- Hadisin muteber bir manayı vermemesi

Adsense kodları


Hadisin muteber bir manayı vermemesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 21 December 2010, 04:06 pm GMT +0200
7. Hadîsin Muteber Bir Mânâyı Vermemesi
 

Alimin, hadîsin mânâsını anlamaması burada sözkonusu de­ğildir. Ancak sözkonusu olan doğru veya yanlış görüşte olması bir yana âlime göre hadîsin muteber bir mânâyı taşımamasıdır. Mese­lâ "mefhum-u muhalife" ve "tahsis edilmiş âmm"ın hüccet olma­dığı kanısında olması, ya da âlimin "âmm" bir kelimeyi sebebine indirgemesi, ya da "mutlak emr"in fevriyeti (anında olması) veya vücubiyeti ifade etmediği ve "lam"la muarraf kelimenin veya "muktazi"nin umumiyeti ifade etmediği kanısında olması. [16]

 

8.  Alimin, Hadîsin Delalet Ettiği Düşünülen Manasının, Bunu Kast Edilmediğini Gösteren Başka Bir Hadîsle  Çeliştiği Kanısında Olması
 

Örneğin "âmm" bir hadîsin "hâs" bir hadîsle, "mutlak" bir hadîsin "mukayyed" bir hadîsle "emr"in vucubiyetini reddeden bir "nas" ile ve hakikî mânâyı ifade eden bir hadîsin mecazî mânâsını gösteren başka bir hadîsle çelişmesi, lafızların delaleti birbirleriyle çelişmesi ve bir delaleti diğerine tercih etme konusu çok geniş bir konudur. Burada tafsilatına giremiyoruz. [17]

 

9. Ve 10. Hadîsin, Nesh Edildiğini Yahut Zayıf Ve Müevvel Olduğunu Gösteren Başka Bir Nass İle Çelişmesi
 

Alim, nesh edilmeye, zayıf ve müevvel olmaya maruz olan ha­dîsleri araştırırken, yanlış neticelere varabilir. Örneğin nesh mese­lesinde birbirleriyle çelişen iki hadîsin hangisinin önce ve hangisi­nin sonra söylendiği hususunda önce söylenenin sonra söylendiği zannedildiği takdirde, nasih hadîsi mensuh olarak alması; müevvel bir lafza kabullenemeyeceği bir mânâyı yanılarak yükleyebilmesi; birbirleri ile çelişen, sened veya metin açısında aynı güçte olmayan nasslardan birisini diğerine tercih ederken, râcihi mercuh şeklinde alması...

Aynı yanılma bir meselede icmanın bulunduğu iddiası için de sözkonusudur. Çünkü icma iddiası genelde verilen hüküm hak­kında muhalif görüşün bilinmemesinden ibarettir. Bu yüzden be­lirgin bazı âlimler bir mesele hakkında muhalif görüşte olan kim­seyi bilmedikleri zaman o meselede icma vardır demeyi âdet edin­mişlerdir. Bilmedikleri bir konu hakkında icmanın varsayımı ne­deniyle görüş belirtmekten kaçınmışlardır. Görüş belirttikleri tak­dirde hep ihtiyatlı davranarak şöyle diyorlardı: "Şayet meselede ic­ma varsa, doğrusu ben ona uyarım, icma olmadığı takdirde benim görüşüm budur" Örneğin:

a- Bazı âlimler "Kölenin şehadetini kabul eden kimseyi bilmi­yoruz" demişlerdir. Oysa, Alî, Enes ve Şurayh'ten "Kölenin şehadeti kabul olunur" şeklinde ifade olunan rivayetler bizce sabittir.

b- Bir grup âlim, "Mubaad olan köle (bir kısmı hür, diğer kıs­mı köle) varis olmaz hükmü hakkında icma vardır" naklinde bu­lunmuşlardır. Oysa Alî ve İbn Mes'ud'dan "Mubaad köle varis olur" şeklinde rivayetler tesbit edilmiştir.

