- Hükmî Ve Hakikî Akrabalık

Adsense kodları


Hükmî Ve Hakikî Akrabalık

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 13 July 2010, 01:33 am GMT +0200
3. Hükmî Ve Hakikî Akrabalık
 

Ailenin iki asıl unsuru olan anne ve babanın aile içerisindeki yeri ve pozisyonlarım ana hatlarıyla Kur'ân'a göre tesbîtten sonra, gerek bâzı teferruata geç­mek ve gerekse diğer ferdlerin durumlarını da belirt­mek gerekecektir. Ancak, buna geçmezden önce, Kur'ân'ın ehemmiyet vererek, âyetlerinde yer verdiği bir hususa nazar-ı dikkatleri çekmemiz gerekecektir: "Hükmî ve hakikî akrabalık'lar. Yâni bizzat kana da­yanan "hakikî akrabalık" bağı. Her iki bağa da her cemiyette, her devirde fiilen rastlanmaktadır. Acaba Kur'ân'm bu mes'eledeki tavrı nedir?

İslâm dini, insanlar arasında içtimaî bağları arttı­rıp kuvvetlendirmek maksadıyla vazedilmiş olan bir kısım sun'î ve hükmî akrabalık müesseselerine te­melde karşı çıkmaz. Bilâkis taraftar olur. Bu sebeple İslâm beldelerinde, hâlen, kan bağına dayanmayan çok farklı akrabalık bağlarına, yakınlık telâkkilerine rastlanır: kirvelik, sağdıçlık, hısımlık, âhiret kardeş­liği gibi.

Kan bağına dayanmayan akrabalık müesseselerine câhiliyye devri Araplarında da rastlanmaktadır. Evlât edinme, ataka, müvâlât, civar[29] gibi müesseseler bun­lardandır.

Bu müesseseleri bidayette aynen benimseyen Hz. Peygamber (a.s.m.) İslâm'ın kuvvetlenmesinde bunlar­dan istifâde cihetine de gitmiştir. Nitekim, hicreti mü­teakip vazedilen muâhât (kardeşleşme) müessesesi bu­nun en güzel örneğidir.

Hz. Peygamber (a.s.m.) bilhassa Mekke'den hicret eden muhacirler ile, Medineli ensâr arasında kardeş­leşme te'sis ederek her Mekkeliye bir Medineliyi kardeş ilân etmişti. Bu kardeşlik bağına o kadar fazla ehem­miyet ve ciddiyet kazandırmıştı ki, ölüm hâlinde bir­birlerine vâris olabiliyorlardı.[30]

Kur'ân-ı Kerîmdeki:"înananlar kardeştir” hükmü de inananlar arasında te'sis edilmiş bulunan bir hükmî akrabalıktan başka bir şey değildir.

İşte gerek câhiliyye devrinden intikal eden, gerek Hz. Peygamber'in (a.s.m.) te'sîs ettiği ve gerekse vahiy yolüyla te'sîs edilmiş olan "hükmî akrabalıkların Kur'ân-ı Kerimde tanzîm edilerek bâzı esaslara bağlan­dığına, mîras, evlenme gibi mühim mevzularda "kan"a ve "akîde"ye dayanan bağların te'sîs ettiği "hakikî" yakınlıklarla, insanların telâkki ve kararlarına daya­nan bağların te'sîs ettiği "hükmî" yakınlıkların tefrik edildiğine şahit olmaktayız:

"(Kan sebebiyle} akraba olanlar, miras hususunda, Allah'ın Kitabı'nda birbirlerine, mü'minler ve muha­cirlerden daha yakındırlar"[31] mealindeki âyet, bu mevzûdaki vahiylerden biridir.

Kur'ân-ı Kerîmde ehemmiyetlerine binâen "usûl"e giren yakınların "hakikî" olanlarının bizzat tavsîf edi­lerek "hükmî" olanlardan tefrik edildiğini görürüz:[32]

ceren
Fri 11 May 2018, 12:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri her türlü akrabalık ilişkilerine dikkat eden dolayı rahimi hakkiyla yapan kullardan olalim inşallah. ...