- Hemoroid/basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir?

Adsense kodları


Hemoroid/basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Fri 13 February 2015, 06:59 pm GMT +0200
Hemoroid/basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir? Abdest nasıl alınmalıdır?

Hemoroidin ya da başka bir uzvun kanaması ile abdest bozulur. Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 9). Şafii ve Maliki mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz (İbn Kudame, el-Muğni, I, 195).

Hemoroid kanaması süreklilik taşıyorsa bu kimse özürlülere tanınan kolaylıktan istifade edebilir. Şöyle ki, dinmeyen burun kanaması, yaradan kan sızması, idrar tutamama, devamlı yellenme gibi bedeni rahatsızlıklar, en az bir namaz vakti süresince devam etmesi halinde, özür olarak kabul edilmiştir. Böyle olan kimseye de özürlü denir. İslam dini kolaylık dinidir; kişiye gücünün üstünde yük yüklemez. Özürlü sayılan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için birtakım kolaylıklar getirmiştir. Özürlüler, her vakit için abdest alır ve mazeret teşkil eden rahatsızlığından başka, abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği kadar namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur ve diğer ibadetlerini yaparlar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle özürlü kimsenin abdesti bozulur. Kişiyi özürlü kılan hal, bir namaz vakti boyunca hiç meydana gelmezse, özür ortadan kalkmış olur ve o kimse özür sahibi olmaktan çıkar. Özürlü kimseden akan kan, irin, idrar gibi şeylerin çamaşıra bulaşması halinde, bundan kaçınılması mümkün değil ve temizlendiğinde tekrar bulaşacaksa çamaşır yıkanmadan namaz kılınabilir. Fakat elbiseye tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 28-29).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

saniye
Fri 13 February 2015, 07:41 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Sürekli kanayan yaralar özür olarak değerlendirilerek mümine kolaylık sağlanmış. Bu da İslamin kolaylık dini olduğunu gösteren örneklerden biri.

HALACAHAN
Sun 4 September 2016, 07:18 pm GMT +0200
Özür sayılan durumlar için Rabbimiz kolay imkanlar vermiştir ..Rabbimiz sen ne yucesin  sana sonsuz şükürler olsun .m