- Hz Peygamberin Uhrevî Bazı Faziletleri

Adsense kodları


Hz Peygamberin Uhrevî Bazı Faziletleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ayten
Sun 17 October 2010, 11:39 pm GMT +0200
B- Hz. Peygamberin Uhrevî Bazı Faziletleri


l- Kıyamet Günü Her Yerde Önder Olması

Hz. Peygamber (sav), kıyâmet günü her yerde önderlik yapacak, mü'min olsun kâfir olsun, herkes O'nun büyük şefaatından istifâde etmiş ve mahşer yerinin sıkıntılarından kurtulmuş bulunacaktır. Bu Hz. Peygamber'in hem faziletli olduğunu hem de merhametli bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber’in (sav) faziletini, üstünlüğünü bizzat kendi sözlerinden öğrenmekteyiz. Bir hadislerinde, "...halk diriltildiği ve kabirlerinden kalktıkları bir sırada, ben onların öncüsüyüm. Bir heyet teşekkül ettirildiği sırada da ben onların sözcüsüyüm. Ümitsizliğe düştükleri takdirde müjdeleyicileri yine benim. Âdemoğullarından Allah'ın yanında en şerefli olan kişi benim. Ancak bunlarla iftihar etmiyorum"67 demektedir.

Diğer bir hadis-i şerif'de "Cennetin kapılarını çalanların ilki yine benim. Kapılar açılır. İçeri girerim. Benimle birlikte mü'minlerin fakirleri de girer"68 demiştir.

2- Şefaat Hakkına Sahip Olması

Şefaât, Allah'tan Ahirette, halk için hayır istemektir. Aslında, şefaat, makbul duanın bir nevidir69. Başlıca iki kısma ayrılır:

1- Müslüman ve kâfiri de ihata eden büyük Şefaât (şefaât-ı uzması).

2- Sadece mü'minlere mahsus şefaat. Bu şefaat azaba müstahak olan kişilerin cehennemden kurtulmaları şeklinde tezahür eder. Ayrıca cehenneme girmiş olan bazı kimseler de, yine onun şefaati ile cehennemden çıkarılır70.

3- Havz

Kevser, ismiyle tanıtılan havz, ahirette Hz. Peygamber'e verilen nimetlerden biridir. Nitekim âyette "Şüphesiz biz sana kevser havzını verdik..."71 buyrulur. "...O'nun bir kenarından öbürüne olan uzaklığı bir aylık mesafedir. Kenarları aynı uzunluktadır. Suyu gümüşten daha beyaz, kokusu misk'den daha hoş, su kablon göğün yıldızlarının sayısıncadır. Ondan içen bir daha susamaz. Bu havuzdan hak eden ümmeti içecektir"72.

4- Makâm-ı Mahmûd'a Yükseltilmesi

Hz. Peygamber (sav), halkın mahşer yerinde bir an evvel hesabının görülmesi ve mahşerin sıkıntılarından kurtulmaları için Allah'ın divanına kadar gider.. Hatta hacet kapısının halkasını tutar. O gün Allah Teâlâ, Hz. Peygamber'e Makâm-ı Mahmud'u ihsan eder. Makâm-ı Mahmud şöyle tarif edilmiştir: O, öyle bir yüce makamdır ki, orada Hz. Peygamber her ümmet, ve bütün beşeriyet için, şefaat ve delâlet eder ve hesabları bir an evvel görülür. Böylece onlar çok uzun ve üzücü bir duruş ve beklemeden kurtulmuş olurlar. Bu sebeble onlar rahata kavuştuklarından, o günün yegane şefaâtçisi olan peygamberimize hamdederek, minnettarlıklarını arzederler. Bazıları da Mâkâm-ı Mahmud şefaat makamıdır demişlerdir.73

5- Diğer Peygamberlerden Üstünlüğü

Buraya kadar saydığımız faziletlerin en mükemmeli Hz. Peygamber'de bulunmaktadır. Bu sebeble O, diğer peygamberlerden üstün olduğunu iftihar etmeksizin söylemiştir. Diğer taraftan "...Allah'ın peygamberlerinin bir kısmını, diğerlerinden üstün tutmayın" (el-Bakara, 254), ayeti ve bu konuda buyurdukları hadisleri, üstün tutmayı yasaklamıştır.

Bir kere Hz. Peygamber (sav) mütevazı bir insandı. Hiç bir zaman kimseye karşı üstünlük iddia etmemiştir. Ayrıca üstünlüğünü belirtmesi, diğer peygamberler için bir noksanlığın var olduğunu akla getirmiş olabilirdi. Aynı zamanda resul’lük hususunda, peygamberler arasında fark da yoktur. Nitekim bir âyet-i kerimede şöyle buyrulmuştur. "Biz Allah'ın peygamberlerinden hiç birinin arasını ayırmayız." (et-Bakara, 285) âyeti şöyle tefsir edilmiştir: Peygamberlerin bir kısmını tasdik, diğerlerini tekzib ederek aralarını tefrik etmeyiz. Hepsini derecesine göre peygamber tanırız.

Diğer taraftan peygamberler arasında fazilet farkının bulunduğuna, "O (işaret olunan) Rasul'ler biz onların bazısını bazısından efdâl kıldık" (el-Bakara, 254) âyeti işaret eder. Bu ayet şöylece izah edilebilir. Evet hepsi Rasul, risaletin aslında müsavi, fakat böyle olmakla beraber, bazısına ve belki herbirine bir meziyet, bir hususi fazilet, bir rütbe-i mümtaze verdik demektir. İbn Abbas, Hz, Peygamber'in diğer peygamberlerden farklı üstünlüklerini şöyle sıralar: Daha önce zikredildiği gibi, Hz. Peygamber'in geçmiş ve gelecek günahları affedilmiştir. Yine o, bütün insanlara (ins ve cinne) peygamber olmuştur.

Hz. Peygamberin başlıca üstünlüğünün sebeblerini açıklayan alimlerimiz, çok değişik rakamlar ileri sürmüşlerdir. Bunun 5,6,7,9,12,60, hatta 3000 olduğunu söyleyenler ve bunları binbir sayanlar olmuştur74. Bu durumu daha ziyade Hasâis'i ile ilgilidir. İlerde gelecektir.


--------------------------------------------------------------------------------

67 et-Tirmîzî, el-Menâkib 1,(V.588 h.no: 3616)
68 et-Tirmizî, el-Menâkib 1,(V, 588-589 h.no:3616)
69 es-Sâati, Bulûğu'l-Emânî XXIV,117.
70 es-Sâati a.g.e. XXIV, 127.
71 Kur'ân-ı Kerîm, el-Kevser Suresi
72 es-Saatî, Buluğu'l-Emânî XXIV, 140-141.
73 Müslim el-İmân 334, (1,188 h.no: 198)
74 el-Kastallânî a.g.e. I, 384-385.

ceren
Sun 21 June 2015, 09:51 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Peygamber efendimizin ahirette şefaat ettiği kullarından eylesin Rabbim bizleri inşallah...