Bu durumun nedenini şöyle açıklayabiliriz: O devirlerde âlim ancak yaşadığı bölgede bulunan müctehidlerin görüşlerinden ha­berdar olabilirdi. Ayrıca son devir âlimlerin bir kısmı sadece Medi­ne veya Kûfe'de yaşayan âlimlerin ya da mezhep âlimlerinden iki veya üçünün görüşüyle yetinerek icmayı iddia ederlerdi. Bu yüz­den diğer görüşleri icma dışına bırakırlardı. Kulaklarına her ne ka­dar muhalif hadîsler geldiyse de delillerin en güçlüsü olan temaya muhalefet etme korkusuyla kabul etmekte güçlük çekerlerdi.

İşte bazı hadîsleri terk ederken çoğu insanların gerekçeleri bu­dur. Fakat bir kısım insanlar gerçekten mazurdurlar. Diğer bir kıs­mı ise bir açıdan mazur, başka açıdan mazur değiller. Çünkü ba­zen âlîmin sahih hadîse muhalefeti gerçek muhalefet sayılmaz. Ör­neğin bazı Küfe âlimleri zahiri umum olan âyetlerle amel edip ha­dîsi bırakmışlardır. Çünkü zahiri umum olan âyet hadîsten daha güçlüdür. Bu yüzden âyeti tercih etmişlerdir.

Ayrıca nasslar, delalet açısından çok yönlü olduğu için, âlim delaleti zahir olmayan bir nassı bazan zahir olarak algılar. Örneğin, davacının şahit getirmesi ile birlikte yemin de etmesi hususunda varid olan hadîsleri reddetmişler ve bu husustaki âyetleri zahir ola­rak kabul etmişler. Oysa başka âlimler, "Kur'an-ı Kerim'de davacı­nın şahit getirmesiyle birlikte yemin etmesini men eden birşey yoktur ve olduğu takdirde de sünnet onu açıklar" şeklinde görüşle­rini açıklamışlardır. "Sünnetin Kur'an'ı açıklaması" kaidesiyle ilgili İmam Şafiî'nin malum sözleri vardır, İmam Ahmed de sünnetin açıklamasına gerek duymadan, Kur'an-i Kerim'in zahiri ile yetinir diyenlere reddiye olarak meşhur risalesini yazmıştır. Âyetin umu­munu tahsis, mutlakını takyid eden ya da ziyade getiren hadîsleri reddetmek bunun birkaç örneğidir.

Ayrıca Medine âlimlerinden bîr grup, Medine halkının icmaı ile çelişen sahih hadîsi terk edip, kendilerince sahih hadîsten daha güçlü olan Medine halkının icmaı ile amel etmişlerdir ve "Hiyâru'I-meclis" ile ilgili hadîsleri hüccet olarak almamışlardır. Oysa Medine halkının da bu meselede ihtilaf ettikleri belirlenmiştir. Bu­na benzer durumlarda, Medine halkı bir mesele hakkında icma et­mişse ve başkaları onların icmaına muhalefet etmişlerse, bizim için hüccet olarak kabul olunacak tek delil sünnettir.

Bir grup Küfe âlimi "kıyas-ı celi" ile amel ederek "küllî kaide­leri" etkilemeyen hadîslere muhalefet etmişlerdir. Ve bazı âlimlerin hadîse muhalefet etmelerinin daha nice gerekçeleri vardır. Çünkü âlim bizim fark etmediğimiz başka bir delile dayanarak hadîse mu­halefet etmiş olabilir. Kaldı ki âlim bazen delilini göstermiyor; gös­terdiğinden, bize ulaşmıyor; ulaştığında doğruluk veya yanlışlığı bir yana, istidlal yerini idrak edemiyor olabiliriz. Ancak konu hak­kında sahih hadîs varken, yanında bu hadîsi reddedecek bir hücce­ti var ihtimaline dayanarak, bir âlimin sıradan bir sözüne yönel­mek asla doğru olmaz. Çünkü şer'î deliller, âlimlerin görüşleri ha­taya maruz olduğu şekilde bir hataya maruz değildir. Şer'î delil bü­tün insanlar için hüccettir; âlimin görüşü ise öyle değil... Şer'î de­liller birbiri ile çelişmediği sürece yanlış olması akıl dışıdır. Oysa âlimin görüşü hataya daima maruzdur. Hadîs var iken âlimin gö­rüşünü alacak isek, delillerin bir mânâsı olmaz. Neticeden maksa­dımız olan şu gerçeğe değinmemiz lazım: âlim, hadisin birine mu­halefet edildiği zaman şüphesiz onun geçerli bir mazereti vardır. Ancak o hadîsin sıhhati bize açıklandığında, âlimin görüşünü bıra­kıp hadîse yöneldiğimizde biz de mazeretliyiz ve gerekçemiz vardır. Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur: "Onlar geçmiş birer üm­mettir, kazandıkları kendilerine, kazandıklarınız da sîzedir. Onla­rın yapmış olduklarından sorumlu değilsiniz." [18] "Eğer birşeyde çekişirseniz, Allah'a ve ahiret gününe inanmışsanız, onun durumunu Allah'a ve Resulüne bırakın" [19]

