- Hayvanların Başkalarının Malına Zarar Vermesi

Adsense kodları


Hayvanların Başkalarının Malına Zarar Vermesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 10 November 2011, 08:27 pm GMT +0200
28. Hayvanların Başkalarının Malına Zarar Vermesi




37. Said b. Muhayyisa'nin oğlu Haram'dan: Bera b. Âzib'in de­vesi bir adamın bahçesine girdi ve ona zarar verdi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.), şöyle hükmetti: Bahçe sahipleri gündüzün bahçelerini koruyacaklardır. Geceleri hayvanların zarar verdik­leri şeyler hayvan sahipleri tarafından ödenecektir.[46]
 
38. Abdurrahman b. Hatıb'in oğlu Yahya'dan: Hâtıb'in kölele­ri, Müzeyne kabilesinden bir şahsa ait deveyi çaldılar ve onu kes­tiler. Durum Ömer b. Hattab'a bildirildi. Hz. Ömer, Kesir b. es-Salt'a hırsızların elini kesmesini emretti. Sonra (bundan vazgeçe­rek) Hz. Ömer, (Hatıb'a) «Sanırım onları aç bırakıyorsun» dedi. Sonra devamla Hz. Ömer: «Vallahi, sana ağır gelecek şekilde bunu ödettireceğim» dedi. Sonra Müzeni'ye: «Devenin fiyatı ne kadar?» deyince, Müzeni, «Vallahi Onu dörtyüz dirheme vermezdim» dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer, (Hâtiba hitaben) «Ona sekizyüz dirhem ver» dedi.
imam Malik der ki: Bizdeki amel kıymetin ikiye katlanarak ödenmesi şeklinde değildir. Fakat bizce hüküm, bir şahsın deve ya da hayvanı aldığı günkü değeri üzerinden ödemesi şeklindedir.




[46] îbn Abdilber der ki: Malik ile ibn Şihab'ın ravileri böylece mürsel olarak ri­vayet ederler. Hadis, sikaların mürselierindendir. Hicazlılar ile bir grup Irak'in kabul etmişler, Medine örfü de böyle olmuştur. Ayrıca bkz. Ebu Davud, Buyu 90.

sumeyye
Wed 8 October 2014, 03:57 pm GMT +0200
s.a.. , uygun olani da bu sekildedir..Herhangi birisinin hayvani komsusunun malina veya bahçesine zarar verdigi takdirde bunu ödemesi gerekir..Kaynaklar esliginde de bunu güncellemis olduk.Rahman c.c razi olsun kardesim.

ceren
Thu 21 June 2018, 02:33 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Hayvanların zarar verdiği şeylerin ücretini hayvanların sahibi öder.Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Fri 22 June 2018, 01:47 am GMT +0200
Aleykümüsselam hayvanların başkasının malına zarar vermesi kul hakkına girer dikkat edelim inşaAllah

Bilal2009
Fri 22 June 2018, 01:36 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri kul hakkına riayet edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun