- Halifenin sakatlanması

Adsense kodları


Halifenin sakatlanması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 11 March 2011, 02:10 pm GMT +0200
M- HALİFENİN SAKATLANMASI




Halîfenin azalarını kaybetmesi durumu 4 kısma ayrılır.
a) Halîfe olmaya ve devamına mani olmayan noksanlık­lar. Bunlar düşünmeye, hareket etmeye, ayakta durmaya, görü­nüşe tesir etmiyen arızalardır. Erkeklik uzvu ve husyelerinin ke­silmesi gibi. Böyle bir noksanlık halîfe olmaya ve halifeliğin devamına engel değildir. Bunlar çocuk yapmaya tesir edicidir. Dü­şünmeye, tecrübeye tesir etmez. Bu tür bir eksiklik kısırlık gibi muamele görür. Allah Teâlâ, Yahya b. Zekeriyyâ'yı bu şekilde ni­teledi ve şu âyet-i kerime ile öğdü:

"Allah, İsa (a.s.)'ı tasdik edici, bir efendi, nefsine hâkim ve sâlihlerden bir Peygamber olmak üzere sana Yahya'yı müjdeler." (K.K. 3:39) buyurmuştur.

Kısırlık hususunda iki fikir mevcuttur: İbn Mes'ûd ve İbn Ab-bas'a göre: Kadınla cinsî münâsebete imkân vermeyen kısırlık; Saîd b. Müseyyeb'e göre de erkeklik ve dişilik uzvu birbirine karış­mış, veya ufak nokta, çekirdek şeklinde cinsî uzvu olan şahıs. Her iki durum da Peygamberliğe engel olmadığı gibi halîfe olmaya da evleviyetle engel değildir. Kulakların kesilmesi de böyle olup dü­şünme ve harekete mâni değildir. Gizlenmesi, telâfisi mümkün bir noksanlıktır.

b) Bu gruptaki noksanlıklar halîfe olmaya ve devamına engeldir. Çünkü hareket etmeye, iş yapmaya imkân vermemek­tedir. İki elin veya iki ayağın kesilmesi gibi. Böyle olan bir şahıs topluluğa hizmetten âciz kalır.

c) Halîfe olmaya kesin olarak engeldir, fakat halifeliğin madiği ihtilaflı olan noksanlıklar. Bu şekildeki bir noksanlık­la bâzı işler, hareketler yapılabiliyor, bâzıları ise yapılamıyor. İki elden veya iki ayaktan birinin olmaması gibi. Böyle olan bir şahıs, organ bakımından tam olmadığından halîfe olamaz. Halîfe iken böyle bir noksanlık meydana gelmişse bu konuda hukukçular iki­ye ayrılır, aa) Bir görüşe göre halîfe olmaya engel olan bir noksan­lık onun devamına da engeldir. Dolayısiyle hilâfet sona erer. bb) Bir görüşe göre de halîfe olmaya engel, fakat devamına engel de­ğildir. Hilâfetin devamına mani olmak için tam bir noksanlık ge­rekir. Halbuki bu durum tam bir noksanlık sayılmaz.

d)  Halifeliğin devamına engel olmayan noksanlıklar. Halîfe olmaya engel olduğu hususunda ihtilâf vardır. Göz­lerden birinin çıkması, burunun kesilmesi gibi noksanlıklardır. Bunların iş görmeye, yürümeye bir etkisi yoktur. Fakat kötü ve çirkin göstericidir. Bu türlü noksanlıklar halifeliğin kesinleşme­sinden sonra olursa bir maniliği yoktur. Çünkü arızaların hilâfet görevlerinden herhangi birine tesiri gözükmemektedir. Halîfe ol­madan böyle bir noksanlık mevcutsa iki görüş vardır. Bir görüşe göre Halîfe olmaya engel hâli yoktur. Esaslı şartlardan sayılmaz. Diğer görüşe göre: Halîfe olmaya engeldir. Halîfenin her bakım­dan mükemmel olması gerekir. Milletin işlerini yürütmede bu türlü noksanlık, tenkidi, kötülemeyi gerektirir, halîfenin heybetli şahsiyetine gölge düşürür, emirlerine itaati zayıflatır. Toplulu­ğun haklarına noksanlıklar, zararlar getirir.[27]



[27] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 58-60.