- Halifeyi seçecek olanlar ve şartlar

Adsense kodları


Halifeyi seçecek olanlar ve şartlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 11 March 2011, 02:20 pm GMT +0200
B- HALÎFEYİ SEÇECEK OLANLAR VE ŞARTLARI




Devlet Başkanlığının lüzumu, onun hakkında bilgi, harp ve ilim öğrenmek gibi bir farz-ı kifâyedir. İslâm topluluğunun bir kıs­mı bu görevi yerine getirince diğerleri de borçtan kurtulur. İnsan­lar arasından biri çıkıp Devlet Başkanlığı görevini yerine getirmeyince, topluluktan iki grup çıkar. Birincisi seçmenler topluluğu: Bunlar topluluk için bir halîfe seçerler. İkincisi Halîfe adaylarıdır. Aralarında biri Halifeliğe seçilir.

Müslüman halkın meydana getirdiği toplumda, bu iki grubun dışında kalanlar için Halîfenin seçiminin gecikmesinde zorluk ve günah yoktur. Halîfenin mecburi olarak varlığını kabulde, sözü geçen iki grubun hukukî varlığı anlaşılınca her grup için bir takım şartlar aranır:

a) Seçmenler Grubu için aranılan şartlar:

 

1- Her yönü ile doğru bilinen, âdil bir şahıs olmak.

2- Halifeliğe aday olan kimsedeki aranılan şartları bilmeye yeterli ilim sahibi olmak.

3- Birden fazla Halîfe adaylarından hangisinin âmme işlerini idareye en muktedir, bu nevi işleri en iyi bileni seçmeye götürücü bilgi ve görüş sahibi olmak.

Halîfe adaylarının memleketinden olan seçmenlerin, başka yerlerden olan seçmenlere bir üstünlükleri yoktur. Ancak dînî mahiyette olmayıp örfen, halîfenin seçimi işleminde, işlerin yürü­tülmesi için, halîfe adaylarının ülkesinin hazır olan seçmenlerin­den biri, seçim işleri için idareci olabilir. Çünkü halîfenin yaptığı işlere, onun ülkesinde, kimlerin halifeliğe ehil olduğuna dair ye­terli bilgi mevcuttur.[12]



[12] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 30-31.