- Hz Peygamberin giyimi

Adsense kodları


Hz Peygamberin giyimi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sun 12 June 2011, 05:27 pm GMT +0200
C) HZ. PEYGAMBERİN (S.A.) GİYİMİ

 

Hz. Peygamberdin (s.a.) giyim işlerini düzenlemesi şöyledir:

Bu konudaki tutumu en doğru, vücuda en yararlı ve hafif, giyilmesi ve çıkarılması en kolay olanı seçmek şeklindeydi. Çoğu kez rida ve izar giyerdi. Bunlar, vücuda diğerlerinden daha hafiftir.

Gömlek de giyerdi, hatta en sevdiği elbisesi gömlekti. Gömlek giyme ko­nusundaki tutumu, vücuda en yararlısını giymekten ibaretti. Yenlerini uzat­maz ve geniş tutmazdı. Yeni bileğine kadar olup, giyene ağır gelecek, onu hareket ve tutmasın^ engel olacak şekilde değildi. Sıcak veya soğuğa maruz kalmaması için bundan kısa yapmazdı.

Gömlek ve izannin eteği topuklanm aşmayacak biçimde uyluklarının ya­rısına kadardı. Böylece yürüyenlere eziyet ve ağırlık vermez, onu bağlı gibi yapmazdı. Açılmaması, soğuk ve sıcaktan etkilenmemesi için uyluk kasların­dan da kısa değildi.

Sarığı, taşınması başa eziyet verecek, onu zayıflatacak, zayıflık ve âfete sebebiyet verecek biçimde büyük, başı soğuk ve sıcaktan korumayacak ka­dar küçük değildi, bilâkis orta büyüklükteydi. Onu kuşak altına koyardı. Bun­da birçok fayda vardır: Bu, boynu sıcak ve soğuktan korur, özellikle ata ve deveya binince, hareket durumunda daha elverişli olur. Pek çok insan kuşak yerine, kanca edinmiştir. Yarar ve estetik olarak birbirleri arasında ne kadar da fark vardır. Bu giyim şeklini incelediğinde, vücudun sağlık ve kuvvetini korumada, zorlanma 've güçlükten uzak oluşunda en iyi şekil olduğunu gö­rürsün.

Bacaklar sıcak ve soğukta kendilerini koruyacak bir şeye ihtiyaç duydu­ğundan; yolculuklarında daima veya çoğunlukla, bazan hazardayken de mest­lerini giyerdi.

En çok sevdiği elbise rengi, beyaz ve —çizgili bürdeleri gibi— çizgili idi. Kırmızı, siyah, boyalı ve parlak elbise giyme alışkanlığı yoktu. Giydiği kır­mızı elbisesi, yeşili gibi, üstünde siyah, kırmızı ve beyaz renkler bulunan ye­men rtdâsı idi. Hem bunu, hem de ötekini giymiştir. Bunun böyle olduğunun açıklaması ve kırmızıyı giydiğinin yanlışlığının yeterli ölçüde ortaya konulu­su daha önce geçmişti.[785]


[785] Bu konu için 1 .cilde bakınız, s.125-134.

İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 4/443-444.

RAMAZAN 7/D
Mon 26 October 2015, 02:24 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm Efendimiz (s.a.v.)beyaz giyinmeyi sever diye duymuştum .
İnşALLAH Efendimizin giyimine uymaya çalışalım .
ALLAH cc razı olsun .

Bilal2009
Sun 17 January 2016, 01:40 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Öncelikle Efendimiz in ne giydiğine değil , nasıl giyindiğine bakmalıyız. Efendimiz temiz giyinirdi cevabını aldıktan sonra ne giyinirdi sorusunu sormalıyız. Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.

ceren
Sun 17 January 2016, 02:38 pm GMT +0200
Aleykumselam.Peygamber efendimizin yolunda giden onun sunentine tabi yasayan ve Rabbimin bizden istedigi olcude tesetture giren kullardan olalim insallah....

Rüveyha
Sun 17 January 2016, 10:53 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Efendimizin yaşantısının her ayrıntısını öğreniyoruz.İnşaAllah hakkıyla da  uygulayanlardan oluruz