- Hayızlı için farklı durumlar

Adsense kodları


Hayızlı için farklı durumlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 17 January 2011, 03:30 pm GMT +0200
Hayızlı İçin Farklı Durumlar:


35- Artma ve eksilme: Mesela, kadının normal âdeti altı gün sürerken kan yedinci gün de gelebilir. Veya âdeti yedi gün iken altıncı günde temizlik olabilir.

Doğrusu: Ne zaman kan görürse o hayızdır. Ne zaman da temizlik görürse o temizdir. Âdetinde artma veya eksilme olması fark etmez. (İbn Useymin)

36- Erken olması veya gecikmesi: Mesela: normal âdeti ay sonu iken hayzı aybaşında görebilir veya aybaşında iken ay sonunda görebilir.

Doğrusu: Ne zaman kan görürse o zaman hayızdır. Ne zaman da temizlik görürse o temizdir. Erken olması veya gecikmesi fark etmez. (İbn Useymin)

37- Sarılık veya bulanıklık: İltihap gibi sarı kan görülürse veya sarı ile siyah arasında bulanık görürse, bunu hayız döneminde veya temizlikten önce hayza bitişik günde görmüşse onun için hayız hükmü sabit olur. Eğer temizlikten sonra görmüşse hayız değildir. (İbn Useymin)

38- Hayız dönemi içinde kesinti: Bir gün kan görür, bir gün temiz görürse, iki durum söz konusudur:

Birinci durum: Bu her zaman böyle devam ediyorsa istihaze (özür) kanıdır. İstihaze hükümlerine tabidir.

İkinci durum: Kadın bunu sürekli böyle görmez, bazen bu şekilde olursa, onun temizlik dönemi sahihtir.

Doğrusu: Ne zaman kan, bir günden az olarak kesilirse bu temizlik değildir. Ancak âdetinin sonunda kesilme olursa veya beyaz akıntı görürse bu temizliktir. (İbn Useymin)

39- Kanda kuruluk: Kadın mücerred olarak rutubet görürse, eğer bu hayız döneminde veya temizlik döneminden önce hayza bitişik günde olmuşsa, bu hayızdır. Temizlikten sonra görülmüşse hayız değildir. Bu, sarılık ve bulanıklık görme hükmündedir. (İbn Useymin)

40- Normal döneminde hayızdan kesilen fakat sonra bir iş yüzünden kan gelirse bu hayız kanı değil, hastalık kanıdır. Namaza ve oruca engel değildir. (İbn Baz)

41- Nokta şeklinde kan: Nokta şeklinde kan gören, bunu normal adet günleri dışında görmüşse namazı ve orucu terk etmez. Zira bu hastalık kanıdır. (İbn Useymin)

42- Hayızlının Mescide dâhil olan yere girmesi caiz değildir. Eğer mescid ile arada duvar olup duvar arkasından imamın sesi işitiliyorsa cemaat ile namaz sahihtir. Zira burası da mescide tabidir. (İbn Baz)

43- Kadının hayız ve nifas günlerinde kan kesici ilaç kullanması: Kan kesici hap veya iğne kullanan gusleder, temizlik dönemlerindeki gibi namazını kılar ve orucunu tutarsa sahihtir. (İbn Baz)

44- Aylık döneminden beş gün önce benzer renkte akıntı gelirse bu esnada oruç tutabilir ve namaz kılabilir mi? Eğer bu, kan geldiği günlerden ayrı günde geliyorsa hayız değildir. Namazı kılmalı ve orucu tutmalıdır. Her namaz için ayrı abdest alır. Bu hayız hükmünde değil, idrar hükmündedir. Ama bu beş gün, hayız dönemi ile bitişik ise, hayızdan sayılır ve âdetinden hesap eder. (İbn Baz)



ceren
Tue 25 August 2015, 03:38 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun bilgilerden  kardeşim.Bu bilgiler neticesinde dikkat edelim ve ona göre gusul abdesti alalım..

mevlüde06
Tue 8 December 2015, 06:51 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetulllah;kesinlikle her Müslüman bayaın çok çok iyi bilmesi gereken konular.
Rabbim şüpheye düşürmesin inşallah.
Allah raz olsun