- Hastalık halinde namaz

Adsense kodları


Hastalık halinde namaz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 28 January 2011, 04:51 pm GMT +0200
6. Hastalık Halinde Namaz


Ulema, hasta olan kimsenin ayakta duramadığı zaman oturarak namaz kılabildiğinde müttefiktirler. Bunun gibi, eğer rükû' ve secdelerin her ikisini veyahut birini yapamazsa onların yerine işaretlerle yetinebileceğinde de müttefiktirler. Ancak, hangi hastanın oturarak namaz kılabileceği ve otura­cağı şeklin nasıl olması gerektiği ve ayakta duramadığı gibi oturmaya da gü­cü yetmeyen hastanın ne şekilde namaz kılabileceği mevzularında ise ihtilâf etmişlerdir. Oturarak namaz kılabilmenin şartı mevzuunda, kimisi «Otura­rak namaz kılabilmek için ayakta duramayacak derecede hasta olmak gerek­lidir» demiştir. Kimisi de: «Ayakta durmanın zor gelmesi de kâfidir» demiş­tir. Bu, îmam Mâlik'in görüşüdür.

Bu ihtilâfın sebebi, namazı ayakta kılmanın farziyetinin, ayakta durmak zor olduğu halde düşer mi, yoksa ayakta duramamak şart mıdır diye kesin olarak bilinmemesidir. Zira bu hususta bir nass yoktur [401].

Gerekli olan oturma şekli hakkında da, kimisi «Bağdaş kurarak oturur, yani ayakta durma yerine geçmesi için bağdaş kurarak oturması gerekir» de­miştir, îbn Mes'ud ise, bağdaş kurarak oturmayı mekruh saymıştır. Bağdaş kurarak oturmak.gerektiği görüşünde olanlara göre, bu oturuşla teşehhüd oturuşu arasında bir fark yoktur. Bağdaş kurarak oturmayı mekruh sayanlar ise, «Çünkü bağdaş kurarak oturmak, namazın oturuşlarından değildir» de­mişlerdir.

Ayakta duramadığı gibi oturmaya da gücü yetmeyen hastanın namaz şekli hakkında da, kimisi, «Yan üstü uzanarak», kimisi, «Kendisine nasıl ko-lay gelirse öylece», kimisi, «Sut üstü uzanıp ayaklarını kıbleye doğru uzatarak», kimisi: «Eğer oturamıyorsa, yan üstüne uzanarak, eğer yan üstü uzana-mıyorsa, sırt üstü yatıp ayaklarını kıbleye doğru uzatarak, yani takat getirdi­ği şekilde namaz kılar» demiştir. Îbnül-Münzir bu son görüşü tercih etmiş­tir. [402]


[401] Bu konuda şu hadis vardır: Buhârî, Taksîru's-Saîât, 18/19, no: 1117.

[402] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/357.


Rüveyha
Sun 6 September 2015, 01:52 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah..Hastalık gelmeden sıhhat sahibiyken İnşaAllah bedenimiz yorulana kadar ibadetler etmeyi Mevlam nasip eylesin.Hastalıkta da Mevlam şeytana uydurtmasın,her durumda Mevlam secdeden ayırmasın İnşaAllah.

Sevgi.
Sat 23 November 2019, 06:38 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri hiç bir zaman ibadetlerimiz den ayırmasın inşaAllah

ceren
Sat 23 November 2019, 04:27 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.her konuda kolaylık sağlayan İslam dinine binler kez sübhanallah.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...