- Himaye Meselesinde Yetimle Yetim Olmayan Birdir

Adsense kodları


Himaye Meselesinde Yetimle Yetim Olmayan Birdir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Mon 12 July 2010, 04:39 pm GMT +0200
Himaye Meselesinde Yetimle Yetim Olmayan Birdir:
 

Bütün çocuklar hayata hazırlanma safhala­rında husûsî bir alâka ve himayeye muhtaçtır. Anne ve babalarında fıtraten mevcut olan şefkat onlara gerekli himayeyi sağlamaktadır. Babasını ve yukarıda belirt­tiğimiz şekilde dolayısıyla annesini de- kaybetmiş du­rumda olan bir çocuğun yâni yetimin himayesinin sağlanması, diğer çocuklar gibi âzami ölçüde normale ya­kın şartlar altında hayata hazırlanması içir/husûsî bir alâkaya muhtaçtır. Bu sebeple Kur'ân-ı Kerimde olsun, Hz. Peygamber'in (a.s.m.) hadîslerinde olsun, yetimin durumu müstakilen ele alınır. Her iki kaynakta ye­timle alâkalı mühim mes'elelere temas edilerek, yeti­min velîsi (akraba, vasi, devlet, cemiyet) uyarılır.

Nitekim, Ebû Bekr İbnu'l-Arabî, Nisa sûresinde ge­çen "Yetimleri evlenme çağma gelinceye kadar dene­yin" emrinde diğer çocukların değil de husûsen yetim­lerin zikredilmiş bulunmasını açıklama sadedinde şunları söyler:

"Kendisine ve işlerine bakmaktan âciz olan 'zayıf iki durumdan birine sahiptir: Ya kendisini koruyan bir babası vardır, yahut da babası yoktur. Babası var ise, onda çocuğa karşı mevcut olan fazla merhamet ve aşırı şefkat çocuğun şahsının himâyesi ve umurunun yürü­tülmesi için bir başkasını aramaktan onu müstağni kı­lar. Babası bulunmayan çocuk himayeden mahrum bu­lunduğu için gerek şahsının himâyesi ve gerekse işleri­nin istikamet üzere yürütülmesi için onun husûsî şe­kilde durumu ele alınmış, durumuna dikkat çekilmiş­tir. Bu uyarı olsa da, olmasa da baba, zâten küçük veya zayıf çocukları için aynı şeyi yapacaktır. Fıtrî şefkatin gereği ve şevkiyle onu deneyecek ve ahvâlini değerlen­direcektir."[309]

Yetim çocukların himayesine matuf olarak gerek mallarının korunması ve gerekse istikbâle hazırlan­malarının garanti altına alınması için konan tahdîdler, yasaklar, emirler diğer çocuklar hakkında da aynen vârid olunca, buradan çıkacak mantıkî neticeye göre, ailesinin aşırı fakirlik, yaşlılık, hastalık, sakat­lık, gaybubet gibi sebeplerden bir sebeple çocuk, gerekli olan ailevî himaye ve bakımdan mahrum ise, bir nevi yetim durumundadır ve onun da, az sonra açıklayaca­ğımız "çocuk himaye mekanizması"ndan istifâde et­mesi gerekir. İslâm fıkhının hükmü de böyledir.[310]

 

ceren
Mon 14 May 2018, 02:25 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Kendi cocugumuzuda yetim cocuguda allahın rızası için himaye eden koruyan bakan ve islama hayirli evlatlar kılan kullardan olalim inşallah. ..