- Hadisler Neden Önemlidir?

Adsense kodları


Hadisler Neden Önemlidir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
bengisu
Sun 9 December 2007, 06:11 pm GMT +0200
İbnu Mes'ud (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Benden bir şey işitip onu (artırıp eksiltmeden) işittiği şekilde başkasına ulaştıran kimsenin (Kıyamet günü) Allah yüzünü ağartsın ve güldürsün. Zira, kendisine ulaştırılan öyleleri vardır ki, bizzat işitenden daha iyi kavrar." (Tirmizî, İlim 7)

     Hadis lügat bakımından söz, haber, bilgi, yeni ve modern manalarına gelmektedir ki bu manalarda Kur’ân-ı Kerim’de de kullanılmıştır: “(Ey Muhammed! (Sallallahu aleyhi ve selem) Her halde sen, onlar bu söze (hadise) inanmıyorlar diye, peşlerinde üzüntüden kendini helak edeceksin.” (Kehf/6) Ayet-i kerimedeki hadisten maksat ise Kur’ân-ı Kerim’dir. Hadis ilmindeki yeri açısından ise hadis, Peygamber Efendimiz’den (Sallallahu aleyhi ve selem) söz, fiil, takrîr adına rivayet edilen her şeydir. Sünnet terimi de, farklı anlamlarda kullanıldığı gibi, hadisle aynı anlamda da kullanılmıştır.

     Hadis, Kur’ân-ı Kerim’den sonra ikinci kaynak konumundadır dinimizde. Asr-ı saadetten itibaren kendisine büyük ehemmiyet verilmiş ve muhafazası adına büyük gayret gösterilmiştir. İslam’ın ilk yıllarında Ashâb-ı Kiram efendilerimiz arasında okuma yazma bilenlerin azlığı, Kur’ân-ı Kerim’in yeni nazil oluyor olması gibi nedenlerle Efendimiz (Aleyhissalâtü vesselam) ilk zamanlarda hadis-i şeriflerin yazılmasını yasaklamıştır. Hadis-i şeriflerin Kur’ân-ı Kerim’le karıştırılma tehlikesi ortadan kalkınca bizzat Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve selem) hadis-i şerifleri muhafaza konusunda ashabını teşvik etmiştir. Daha Sahabe-i Kiram Hazretleri devrinde Hadis ilminde bir ihtisaslaşma söz konusudur. Muksirûn diye ifade edilen ve binden fazla hadis rivayetiyle meşhur olmuş sahabî efendilerimiz hayatlarını bu ilme adamışlar, onu öğrenme ve öğretme hususunda hırz-u cân etmişlerdir. Ebu Hureyre, Abdullah bin Ömer, Enes bin Malik, Hazreti Aişe, Abdullah bin Abbas ve Cabir bin Abdillah hazretlerini bunlar arasında sayabiliriz.

     Sahabe-i Kiramdan sonra Tâbiîn-i izâm hazretleri aynı şekilde hadis-i şerifler üzerinde durmuş ve onların öğrenimine ayrı bir önem vermişlerdir. Çeşitli yerlerde ilim meclisleri oluşturmuş ve talebelerine hadis rivayet etmişlerdir. Sahabe-i Kiram devrinde başlayan hadis yazma faaliyetleri Ömer bin Abdülaziz döneminde resmi olarak ele alınmış ve hicrî üçüncü asırda altın çağını yaşamıştır. Buharî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizî gibi bir çok hadis üstadı yetişmiş ve günümüzdeki hadis külliyatlarını meydana getirmişlerdir. Bu dönemde hadis ilmi çok gelişmiş, şartların da ortaya çıkardığı bir çok alt dalları ihtiva eder hale gelmiştir. Senet tenkîdinden râvî tercümelerine, metin kritiğinden garîb lafızların açıklanmasına, şerhçilikten ihtisara kadar bir çok alanda ciddi eserler meydana getirilmiştir. Böylelikle hem Efendimiz’in (Aleyhissalâtü vesselam) mirası sonraki nesillere doğru bir şekilde ulaştırılmış hem de İslam’ın ikinci kaynağı muhafaza edilmiştir.

