- Hedy Kurbanı

Adsense kodları


Hedy Kurbanı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Sun 2 May 2010, 03:50 pm GMT +0200
Nuru´l-İzah / Hedy Kurbanı


Hedy´in Mânâsı


Hedy, Harem´e hediye edilen şey demektir.



Hedy´in Çeşitleri


Hedy´in en azı, bir yaşında bir koyundur. Hedy, sığırdan verilmek istendiğinde sığırın iki yaşında olanı, deveden ise beş yaşında olanı verilir.



Koyunun Yeterli Olduğu ve Olmadığı Yerler
:-[


Davar (sınıfına giren hayvan)lar arasında koyun; rükün tavafını cünüp olarak yapmak, yahut Arafat´ta durduktan sonra ve saçını henüz tıraş etmeden veya kısaltmadan önce cinsî münasebette bulunmak suçu müstesna, herşeye yeterli olur. Bu iki halde ise, bir sığır veya bir deve (kesmek) gerekir.



Hedy´in Şartlan


Hedy (için verilen hayvan)´in körlükten, topallıktan ye benzeri ayıplardan uzak bulunması şarttır.



Hedy Kurbanının Kesilme Zamanı


Hedy kurbanının, eğer kıran yahut temettü´ için kesilecekse, zamanı kurban bayramının üç günüdür. Bu ikisi için değil de başka bir sebepten dolayı kesilmesi halinde, şer´î yönden herhangi bir zaman tahdidi yoktur.



Hedy Kurbanının Kesilme Yeri


Hangi hedy kurbanı olursa olsun bunların kesilme yeri Ha-rem´dir, Mina´ya mahsus değildir.[1] Ancak hedy´in nafile olarak kesilmesi (halinde Mina´da kesilebilir, yahut hayvanın) bir noksanlıkla yüz yüze gelmesi durumunda bulunduğu mahalde kesilebilir.







--------------------------------------------------------------------------------

[1] Bayramın üç gününde kesilmesi halinde Mina´da, diğer günlerde ise Mekke´de kesmek sünnettir. Ancak bunlar nafile kurbanlar için söz konusudur.