Hiç kimsenin Resulullah'ın hadisine muhalefet edip herhangi bir âlime uyması asla doğru olmaz. İbn Abbas, kendisine soru so­ran birisine hadis ile cevap verdiğinde soru soran: "Ebubekir ve Ömer başka şekilde demişlerdir" deyince, İbn Abbas "Neredeyse gökten başınıza taşlar yağacaktır. Ben 'Resulullah (s.a.v.) buyurdu' diyorum, siz 'Ebubekir ve Ömer şöyle dediler' diyorsunuz" dîye cevap verdi.

Bu sıraladığımız gerekçelerden birisine dayanarak sahih hadî­se muhalefet eden âlimler için "Allah'ın helal kıldığını haram, ha­ram kıldığını helal kıldılar veya Allah'ın dini ile amel etmediler ve­ya falan iş imübah kılan âlîm ve ona uyanlar, şu veya bu âyetin tehdidi kapsamına girerler" diye söylemek ve bu inançta olmak apaçık bir yanlışlıktır ve neredeyse ümmet bu gerçek üzere icma etmiştir. Fakat Mûrisî ve benzeri bazı Bağdat Mu'tezilîleri, müctehidin hatası üzere cezalandırılacağı inancına sahip çıkmışlardır. Oysa bir kimsenin hatasından dolayı bir tehdidin kapsamma gir­mesi, onun o şeyin haram oluşuna cezayı engelleyen sebeplerin ol­mamasına ve öğrenme imkanına sahip olmasına bağlıdır. Bu yüz­den helallığına dair hiçbir serî delile dayanmadan haddi gerektiren birşeyi bilmeyerek işleyene had uygulanmaz ve mazur sayılır; hadîs kendisine ulaşmayan ve şer'î bir delile dayanmış olan kimsenin ha­tasından dolayı mazur olması daha evladır. Bu nedenle âlim içtiha­dı üzere mükafatlanır ve övülür. Cenab-ı Allah şöyle buyurmuştur: "Davud ve Süleyman da milletin koyunlarının yayıldığı bir ekin hakkında hüküm veriyorlarken biz onların hükmüne şahittik. Da­vud'a bu meselenin hükmünü anlatmıştık. Her birine hüküm ve ilim verdik"[20] Cenab-ı Allah'ın bu âyetle ilk başta sadece Hz. Süleyman'ı "anlamak"la övdükten sonra, Hz. Davud ve Hz. Süleyman'ı bilgi ve hikmetle övmesi bu gerçeğe bir işarettir.

Buhari ve Müslim, Amr bin el-Âs'tan Resulullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu naklediyorlar: "Alim ictihad eder de doğruyu bulursa, Allah katında onun için iki ecir vardır. Âlim ictihadında hata ederse onun için bir ecir vardır." Şüphesiz bu, ictihaddaki ha­tanın affedildiği demektir. Rabbimiz şöyle buyurmuştur: "O dinde sizin için zorluk kılmamiştir" [21] "Allah size kolaylık ister, zorluk istemez." [22] Resulullah (s.a.v.), Beni Kurayza savaşında sahabîlere: "Beni Kurayza'ya ulaşıncaya kadar ikindi namazı kılmayın" dediğinde, sahabilerden bir kısmı "hitabın umumuna" dayanarak vaktinden çıksa bile namazın kılınamayacağı ictihadına vardılar. Diğer kısmı ise "hitabı umumundan" çıkartarak, maksat acele edip bîr an evvel orada olmaktır, ictihadına vardılar ve namazlarını yolda kıldılar. Resulullah (s.a.v.)'e bu olay anlatıldığında, kimseyi, niye böyle yaptın, diyerek kınamadı. Bu olay meşhur "umumu kıyasa tahsis etme" kaidesinin kapsamına giriyor.

