- Hüccetullâhil bâliğa

Adsense kodları


Hüccetullâhil bâliğa

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 16 February 2011, 05:10 pm GMT +0200
HÜCCETULLÂHİ’L-BÂLİĞA


Şah Veliyyullah Ed-Dihlevî
 

Bismillâhirrahmûnirrahîm!

Hamd olsun Allah’a ki, insanlığı İslâm fıtratı ve hidayet üzere yaratmış, onları pâk, hoşgörülü, kolay ve tertemiz olan bir din üzere kılmıştır. Ancak zamanla insanlar cehalete sapmışlar ve aşağıların aşağısı bir duruma düşmüşler, bahtları kararmış ve cehennemlik hale gelmişlerdi. Allah, onlara acıdı, lütfü ile ih­sanda bulundu ve peygamberler gönderdi. Böylece onların ka­ranlıklardan aydınlığa, sıkıntıdan ferahlığa çıkmalarını diledi; onlara itaati kendisine taatin şartı kıldı. Allah’ım! Bu ne büyük şeref, bu ne büyük yücelik!

Allah Teâlâ, sonra peygamberlerin tabileri arasından onla­rın ilimlerine varis olacak, getirdikleri şeriatların sırlarını kav­rayacak kimseler seçti ve bunlar Allah’ın lütfü ile onların sırla­rına sahip oldular, nurlarını aldılar, böylece yüceldiler. Bu âlimlerden birini bin âbide üstün kıldı ve onlar melekût âleminin yüceliklerine erdiler; öyle oldular ki yerde gökte her şey hatta denizlerde balıklar bile onlar için hayır dua eder oldu.

Allah’ım! Sen yüce peygamberlerine ve onların varisleri bulunan âlimlere yer gök durdukça salât ve selâm eyle! Onlar arasından apaçık âyetlerle desteklenmiş olan peygamber efendi­miz Hz. Muhammed’e hususiyle muamele et ve en üstün duala­rımızı, en temiz selâmlarımızı, en samimi duygularımızı ona ulaştır. Onun ailesi ve ashabı üzere rahmet ve hoşnutluk sağ-naklarını yağdır ve onları en güzel mükafatla ödüllendir.

 

Hadis, Yakînî İlimlerin Esasıdır:
 

İmdi: Kerem sahibi Yüce Allah’ın rahmetine muhtaç olan bu kul yani Veliyyullah diye bilinen Ahmed b. Abdurrahim -Allah her ikisine de sonsuz lütuf ve ihsanı ile muamele etsin ve sonlarını ebedî nimet cennetleri eylesin!- der ki:

Bütün yakînî ilimlerin esası ve başı, dînî bilgilerin dayanağı ve temeli hadis ilmidir. Hadis, peygamberlerin en üstünü olan efendi­mizden -ona ve bütün âl ve ashabına salât ve selâm olsun!- sâdır olan söz, fiil ve takrirlerdir. [54] Bunlar karanlıkları aydınlatan ışıklar, hidayete götüren yolun işaretleridir; her tarafı aydınlatan dolunay mesabesindedir. Kim onlara boyun eğer ve itaat şuuruna varırsa, doğruyu bulur, hidayete kavuşur ve muradına erer. Kim de yüz çevirir ve sırt dönerse, azar ve aşağılaşır; eline zarar ve zi­yandan başka bir şey geçmez. O yüce peygamber (s.a.) yerine göre yasaklamış, emretmiş; korkutmuş, müjdelemiş, temsiller getirmiş, öğüt vermiş, hatırlatmıştır. Bu haliyle sünnet, en az Kur’ân kadar önemlidir. Bu ilmin tabakaları vardır. Bu ilimle uğraşanların da kendi aralarında dereceleri bulunmaktadır. Keza bu ilmin bir ka­buğu, içinde ise özü; bir sedefi, ortasında ise incisi vardır.




