- Hz. Abdullah bin Ebu Bekir

Adsense kodları


Hz. Abdullah bin Ebu Bekir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 7 May 2011, 03:28 pm GMT +0200
Hz. Abdullah Bin Ebu Bekir (R.Anh)


Hz. Abdullah b. Ebû Bekir (R.a.), cemaatten devlete giden yolda Rasûlullah (sav)'in habercisi idi. Hz. Abdullah, babası Ebû Bekr-i Siddîk'in davetiyle, küçük yaşta Müslüman oldu. Peygamber efendimiz ile babası Mekke'den Medine'ye hicretlerinde, Sevr Mağarasına geldik­lerinde, habercilik vazifesini yaptı.

Zekî ve kabiliyetli bir genç olduğundan, babasının emir ve direktifleri­ni harfiyen yerine getirirdi. Gündüzleri Mekke'de Kureyşliler arasında bulunup, onların Peygamberimiz ve Hz. Ebû Bekir hakkında söyledik­lerini, akşam vakti Sevr Mağarasına gelerek haber verirdi. Geceyi orada geçirip, tanyeri ağarmadan Mekke'ye dönerdi. Bu hizmeti, onun adını İslâm tarihine geçirdi.

Hz. Abdullah bin Ebî Bekr-i Siddîk; hicret-i Nebevî'den sonra, Mekke'den Medine'ye geldi. Rasûlullah ile hicretin 8. senesinde Mekke'nin fethinde bulundu. Atike binti Zeyd bin Amr ile evliydi. Mekke'nin fethinden sonra Huneyn Gazvesine katıldı. Huneyn'den kaçan Sakif ve Hevâzinlilerin toplanmalarına mâni olmak için, onların sığınıp, saklandıkları Tâif Kalesini muhasara etti. Muhasarada ok isabet edip, yaralandı. Medine'ye yaralı olarak döndü.

Hz. Abdullah bin Ebî Bekr-i Siddîk, Peygamber efendimiz için hazır­lanan elbiseyi yedi altına satın almıştı. Sonra Rasülüllahın tekfinine uygun görülmeyince, teberrüken kendine kefen için saklamıştı. Ruhunu teslim edeceği sırada, "Bunda, hayır ve bereket olsa idi, Rasûlullah efendimiz tekfin olunurdu" deyip, kendisine bunu kefen yaptırmadı.

Bezden çaputtan bereket beklenmez. Nitekim ölümü esnasında Rasûlullah (sav)'in iç gömleğini oğlu Abdullah vasıtasıyla Rasûlullah (sav)'den münafıkların reisi Abdullah İbn-i Sebe istemişti. Yapılan itiraz­lara Rasûlüllah (sav), kişinin imanı olmadıktan sonra kendisinin iç göm­leğinin kimseyi kurtaramayacağını söylemişti. [98]

Hz. Ebû Bekir'in hilâfetinin başlarında, hicretin onbirinci senesinin Şevval ayında Tâifte aldığı yaranın iyileşmemesi sebebiyle vefat etti. Cenaze namazını Hz. Ebû Bekir kıldırdı. Kabrine ise, Hz. Ömer, Taiha ve kardeşi Abdurrahman bin Ebî Bekir indirmişlerdir. Tâif şehîdlerinden sayılır.

Onun vefatından bir müddet sonra, Hz. Ebû Bekir'e, Sakif heyeti geldi. O sırada Hz. Abdullah'ın Ölümüne sebep olan ok, Hz. Ebû Bekir'in yanın­daydı. Oku, heyettekilere göstererek sordu:

İçinizde bu oku tanıyanınız var mı? Aclân oğullarından Hz. Sa'd bin Ubeyd dedi ki:

Bu oku ben yonttum; ucunu ben sivrilttim; tüyünü ben taktım; bunu atan da benim. Bunun üzerine Hz. Ebû Bekir buyurdu ki:

“Bu ok, Abdullah bin Ebî Bekir'i şehîd eden oktur. Senin elinle ona şehîdlik şerbetini içiren, onun eliyle seni öldürtmeyen Allaha hamdolsun. Allah 'in himâyesi geniştir. "

Herkesin bir hidayet süreci vardır. İlahi irade tarafından takdir edilmiş o süreç tamamlanmadan insan hidayete gelmez. Bazan sizin şehadetinizden sonra sizi şehid edenler imana gelebilir. Dolayısıyla kişinin hidayet anı Allahû Teâla'nın elindedir. Hz. Abdullah bin Ebî Bekr-i Siddîk, Ashâb-ı kiramdan olup, ilk Müslümanlardandır. Babası Ebû Bekr-i Siddîk, annesi Katile binti Abdiluzza'dır. Esma ile anne bir kardeştir. Doğum tarihi bilinmemektedir.[99] Şehidçe bir hayat yaşayanlar şehadete ererler. Hayatlarıyla Allah'ın dinine şahidlik edemeyenler, şehadetten uzaktırlar. Sahabelerin şehid olanları, şehidçe bir hayat yaşayanlarıdır. Esasen Allah'ın rızasına ve cennete sevdalanmış sahabelerin hepsi şehidçe yaşadılar. Ama kimine şehid olmak nasip oldu, kimine olmadı. Dolayısıyla sahabe yolu, şehadet yoludur.



[98] Müşkilu'l Asar/ İmam Tahavî, C:3, Sh:13, Beyrut/1333

[99] Suverun Min Hayatü's Sahabe/Abdurrahman Ref'at el- Başa: 1/160-200, Beyrut/ty.


ceren
Sun 30 December 2018, 02:42 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.İslamın ilk anlarından itibaren peygamber efendimize ve islama hakkıyla hizmet eden ve islam yolunda şehadet şerbeti içen ve cennet ehli olan Hz.Abdullah bin Ebu Bekir'e binler rahmet olsun inşallah.

Bilal2009
Sun 30 December 2018, 04:08 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doğruların yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Mon 31 December 2018, 02:17 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Eğer Rabbimizin sevdiği dostlarının yolunu takip edersek herzaman hâk yolunda ilerlemiş oluruz inşaAllah