- İbadetlerin vekalet yoluyla eda edilmesi caiz midir?

Adsense kodları


İbadetlerin vekalet yoluyla eda edilmesi caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 24 February 2015, 05:35 pm GMT +0200
İbadetlerin vekalet yoluyla eda edilmesi caiz midir?

Bedenle yapılan ibadetlerde vekalet geçerli olmayıp, ibadetin bizzat mükellefin kendisi tarafından yerine getirilmesi gerekir. Mesela, mükellef ne kadar hasta olursa olsun, onun yerine başkası namaz kılamaz. Bizzat mükellef, kendisine tanınan ruhsatlar çerçevesinde namazını kılar. Oruç da böyledir.

Mal ile yapılan ibadetlerde ise vekalet geçerlidir. Mesela bir kimse, zekat olarak hesaplayıp ayırdığı meblağı, ikinci bir kişi aracılığı ile fakirlere ulaştırabilir, malının zekatını hesaplayıp fakirlere vermek üzere başkasını vekil tayin edebilir.

Hem beden, hem mal ile yapılan bir ibadet olan hacda ise, bizzat mükellef tarafından yapılmasına engel meşru bir mazeret bulunması halinde vekalet geçerlidir. Mazeret bulunmadığı takdirde ise haccın vekalet yolu ile yapılması geçerli olmaz. Vekalet konusunda farz, vacip ve nafile hac arasında fark yoktur. Yani bir kimse şartlar oluştuğu takdirde farz olan hac için vekil tayin edebileceği gibi, vacip veya nafile hac için de vekil tayin edebilir (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 170; Nevevi, Minhacu’t-talibin, 272).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

ceren
Mon 6 April 2015, 04:59 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Bedenen yapılan ibadetleri kişinin kendisi yapması uygundur.Ama zekatı dağıtmak,haca gitmek gibi ibadetlerde başkasına vekalet verilebilir.