[54] Takrir: Rasûlullah'ın (s.a.) huzurunda yapılan, ya da kendisine haber verilen bir şeyi tepkiyle karşılamayarak bir nevi onaylamış olmasıdır. Rasûlullah'ın (s.a.) yanlış olan bir şey karşısında susmama mecburiyeti, onun takrirlerinin de aynen söz ve fiillerinde olduğu gibi delii olması sonucunu doğurmuştur. (Ç)


Rukiye Çekici
Wed 1 January 2014, 01:14 pm GMT +0200
bu bilgiler için çok teşekkür ederiz. :)

8/A
Wed 1 January 2014, 01:16 pm GMT +0200
ALLAH herzaman affedicidir :)

yagmur_7-c
Mon 22 September 2014, 07:08 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Hakk bizleri çok hoşgörülü,terbiyeli ve diğer canlılardan daha nitelikli yaratmış....Onları bizden daha aşağıda kılmış,bize akıl vermiş..Bin şükür...Ama bunu bir nimet görmeyip ,aklını başıboş işlerle dolduranların vay haline...İmanca ,düzenlice bir hayat varken,uyuşturucu ,sigara gibi zehirli bir hayat yaşamak bize resmen eziyet..Rabbim bizleri verdiği bu akıl nimetini en doğru şekilde kullanmayı nasip etsin..

[Muhammed]
Tue 3 March 2015, 06:19 pm GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah...İslam dini bir çok kolaylık sağlamıştır.Allah (celle celaluhu) İnsanlara akıl vermiştir,özgür irade vermiştir.Fakat insanlar bu nimetin farkında olmayıp zamanıyla Allah (celle celaluhu) insanlara peygamber yoladığında insanlar değişik yolarla peygamberlere zarar vermişlerdir.Şu an günümüzde de katliamlar,islam dinini kötülemek için çaba sarf eden insanlar var Rabbim onları ihsa etsin İnşaAllah...Gençleri yoladan cıkarmak isteyenler var.Ama Rabbim bizlere akıl irade vermiştir.Bu nimeti kullanmamız gerekir başkalarınız dediklerine heleki kötüyse kulak asmamalıyız İnşaAllah...Bizlere verilen nimeti en güzel şekilde Allah yolunda kulanmalıyız...Rabbim (celle celaluhu) razı olsun paylaşımdna dolayı İnşaAllah...

Rüveyha
Thu 14 January 2016, 04:32 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah kardeşlerim..Mevlam hadis ilmini hakkıyla öğrenip,amil olanlardan kılsın İnşaAllah.Rabbim razı olsun kardeşim

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 14 January 2016, 04:49 pm GMT +0200
İnşallah... Amin.
Bizler güzel bir ibadet yaptığımız zaman bunu hakkıyla öğrenmeli ve devamlı uygulamalıyız. Rabbim bunu bizlere nasip etsin.
Allah cc. razı olsun.

mevlüde06
Thu 14 January 2016, 06:03 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Rabbimiz ne kadar comert,yüce,kudretli..kullarina daimi merhametle muamele ediyor.ne kadar gunaha girsek,nankoeluk yapsak da O yine affinin genisligiyle karailik veriyor bize.
Inaallah bunun kiymetini bilenlerden oluruz.Allah razi olsun abla paylasimin icin

Bilal2009
Thu 14 January 2016, 06:24 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Hadis ilmi bizlere nice önemli bilgiler sunar . Rabbim bizleri hadislere önem verenlerden eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

HALACAHAN
Tue 8 March 2016, 05:24 pm GMT +0200
Efendimizin sünnetlerıde ,Kuranı Kerım kadar degerlı, sünnetlerın tavsıyesıyle yasamakta bızler için çok ozemli.. İnsaallah amel edenlerden oluruz.. Efendimizim şefaati hepimizın uzerıne olsun.. Amin

ceren
Tue 8 March 2016, 05:41 pm GMT +0200
Aleykumselam.Kur ani kerim insana yol gosterici olmuştur.Peygamber efendimizin sunneti ve soyledigi hadislerde bizlere yol gosterici rehber olmuşlardır.Rabbim bizleri peygamber efendimizin yolunda giden onun sunnetine tabi yasayan hadislerini uygaliyip ona layik bir ummet olan kullardan olalim inşallah...

damla6d
Tue 8 March 2016, 06:43 pm GMT +0200
#Selamun aleykum..Allah a.c. insanlara nimetler vb. birçok şey vermiştir..Ve bize de hamdolsuın dememizi şükretmemizi emretmiştir.Rabbim razı olsun..

melda 6D
Tue 8 March 2016, 06:55 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Rabbim toplumumuzun alimlerini çoğaltsın cehalet sahibi insanlarını  azaltsın inşallah . Rabbim ilim ehli kullarından eylesin bizleri inşallah .   Rabbim hadis ilmiyle ilmiyle aydınlatsın . Kuran-ı Kerim 'i sünnetleri hakkıyla yaşamayı nasip etsin inşallah .