     Hadisin önemi bizzat Kur’ân-ı Kerim tarafından beyan edilmiştir. Peygamber Efendimiz (Aleyhissalâtü vesselam)’a itaatin Cenâb-ı Hakk’a itaat olarak kabul edilmesi, O’nun getirdiği her şeyi cân-u gönülden kabul etmenin gerekliliği hadisin önemini ortaya koymada yeterlidir zannediyorum. Hadis-i şerif, dinde ikinci bir kaynak olması yönüyle de önem kazanmaktadır. Bu yönüyle Efendimiz (Aleyhissalâtü vesselam) bir manada şâri’ olarak kabul edilmektedir. Çünkü hadisin, Kur’ân-ı Kerim’deki mücmel yerleri tafsîl, kapalı yerleri beyan etme gibi fonksiyonlarının yanında bir takım yeni hükümler koyma gibi hususiyetleri de bulunmaktadır.

     Hadis ve sünnet bir müslümanın dini hayatında önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz (SAV,) “Size iki şey bırakıyorum, bunlara uyduğunuz müddetçe dalâlete düşmezsiniz; Allah’ın kitabı ve benim sünnetim.” buyurur. Ümmet-i Muhammed’in selameti, rehber-i ekmeli olan Hazret-i Muhammed (Aleyhissalâtü vesselam)’ a uymalarına bağlıdır. Bizler dinimiz adına her şeyi O Zat’a borçluyuz. Cenab-ı Hakk’a imandan O’nu, sıfât-ı sübhâniyesi ve esmây-ı hüsnâsıyla bilmeye, Peygamberân-ı izâmı hakiki yönleriyle öğrenmekten cennet-cehenneme, ibadet-ü tâatten günlük işlerimizdeki durumlara kadar her şeyi O zat’ın getirdiği dinle öğrendik. Mehmet Akif’in ifadeleriyle:

     "Medyûn ona cem'iyyeti, medyûn ona ferdi.
     Medyûndur o ma'sûma bütün bir beşeriyyet...
     Yâ Rab, bizi mahşerde bu ikrâr ile haşret."

    Cenab-ı Erhamürrâhimînden inayetini bizimle beraber eylemesini niyaz ederiz.


Gulinur
Tue 1 February 2011, 01:38 pm GMT +0200


    "Medyûn ona cem'iyyeti, medyûn ona ferdi.
     Medyûndur o ma'sûma bütün bir beşeriyyet...
     Yâ Rab, bizi mahşerde bu ikrâr ile haşret."

    Cenab-ı Erhamürrâhimînden inayetini bizimle beraber eylemesini niyaz ederiz.


    AMİN..AMİN..AMİN.. Rabbim razı olsun inşaallah hocam,değerli paylaşımınız için..

Beria
Tue 1 February 2011, 07:13 pm GMT +0200
Hz. Aişe'ye peygamberimizin ahlakı sorulduğunda "Onun ahlakı Kurandır." buyurması Hz. Peygamberin sünnetinin ne kadar değerli olduğuna en büyük kanıttır. Kuran-ı Kerim'i hakkıyla anlamak ve onu hayatımıza geçirmek için bizzat kendisi yaşayan Kuran olan Hz. Peygamberimizin hayatına, sünnetine bakmak gerekmektedir.

