- Höllükten hazır beze

Adsense kodları


Höllükten hazır beze

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 23 December 2011, 04:32 pm GMT +0200
Höllükten hazır beze…

Ocak 2008 28.SAYI

Değişim ve gelişim dünya döndükçe devam edecek bir durum. Evlerimizdeki sehpaların üzerinden kalkıp minicik bir kütleye dönüşerek ceplerimize giren telefonlardan tutun, koskoca kütüphanelerin bir kitap büyüklüğündeki bilgisayarlara sığmasına, parmak izinden sahibini tanıyan arabalara kadar, bilim ve teknoloji alanında birçok gelişime şahit oldu yaşlı dünyamız.

Gelişim ve değişim konusunda kat ettiğimiz yolları, kısaca nereden nereye geldiğimizi büyüklerimizin “Bizim zamanımızda ….” diye başlayıp uzayan cümlelerinden anlarız en iyi. Cümle ne kadar uzarsa değişim o kadar fazla olmuş demektir. Değişmek her ne kadar dünyanın kanunu olsa da hem tamamen değişmiş, hem de dünyanın kurulmasından kıyamete kadar değişmeyecek özellikler gösteren ve bu iki zıt özelliği tek bir bünyede barındırabilen tek bir varlık vardır; o da “annelerimiz”dir. Sevgi, şefkat ve fedakarlık gibi analık duyguları ezelden ebede kadar evlatları için annelerin yüreğinde hiç değişmemiş ve değişmeyecek olsa da bebeklerine bakım teknikleri zaman içinde hızla evrim geçirmiştir.

Mesela çok değil elli yıl öncesindeki bir kitlenin büyütülme şekli ile günümüz annelerinin bebeklerine bakma şekilleri arasında artık neredeyse hiçbir benzerlik kalmamıştır. Annemden bilirim, yeni anne olmuş hanımlar anneliğin zorlukları konusunda şikayet etmeye yeltendiklerinde, büyüklerin “Sizinki de analık mı? Analık bizim zamanımızdaydı” diye başlayan ve bitmek bilmeyen cümleleri, arada bir kuşak olsa dahi bu değişimin boyutlarını gözler önüne serer.

Höllüğe sarılan bebek topraktan çıkan çiçek gibidir

Bir bebeğin ilk aylarda anneye verdiği en büyük sıkıntı “pişik” sorunudur. Bebeğin bezlenmesi ve bez değiştirme aralığı pişiğin önlenmesi için önemli bir faktördür. Benim araştırıp bulduğum en eski bezleme tekniği “höllük”. Höllük kundak çocuklarının altına bez yerine konulan sıcak topraktır. Bugünün elli ila altmış yaş ve üzerindeki insanlarımızın muhtemelen bebekliği höllüklü kundaklar içinde geçmiştir. Şimdi bile höllük kelimesini duyunca vakt-i zamanında hissettikleri sıcaklığı anımsayan bir kitle olduğunu düşünüyorum.

Höllük özel bir cins toprağın öncelikle elenip ince parçalarının ayırılması ve ayrılan toprağın tavada hafifçe ısıtılarak bebeğin kundaklanması sırasında altına serilmesi suretiyle yapılan bir bezleme tekniğidir. Bu tekniğe göre bebek topraktan çıkan çiçek gibidir.

Sağlıklı ve doğal olduğu için höllüğe organik bezleme sistemi de diyebiliriz. Isıtılarak uygulanması sonucu verdiği sıcaklık bakımından da termal bir özellik gösterir. Höllük, yaşantımızın aynası olan türkülerimize de konu olmuş “Eledim eledim höllük eledim, aynalı beşikte bebek beledim” şeklinde dillere de dolanmıştır.

Amerikan bezi ve naylon pişiğin anavatanıdır


İlerleyen yıllarda tarih olan höllük yerini “amerikan bezi”ne bırakmıştır. Amerikan bezi kesilip bebek bezi standartlarına getirildikten sonra ayrıca satılan naylonla birlikte yapılan bir bezleme şeklidir ve pişiğin anavatanıdır. Naylonların uzantılarının kopması ve kirlenen bezlerin en az üç fasılda yıkanıp tekrar kullanılması gibi bir zorlukları vardır. Amerikan bezi isim ve kullanılış amacı açısından da enteresanlık gösterir. Bu kumaş çeşidi uzun yıllar boyunca bebek bezi olarak Amerika’yı temsil etmiştir.

Yer kabuğu gibi katma katman hazır bezler

Yaklaşık yirmi beş yıldır kullanılan hazır bezler sürekli gelişen teknolojisiyle kuruluk hissi verebilmesi için yer kabuğu gibi katman katman tasarlanmış, bariyerleri, yapışan bantları ile anne ve bebek için büyük rahatlık, babalar için de kirlenince çöpe atılan bir maliyet olmuştur.

Sadece bebeğini bezlemesi bile koskoca bir konu olan annelerimizin bebeğine geçen diğer emeklerine değinemeden bize ayrılan sayfaların sonuna geldik. Gelecek sayılarımızda bebek bakımındaki diğer değişmelere değinmek üzere bu konuya bir virgül koyarak, bu satırları okuyan, haklarını sırtımızda hacca götürsek bile ödeyemeyeceğimiz analarımızın ellerinden saygıyla öpüyoruz.

Neler gördük geçirdik neler,
Her ana yavrusunu kendince beler.
Eskinin höllüğünün yerini,
Aldı şimdi süper emici tanecikler.

Ayşenur USLU