure bensî ve Çand bensî gibileri günümüzde bile şöh­retlerini kaybetmiş değillerdir.

Onlar Raca'ya da ann dîtâ: Rızık veren demektedir­ler. Onun karşısında çok kereler secde bile etmektedirler. Halbuki artık bugün zavallı Racaların çoğu kendilleri dahi bu iddiada değillerdir. Fakat böyle şeyler bu dünyada olagelmiştir. Ve bugün dahi bunun gibilerine rastlamak mümkündür. Bunlara her yerde rastlanamaz.

Ancak, bazı yerlerde yine buna benzer iddialar yok değildir. Hattâ bazı yerlerde, hükümdarlara, o ülkenin diline göre İlah veya Rabb lafızlarının karşılığı olan keli­meler açıkça söylenegelmiştir. Fakat bu kelimeler doğru­dan doğruya uluhiyet iddiası için değilse de yine bu keli­melerin altında bu mefhuma benzer bir şey gizlenmiş bulunuyor. Bu gibi uluhiyet iddiasında bulunmak için açıktan açığa ben Rabb'im. Ben ilâhım. Demeye hacet yok. İşte insanlar üzerinde iktidarını sağlamış bulunan başka bir sivrilmiş insan da hükümranlığı ve buyruğu eline geçirince, efendilik ve biraz daha ileri giderek Tan­rılık dâvasına kalkıp uluhiyet iddiasında bulunur. Nitekim Firavun da Nemrud da böyle yapmışlardı. Söz ve kelime olarak bunları söylemeye de lüzum yok. Hakikatte ise, onlar İlâhlık ve mâbudluğun mefhumunu iddia ederler, lafzını değil. Esasen lafzın da ehemmiyeti yok, asıl maksad mâna ve mefhumdur. İşte böylece onlara itaat eden ve kulluklarında bulunan halk da hep onları bir çeşit ilâh telâkki ederek, bu adamlara Rabb'lık ve Hanlık sıfa­tını bilfiil teslim ederler. İsterlerse, dilleriyle bu gibi ilâh ve rabb kelimelerini de söylememiş olsunlar. Bu cemiyeti yöneten kimseler de dilleriyle söylemeseler bile, hal ve hareketleriyle amelen kendilerini ilâh ve rabb addederek işin içinden çıkarlar.