Sünnet bir anlamda Kuranın insan hayatına nasıl yansıması gerektiğinin bir göstergesi ve bizim önümüzde en büyük örnektir... Rabbim Kuran ve sünnetten ayırmasın bizleri inşallah.... Bu mühim paylaşım için Allah razı olsun hocam... Selam ve dua ile...

yagmur_7-c
Tue 31 December 2013, 04:07 pm GMT +0200
Hadis sözcüğünün, Hz.Peygamber'in sözleri için kullanılması, İslam Tarihi’nin çok erken devirlerine uzanmaktadır. Hatta Hz. Muhammet’in kendi sözlerini Hadis olarak nitelediğine dair rivayetler de vardır. Bu söze istinaden  Hadis’in Hz. Muhammet’e nisbet edilen söz, fiil ve onaylardan ibaret olarak tanımlanması gerektiğini savunanlar varken, Peygamber'in (a.s.) ahlâkî özlellikleri ve doğuştan sahip olduğu meziyetlerin de tanıma ilave edilmesi gerektiğini belirtenler de vardır...

esratüz zehra 2
Tue 31 December 2013, 04:23 pm GMT +0200
Bence hadislerin islam dünyasında çok büyük bir yeri vardır çoğu büyük alimler çözemedikleri konuları kuran ve hadisler ışığında çözmüştür. şuan birçok mezheplere ayrılan islam dünyasının 72 fırkasından sadece kuran ve sünnete uyanlar sapkınlar arasında olmayanlardır bunun beraberinde hadislerinde bize bir klavuz olabileceği söylenmiştir fakat sadece sahih hadislerin. Rabbim hepimizi doğru yolda gidenlerden eylesin.

Emirhan7c
Tue 31 December 2013, 04:49 pm GMT +0200
Hadislerin müslümanlar hayatındaki yerini ve önemini biraz daha kavradım...

Hanife 8.D
Tue 31 December 2013, 05:04 pm GMT +0200
Hadis sözcüğünün, Hz.Peygamber'in sözleri için kullanılması, İslam Tarihi’nin çok erken devirlerine uzanmaktadır. Hatta Hz. Muhammet’in kendi sözlerini Hadis olarak nitelediğine dair rivayetler de vardır. Bu söze istinaden  Hadis’in Hz. Muhammet’e nisbet edilen söz, fiil ve onaylardan ibaret olarak tanımlanması gerektiğini savunanlar varken, Peygamber'in (a.s.) ahlâkî özlellikleri ve doğuştan sahip olduğu meziyetlerin de tanıma ilave edilmesi gerektiğini belirtenler de vardır...

Hadis sözcüğünün, sadece Hz. Peygamber'in değil, Sahabe ve Tâbiûn'dan nakledilen söz ve davranışlar için de kullanması gerktiğini öne sürenler de vardır. İlk devir İslam fakihlerinden bazıları Hadis kavramını ilk Müslüman nesillere dayandırılarak aktarılan rivayet ya da haber olarak kullanmışlar ancak aynı asırda farklı şekilde kullananlar da yok değildir.

 :) :)

AYÇAN
Sat 4 January 2014, 11:04 am GMT +0200
 Hadis sözcüğünün, Hz.Peygamber'in sözleri için kullanılması, İslam Tarihi’nin çok erken devirlerine uzanmaktadır. Hatta Hz. Muhammet’in kendi sözlerini Hadis olarak nitelediğine dair rivayetler de vardır. Bu söze istinaden  Hadis’in Hz. Muhammet’e nisbet edilen söz, fiil ve onaylardan ibaret olarak tanımlanması gerektiğini savunanlar varken, Peygamber'in (a.s.) ahlâkî özlellikleri ve doğuştan sahip olduğu meziyetlerin de tanıma ilave edilmesi gerektiğini belirtenler de vardır :)

yagmur_7-c
Wed 12 March 2014, 03:39 pm GMT +0200
Hadisler insana ders vermek için vardır.Allah razı olsun....
Çok güzel olmuş....
paylaşım için ALLAH razı olsun hocam...
Selam ve dua ile...

Nur1
Sat 13 September 2014, 12:41 am GMT +0200
Selamun Aleykum ve Rahmetullah ve berekatullah,Çok önemli bir konu Rabbim anlamak ve yaşamak nasip etsin inşaallah
Rabbim razı olsun Amin

Burcu7
Sat 27 September 2014, 12:23 pm GMT +0200
tabi önemli olan hadisleri bilmek değil onlara uymaktır.

cerendemir
Sat 27 September 2014, 04:22 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim hadisleri öğrene ve uygulayan kullarından eylesin bizleri.

halim
Mon 24 November 2014, 10:41 pm GMT +0200
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Benden bir şey işitip onu (artırıp eksiltmeden) işittiği şekilde başkasına ulaştıran kimsenin (Kıyamet günü) Allah yüzünü ağartsın ve güldürsün.

