- İbadetlerle İlgili Telafi Edicî Hükümler

Adsense kodları


İbadetlerle İlgili Telafi Edicî Hükümler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
seymanur K
Thu 8 September 2011, 12:27 pm GMT +0200
İbadetlerle İlgili Telafi Edicî Hükümler


- Suyla abdest mümkün olmayınca toprakla telafi edilir.

- Namazın tertibinde yanlışlık ve namazda mefsedet olan fiillerden uzak durma hususlarında sehiv secdesi telafi edicidir.

- îlk tahiyyata oturmama ve kunut dualarını okumama durumunda sehiv secdesi telafi edicidir.

- Savaş esnasında kıbleye dönememe, savaşılan yön ile telafi edilir.

- Yolculuk esnasında nafile namazlarda kıble yerine gidilen yöne dönü­lür.

- Vakit girdiğinde cemaate yetişemeyerderin daha sonra kendi aralarında cemaatle kılmaları, cemaatle kılınan namazla elde edilecek faziletin telafisi anlamına gelir.

- Oruç tutamayan yaşlı kimse bunu bir müd yemek yedirerek telafi eder. Yine emzikli ve hamile kadınların tutamadıkları her bir oruç için bir fidye vermeleri telafi kabilindendir.

- Kazaya kalıp bir sonraki Ramazan'a kadar geciktirilen her bir oruç bel­li bir miktar yemek yedirme suretiyle telafi edilir.

- Haccın rükünlerini yerine getirmeme ve hac yasaklarından sakınmama; kurban kesme, yemek yedirme veya oruç tutma ile telafi edilir.

- Temettü ve kıran haclarını eksik yapma; kurban kesme veya oruç tutma ile telafi edilir.

- Şeytan taşlama ve haccın rükünlerini yerine getirme esnasında ihramlı olmama; kurban kesme, yemek yedirme veya üç gün oruç tutma cezaların­dan biri seçilerek telafi edilir.

- Eti yenen kara hayvanlarını Haram bölgede ya da ihramlı iken avlama; , avın mislini verme, yemek yedirme veya oruç ile telafi edilir.

- Sahibi olan bir hayvanı avlama; sahibi için kıymetinin ödenmesi ve Al­lah için mislini verme, yemek yedirme veya oruç tutma ile telafi edilir. Bu durumda tek bir fiil için iki ayn telafi söz konusudur.

- Haram bölgedeki ağaçların kesilmesi; koyun kurban etme, yemek ye­dirme veya oruç tutmadan biri seçilerek telafi edilir.

Namazın telafisi ancak bedenî amellerle olur. Mal ile ilgili konularda ise telafi mâlîdir. Oruç ve haccın telafisi ise bazen bedenî bazen mâlî olur. Me­sela temettü ve kıran haccmda noksanlık yapma ya da ihramlı iken yapılma­sı yasak olan bir şeyin yapılması halinde oruç tutulması bedenî açıdan bir te­lafidir. Yemek yedirme ve kurban kesme ise mâlî bir telafidir. îhramlıyken avlanma; kurban, yemek yedirme veya oruç tutma ile telafi edilir. Oruç ko­nusunda telafi edici olarak Jbazen misliyle eda söz konusudur ki bu, oruç borcu ile ölen kimse içindir. Bazen de mal iledir ki bu, oruç tutamayan yaşlı kimseler içindir.


ceren
Wed 13 April 2016, 09:57 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri yolunda ayırmasın.Onun emir ve yasaklarına uyan ve ibadetlerini hakkıyla yerine getiren ve onun rızasını kazanan kullardan olalım inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...

halim
Sat 1 October 2016, 10:01 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ; İslam kolaylik dinidir ve bunun en güzel ispatıda bu telafi edici hükümler olsa gerek rabbim hayırlı bir ömür geçirmeyi nasip etsin  kendi istikametinde...
Allah razi olsun

Bilal2009
Sun 2 October 2016, 10:21 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Rabbimiz hata yaptığımız zaman hemen geri dönüp telefi edenlerden eylesin. Rabbimiz paylaşım için razı olsun.