Hz. Bilal, iyi hurmadan bir sa'ı, düşük iki sa'a değiştirdiğinde, Peygamber (s.a.v.) ona hurmaları sahibine geri vermesini emretti ve Resululiah (s.a.v.) Bilal'e faiz yiyenlere yönelik tehdit ve lanetle­ri yüklemedi. Çünkü Bilal, bunun faiz olduğunu bilmiyordu.

Adiyy bin Hatem ve bazı sahabiler Bakara sûresinde "el-haytu'l-ebyadu mine'l-hayti'l-esvedi" âyetindeki "hayt" kelimesini normal siyah ve beyaz ip olarak anladıklarından, Peygamber (s.a.v.) Adiyy bin Hatem'e "O ancak gecenin karanlığı, fecrin ay­dınlığıdır" diye açıkladıktan sonra kafasının kalın olduğuna işaret ederek "Öyleyse yastığın çok geniştir" diye latifede bulundu ve ictihadlarından dolayı, Adiyy ve arkadaşlarına Ramazan'da orucunu bozanlara yapılan zemmi yüklemedi -ki Ramazan'da orucu boz­mak büyük günahlardan sayılır-.

Yalnız soğuk havada kafasından yaralı bir cünüb hakkında yı­kanması vaciptir diye fetva verenler ise, bu yükümlülüğün altına girdiler ve Resululah (s.a.v.) onlar için "Onu katlettiler. Allah onla­rı katletsin. Bilmediklerinde bilenlere neden sormadılar? Cehaletin şifası ancak sormak iledir" dedi. Çünkü onlar ilim ehli olmadıkları halde fetva vermişler, dolayısı ile hataları ictihaddan kaynaklanma­mıştır.

Katlı haram olduğu halde "La ilahe İllallah" diyen kişiyi öl­dürmesi ile Usame (r.a.) hiçbir şeyle yargılanmadı. Çünkü Usame, İslâm'ı kabul etmediği, ancak korkusundan kelime-i şehadet getir­diği içtihadına vararak öldürmenin helal olduğu inancında idi.

Selef ve fukahadan cumhur, öldürme ve savaşmaları haram olduğu halde, yalnız geçerli bir te'vile dayanarak bagilerin döktük­leri ehl-i hakkın kanlarına karşı kısas veya diyet veya kefaret ile muhatap olmadıkları hükmü üzere ittifak etmiştir. Biraz önce, ki­şinin bir tehdit kapsamına girmesi için onun o şeyin haram oldu­ğunu bilmesini şart koşmuştuk. Fakat bu şart herşey için geçerli değildir. Örneğin toplumda haramlığı yaygınlaşmış, yerleşmiş şey­ler bu şartın kapsamına girmez. Allah'ın vaad ettiği mükafat da ge­nel değildir. Ancak halis niyet ve amelleri bozan "riddet"in hasıl olmayışına bağlıdır. Tevbe, istiğfar, kötülükleri gideren iyilik, sada­ka, dünya belaları, musibetler, şefaat ve Allah'ın rahmeti bütün bunlar kişinin tehdit kapsamına girmesine birer engeldir. Bu en­geller ancak devenin sahibinden kaçtığı gibi Allah'tan kaçanlar için geçerli olmayabilir ve onlar tehdidin kapsamına girer. Tehditi şu iş bu cezaya sebep olur demektir. Birşey hakkındaki tehdit o şeyin ol­masını gerektiriyor, ama haram işleyen kişinin illâ ki belirlenen ce­zayla cezalandırılacağı ise şüphesiz bâtıldır. Çünkü, biraz önce belîrtiğimiz gibi, o ceza ile cezalandırılması bazı şartların bulunması­na ve engellerin olmamasına bağlıdır. [23]



[16] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 22.

[17] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 23.

[18] Bakara: 2/134.

[19] Nisa: 4/59.

[20] Enbiya: 21/78-79.

[21] Hac: 22/78.

[22] Bakara: 2/185.

[23] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 23-28.