Esselamu aleykum ; Allahu teala bizleri efendimizin bu mübarek müjdesine nail eylesin ve yüzü ak olan ve güleç bir yüzle rabbi rahiminin huzuruna çıkanlardan eylesin.

allah razı olsun

Derya 7/B
Sun 18 January 2015, 08:37 pm GMT +0200
Yüce Allah, özelliklerle donatarak yarattığı yer küremizde insanları yüceliklerle vasıflandırarak yaratmıştır.

Tuğçe 7/D
Tue 24 March 2015, 04:53 pm GMT +0200
  Hadisin önemi bizzat Kur’ân-ı Kerim tarafından beyan edilmiştir. Peygamber Efendimiz'e itaatin Cenâbı Hakk’a itaat olarak kabul edilmesi, O’nun getirdiği her şeyi canı gönülden kabul etmenin gerekliliği hadisin önemini çok açıkça belirtmiştir. Hadislerin temel amacıda insanlara ders vermek, birşeyler öğretmektir. Elimizden geldiği kadar, tüm yüreğimizle hadisleri öğrenmeli ve günlük hayatımızda da uygulamalıyız.

gözdenur:)
Tue 24 March 2015, 05:08 pm GMT +0200
Hadis, Sözlük manası: (hadese) fiilinden alınmış bir kelimedir. Yeni, sonradan olan, yeniden meydana gelen manalarına gelir. Tef'il babından (et-tahdîs) konuşmak, bir şeyden bahsetmek, haber vermek anlamına gelir. Bu babdan alınmış isim olan hadis ise tek kelime ile, söz ve haber demektir.
Terim olarak hadis: Hz. Peygamber (sas) e ait sözler, fiiller yani hareket ve davranışlar, tekrirler ve ona ait sıfatlardır. Diğer bir tabir ile sünnet ile eş anlamlıdır.

(Dua Ibadettir)Allah razı olsn

saniye
Fri 27 March 2015, 10:28 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Hadisi tamemen reddeden kişiler hangi mantıkla bunu yapıyorlar bilemiyoruz. Hadislerin Kuranın yorumu, açıklayıcıdır ve asla reddedilemez.

Haktan7/b
Wed 8 April 2015, 09:50 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Çünkü Hadisler Bize Ders Verir Ve Bize Birşeyler Öğretir . Hadisler Sayesinde Yeni birşeyler öğrenebiliriz .

ikranur 7d
Wed 8 April 2015, 09:58 pm GMT +0200
Hadisler Kur'an'ı Kerimden sonra ikinci sırada yer alır.
Bizlerde bilgileri hadisler yardımıyla öğreniyoruz.
Bu bilgileride bizlerle paylaştığınız için Allah (c.c.) sizden razı olsun.

ceren
Sat 11 April 2015, 12:30 am GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Hadisler Peygamber efendimizde bizlere kalan ,bizlere rehberlik eden cümlelerdir.Rabbim hadislere göre yaşayan ,onunla hayatını şekillendiren kullarından eylesin...

RAMAZAN 7/D
Wed 15 July 2015, 01:59 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Günümüze kadar hadis-i şeriflerin ulaşmasında en küçük bir rolü dahi olanlardan ALLAH (c.c.) razı olsun . İnşALLAH bizler hadis-i şeriflerin ve Kur'an-ı Kerim'in ışığında hayatımıza yön verir ve gelecek nesillere de günümüzdeki hadisleri ulaştırırız .

mevlüde06
Tue 21 July 2015, 03:37 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..Resuluma itaat bana itaat gibidir buyuruyor Rabbimiz..bu hadisi srriflerin onemini anlatmaya yetiyor da artiyor..insallah Kurana,sunnete hakkiyla uyanlardan oluruz.Allah razi olsun hocm

[Muhammed]
Tue 21 July 2015, 04:47 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Hadis-i şerifeler kuran-ı kerimden sonra bilgi kaynağı olarak gösterilmiştir.Rabbim hadis-i şeriflerde bizlere söylenip uygulanmasını ve uygulanmamasını isteyen efendimizin tavsiyelerine uymayı nasip eylesin İnşaAllah.Allah razı olsun İnşaAllah...

