- Hangi Suyla Abdest Alınır?

Adsense kodları


Hangi Suyla Abdest Alınır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Tue 5 January 2010, 12:37 pm GMT +0200
HANGİ SUYLA ABDEST ALINIR?

Su hariç diğer cıvık şeylerle abdest olmaz necis olan bir şeyi de helal etmez. O suda mustaamel (kullanılmış) olmayacak.

Mesela: Abdestte, yıkanmakta kullanılmamış olması, Suyun ona ihtiyacı olmayan şeylerle değişmiş olmaması, Necis olmaması.Eğer suyun tadı rengi veya kokusu değişmiş ise artık su denilmiyor ise;

Mesela: O su gül suyu veya ayran vs.. deniliyor. O zaman onunla abdest alınmaz ve de necis birşey de onunla helal olmaz. Eğer suyun ismini değiştirmeyecek şekilde olursa;

Mesela: bir damla ayran ve pekmez suyun içine girmiş ise onunla abdest olur. Eğer bir suyun rengi bir yerde çok beklemesinden dolayı veya toprakla (ister önceden, isterse sonradan atılmış) olsun veya suyun geçtiği başka materyallerden dolayı rengi değişmiş ise. Bütün bunlardan dolayı bir şey olmaz. Fakat bir şart ile Toprak hariç diğer şeyler önceden bulunuyorsa!

Mesela: kireç ve bitki örtüsü gibi). Yine suyu necis etmeyen bir maddenin suya düşmesinden dolayı o sudan abdest almayı engellemez.

Mesela: sudan ayrılması güç olmayan katı yağ ve Darçın tohumu gibi ya da kendiliğinden düşen ağaçların yaprakları gibi.

MEKRUH SU HAKKINDA

Çok sıcak veya çok soğuk suyla yıkanmak veya elbise yıkamak mekruhtur. Sıcak memleketlerde güneşte ısıtılmış suyla da abdest almak veya yıkanmak mekruhtur. Eğer o su bakır ibrik tencere veya demirden ama çekiçlerle yapılmış bir şeyde ise o zaman mekruhtur. Eğer o suyun sıcaklığı giderse kullanılması mekruh değildir. Eğer o sudan başka su yoksa onu kullanmak vacip olur, parayla satın alınsa bile.

KULLANILMIŞ SU HAKKINDA

Az bir suya bir sefer abdest azalarında veya yıkanmada kullanıldıysa onunla abdest alınmaz. Eğer abdest suyunu bir yerde ‘kulleteyn’ oluncaya kadar toplasan onunla tekrar abdest olur.

Eğer bir kişi elini az birsuya abdest niyetiyle yüzünü yıkadıktan sonra batırsa artık o suyla abdest alınmaz. Eğer abdest niyetiyle değilde başka bir şey için olsa o zaman bir şey olmaz. Necis bir elbise yıkandıktan sonra ondan inen su necis değldir. Eğer o inen suyun içinde necaset yoksa ve rengi ve kokusu değişmemişse ve de o elbise helal olmuş ise. Ama ikinci ve üçüncü sefer abdest ve gusül azalarında ya da sünnet olan gusülde abdestliyken aldığın abdest suyu ile abdest alınır necis olan bir şeyde onunla helal olur.

NECİS SU VE DİĞERLERİ HAKKINDA

Kulleteyn’den az bir suya veya sıvı birşey ne kadar çok olsa bile,necis bir şeyin girmesiyle necis olur. Ancak az olduğundan gözle görünmeyen necaset ve iğne batırdığın zaman kanı akmayan şeyler düştüğü zaman necis olmaz sinek, sivri, sinek, bit, pire gibi. Ama bu düşen şeyler onu değiştirir ve birisi öldürüp içine atarsa o zaman su necis olur. Kulleteyn’e necis bir şey girdiği zaman onu necis yapmaz rengi, tadı ve kokusu değişmediği takdirde, eğer değişirse az bile olsa necis olur.

Eğer Kulleteyn’in değişmesi kendiliğinden veya üstüne fazla su koymakla giderse veya içinden su çıkartmak suretiyle değişmesi giderilirse tabiki kulleteyn’den az olmamak kaydıyla, bütün bu hallerde necaseti gider ve onunla abdest alınabilir. Yok eğer içine misk veya toprak atmak suretiyle değişmesi giderilirse o zaman o su necis kalır, onunla abdest alınmaz.

Akan su da duran su gibidir. Eğer akan su da iki dalganın arası Kulleteyn varsa necis bir şeyin girmesi onu necis yapmaz. Eğer o necaset onu değiştirmez ise Ama Kulleteyn’den az ise necis bir şeyin düşmesiyle necis olur, değişmese bile... Helal bir şeyle değişen su içilir, ancak onunla abdest olmaz ve başka bir şey de onunla helal olmaz.

Kulleteyn 500 rıtıl’dır bu da 193 lt suya tekabül eder , bir iki litre eksik olması birşey değiştirmez. Kulletyn dört köşeli bir yerde uzunluk ve genişlik 65 cm derinlik ise 50 cm olmalıdır. Derin ve geniş suda ise kulleteyn eskisi gibi 50 cm geniş 150 cm derinlikte olmalı, içmek için vakıf edilen suyla abdest almak haramdır.