- İçki yasağı

Adsense kodları


İçki yasağı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Mon 25 April 2011, 10:49 am GMT +0200
İçki Yasağı

İslam'dan önce de Hicaz'da bazı kimseler, sonuçlarına bakarak içki içmeyi kendilerine haram kılmış ve ısrarlara rağmen onu kul­lanmaya hiç yanaşmamışlardı. Bunlar arasında, ilk defa bu yönü­nü nazara alarak içkiyi kendisine yasaklayan Amir İbn Zarib veya Afif İbn Ma 'dikerib ile Efendimiz'in dedesi Abdulmuttalib ve Abdul­lah İbn Cüd'an sayılırken, daha sonraki dönem de Hz. EbU Bekir, Osman İbn Maz'un, Osman İbn Aftan, Abdurrahman İbn AvI, Abbas İbn Mirdôs ve Kays İbn Asım gibi isimler başı çekmekteydi. Hatta Abbas İbn Mirdas'a:

- Şu içkiden bir kadeh almaz mısın; zira o sana güç ve zindelik verir, dediklerinde o:

- Ben, sabahleyin kavmimim efendisi olarak kalkıp da akşa­ma onların en sefihi haline gelmeyi asla istemem! Vallahi de hayır! Benimle aklımın arasına giren bu şeyi ben, asla mideme indirmem, diye tepki vermiş ve açıkça insanı başkaları nezdinde oyuncak haline getiren içkiye elini sürmeye yanaşmamıştı. 255

Hicretten önce Mekke'de inen bir ayette üzüm ve hurmadan, insan aklını uyuşturan içki gibi insana zarar veren şeylerle birlikte doğru yerinde kullanıldığında güzel sonuçların da elde edilebildiği anlatılmış, ancak açıktan herhangi bir yasaklayıcı beyana yer veril­memişti. Buna rağmen ayette, hurma ve üzümden elde edilen rızkın 'güzel' olarak tavsif edilirken içecek tarafının yalın ifade edilmesi ve ayrıca sonunda akla vurgu yapılıyor olması insanları düşündürme­ye başlamıştı.v''' Ashab, tereddüt ettikleri içki konusunda da Allah Resülü'ne soru soruyor ve bir açıklama bekliyorlardı. Çok geçmeden gelecek olan ayette onun, hem fayda hem de zarar yönünün oldu­ğu, ancak faydasından daha çok zararının söz konusu olduğu ortaya konuluyordu."? Ancak bu ayet de kesin hüküm ihtiva etmiyordu ve Hz. Ömer gibi insanlar, yine beklemeyi tercih edecek ve:

- Allah'ım! İçki konusunda bize sağlıklı ve kesin bir hüküm ver, diyerek gözlerini Cibril-i Emın'in getireceği habere dikeceklerdi.

255 Bkz. İbnü'l-Esir, Üsüdü'l-Gabe, 3/168 256 Bkz. Nahl, ı6/67

257 Bkz. Bakara, 2/2ı9

Bunların arkasından gelen, 'sarhoşken namaza yaklaşmama' emri de,258 onlar için kesin bir çözüm değildi; zira henüz kesin bir yasak olmadığı için ashabdan bazıları, farklı problemleri beraberinde geti­riyor olsa bile namaz aralarında içki içmeye devam ediyordu!

Gerçi içkiyle ilgili olarak gelişen bütün bu safhalarda, gidişatın nereye varacağını tahmin ederek ondan uzaklaşan insanlar da vardı; ancak hüküm net ve umumi olmadığı için zorlayıcı bir durum da söz konusu değildi!

Derken bir gün Cibril-i Emin, içki konusundaki nihai hükmü Allah Resülü'ne getirecekti:

- Ey iman edenler, diye sesleniyordu. Şarap, kumar, putla­ra kurban kesilen sunaklar ve fal okları şeytana ait murdar işler­den başka bir şey değildir. Bunlardan geri durun ki felah bulasınız! Zira şarap ve kumarla şeytanın yapmak istediği tek şey, sizin aranı­za düşmanlık ve kin salmak, sizi Allah'ı zikretmekten ve namazdan alıkoymaktır!

Ashab arasında şok tesir yapacak ifadelerdi bunlar; zira gelen ayet, içki konusundaki bütün ihtilafları kaldıracak bir netlikle ko­nuyu ele alıyordu. Bundan böyle kimse tereddüt yaşamayacak ve artık Hicaz'da içkiye yer kalmayacaktı. Ayrıca ayetin sonunda Yüce Mevla, kendisine inanıp yönelmiş olan kullarına:

- Artık bu habis şeylerden vazgeçtiniz değil mi,259 diye soruyor ve imanla içkinin aynı yerde olamayacağını beyan ediyordu.

Bu sırada Ebü Talha'nın evinde toplananlar vardı. Bir aralık dı­şarıda Allah Resülii'nün münadisinin sesi duyuldu; gelen ayeti oku­yor ve içkinin bundan böyle yasak olduğunu ilan ediyordu! Münadi­nin sesini duyar duymaz Hz. Enes'e seslenen Ebü Talha:

- Haydi çık da bu sesin ne dediğine bir bakıver, diyecekti. Dı­şarı çıkıp da rniirıadiye kulak veren Hz. Enes, bir çırpıda eve geri gelecek ve:

- Dikkat edin; içki haram kılınmış, diyerek durumu onlara haber verecekti. Herkes buz kesilmiş, olduğu yerde kalakalmıştı! Elinde kadehi olanın kadehi yere düşecek, onu du dağına götüren de

258 Nisa, 4/4/43 259 Maide, 5/90, 91

bardağı yere çalıp fıçıyı yere dökecektil Allah Resülii'nün miinadisi­nin sesi duyulur duyulmaz kapı ve pencerelerden sokaklara içki dö­külmeye başlamış, Medine sokaklarında içkiden seller akar olmuş­tu! Her kapıdan:

- Vazgeçtik ey Rabbimiz, sesleri yükseliyordu.

Ashab hassasiyetiydi bunlar ve hemen sorular sormaya başladı­lar. Daha önce içki içtiği halde gerek cephede şehit olanların gerekse yatağında ölenlerin halini merak ediyorlardı! Zira Bedir'de, Uhud'­da, Hendek'te savaşıp da bugün aralarında olmayan arkadaşlarını düşünmeye başlamışlardı; ayetirı sonu bu sorularına da netlik ka­zandınyordu:

- İman edip iyi ve yararlı işler yapanlara, bundan böyle Allah'a karşı gelmekten sakındıklan ve imanlarında sebat ile iyi ve yararlı işlerine devam ettikleri, sonra takvalan ve imanlan tam sağlanıla­şıp kökleştiği, daha sonra da bu takva ile beraber, başkalanna iyilik eden ve her yaptığını güzel yapan ihsan mertebesine erdikleri tak­dirde, daha önce yiyip içtiklerinden dolayı kendilerine bir vebal yok­tur. Allah da böyle güzel davrananlan sever.i"?

260 Milide,5/93

Bilal2009
Wed 17 April 2019, 12:56 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun...

ceren
Wed 17 April 2019, 03:00 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm. Rabbım bizleri sarhoşluk veren içkinin her türlüsünden haram olan her şeyden korusun inşallah.