Bilal2009
Sat 25 July 2015, 11:46 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Hadisleri rivayet daha Peygamberimiz ( sallallahu aleyhi ve sellem ) zamanında başlamış sanırım.  Ve günümüze kadar nice eserler oluşmuş.  Rabbim ( celle celaluhu ) Efendimizi ( sallallahu aleyhi ve sellem ) vesile makamına yukseltsin.

ilayikelimetullah66
Mon 3 August 2015, 12:11 am GMT +0200
İslam Dininde Hadis'in Yeri

Alimlerimiz , sahih hadisin bütün müslümanlara delil olduğu sonucuna vararak, mü'minlerin, Rasul-i Ekrem'e (s.a.v.)bağlanıp onun hükmüne boyun eğmelerini farz kılan ayetlerle bu görüşlerini desteklemişlerdir. BU GÖRÜŞÜN AKSİNİ KABUL EDEN KİMSEYE DE ALİM SIFATINI VERMEMİŞLERDİR.

Derin ilmi araştırmaların bu doğru sonuca varması gayet tabiidir. Zira müminlerin Rasulullah'a (s.a.v.) itaat etmesini emreden ayet-i kerimelerin başka türlü yorumlanması mümkün değildir. Hz.Peygamber'e itaat da ancak ONUN SÜNNETİNE YAPIŞMAK , HADİSLERİYLE AMEL ETMEK , DİNİ PROBLEMLERDE ONA BAŞVURMAK VE ONU, DİNİN KURAN'I KERİM'DEN SONRA GELEN İKİNCİ KAYNAĞI OLARAK KABUL ETMEKLE MÜMKÜNDÜR.

Konu İle İlgili Ayetler

Resul size neyi emrederse ona uyun , sizi neyden nehyederse ( yasaklarsa ) ondan sakının (Haşr/7)

Demek oluyor ki Hz.Peygamber'in yasak ettiği şeyden sakınmalarını mü'minlere emreden Allah'u Tealadır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rabbin hakkı için, onlar, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem yapıp sonra da verdiğin hükümden nefisleri hiç bir darlık duymadan tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe, iman etmiş olmazlar. (Nisa /65)

Hz.Peygamber'in hadisi bulunan bir konuda mü'minin yapacağı şey her ihtilafta ve davada yukarıda ki ayet gereğince tam bir teslimiyetle sünnetin vereceği hükme boyun eğmekten ibarettir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Son olarak Allah Teala peygamberine '' İnsanlarıa, kendilerine ne indirildiğini açıkça anlatsın diye, sana da Kur'an- Kerim'i inzal ettik (Nahl/44) buyurmak suretiyle , mü'minlere sünnetin teşri'deki yerini göstermek istemiştir.

Kusurumuz Olduysa Allah Affetsin . Şüphesiz Her Şeyin En İyisini Bilen Allah'tır. Allah-u Alem . Yaptığımız Hizmetin Karşılığını Yalnız Allah'tan Bekleriz.

Elhamdulillahi Rabbil Alemin ( Hamd Alemlerin Rabb'i Olan Allah'a dır.)

damla6d
Sun 20 December 2015, 04:14 pm GMT +0200
Esselanu aleykum.Hadisler bizlere ilmi öğretir.Kur'an ve hadisler bizlere bilgi verir ve bizim öğrenmemizi kolaylaştırır.Kısacası bize ilmi islamı hızlı bir şekilde öğretir..Allah razı olsun...

IRMAK8f
Sat 26 December 2015, 08:48 pm GMT +0200
SELAMUN ALEYKUM: Hadisler bize öğüt vermek için vardır. Gerçekten bazı hadisler vardır ki bize öğüt vermenin yanı sıra doğanın evrenin güzelliğini anlatır...İşte ben bu yüzden hadisleri çok seviyorum.RABBIM hepimizden razı olsun inşallah...

Sevgi.
Wed 16 November 2016, 04:50 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Hadis, Peygamber Efendimiz’den ( Sallallahu aleyhi ve sellem ) söz, fiil, takrîr adına rivayet edilen her şeydir.
 Mevlam bizlere hadisi hakkıyla öğrenip uyguluyabilenlerden eylesin inşaAllah. Amin


muratb8
Thu 17 November 2016, 07:21 pm GMT +0200
Aleyküm selam ve  Rahmetüllah Hadis sayesinde biz insanlar bir şeyler çıkarıp tevekkül etmeliz çünkü eğer yapmasak öbür dünyada cezasını çekeriz.Allah herkesi cennetine koymayı  nasip eylesin inşAllah aminecmain

8/AOrhan
Mon 28 November 2016, 06:51 pm GMT +0200
Hadis Peygamber efendimizin sözleridir.Onlar Kur'an-ı Kerim'den sonra en büyük kaynaktır...

Mustafa Yasin
Sun 11 March 2018, 02:34 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm. Hadisler insanların dünya da nasıl davranacığına yardım eder. İnsanlar hadislerle daha bilinçli olur. Hadis Peygamber Efendimizin sözleridir. Bu yüzden bu konulara daha çok önem göstermemiz gerekir. İnşallah herkeste hadis okuma alışkanlığı olur.

İsra Mirac (Esra)
Thu 25 October 2018, 11:33 pm GMT +0200
Hadisleri günümüze kadar gelmesine vesile olan sahabe ve alimler yönünden kalbimiz o kadar mutmain ki , büyük bir titizlikle korumuşlar ve rivayet etmişlerdir. Günümüzde yalan ve uydurma hadisler farklı amaçlarla yayılıyor bunlar Peygamber efendimize yapılan iftiradır.Rabbim bizi yalan şeye inanmaktan korusun.

Esma korkmaz koü
Mon 19 November 2018, 11:59 am GMT +0200
Hadisin hayatımızdaki rolü de çok büyüktür çünkü dinimizi doğru yaşama noktasında bizi aydınlatır herhangi bir şüpheye yer vermeyecek şekilde tüm sorularımızı cevaplayan bir kaynaktır bizim için..

Ayşegül Yıldırım koü
Thu 22 November 2018, 11:41 pm GMT +0200
"Kulların sabaha eriştiği her gün (yeryüzüne) iki melek iner. Bu iki melekten biri, 'Allah'ım,malını hayr yolunda harcayan kişiye (harcadığı malın yerine) yenisini ver.' der. Diğeri de, Allah'ım, malını (hayır yollarında harcamayarak) elinde tutan (cimrilik eden)kişinin malını telef et.'der." (Buhari,Zekat,27)

Sizler de emeklerinizi bizlere harcıyorsunuz inşallah Allah sizlere bu yardımlarınız sayesinde Rahmeti ilahi nazarında salih kullardan eylesin. Amin.

Fethiye Çopur Koü
Fri 23 November 2018, 02:38 am GMT +0200
"İlimle geçen bir gece, ibadetle geçen  bin geceden hayırlıdır." Hz. Muhammed (s.a.v)

Allah razı olsun sizlerden. Ve sizde bu İlimleri bizi ulaştırmakla hayra ulaşan kullardan olmanız duasıyla.

Esma korkmaz koü
Thu 10 January 2019, 12:10 am GMT +0200
Hadis kurandaki emir ve yasakları açıklaması izah etmesi yönünden çok önemlidir ve ikinci kaynağımızdır.. Hadisler olmaya birçok şeyi anlayamazdık.. Selam ve dua ile.