- Hadisçilerin tartışması

Adsense kodları


Hadisçilerin tartışması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 21 December 2010, 03:35 pm GMT +0200
2. Hadîsçilerin Tartışması
 

Muhaddislerce hadîsle amel etmenin gerekliliği ve sahih hadî­sin her yedi çeşidi ile istidlal edilmesi üzere ittifak sağlanmıştır. Muhaddislein çoğu hasen hadîsin delil olarak ahnmasmı ve fazi­letli işlerde zayıf hadîsle amel edilmesini kabul etmişlerdir.

Er-Ravzu'l-Hasim fı'z-Zabbi an sünneti Ebi'l-Kasım kitabı sa­hibi, hadîs kitaplarına işaret ederek şöyle demiştir: "Bu kitaplarda bulunan hadîsler üç çeşide ayrılır.

a- Sıhhati üzere ittifakın sağlandığı sahih hadîsler. Bu vasfı ta­şıyan hadîslerle amel etmek âlimlerin ittifakı ile vaciptir. Fakat âlimler bu vasıftaki hadîsin kat'î veya racih, zannî bilgiden hangisi­ni ifade ettiği hususunda ihtilaf etmişlerdir. Sıhhati üzere ittifakın sağlandığı hadîs, sahih hadîsin yedi kısmı içinde en üstün derecede olduğu da kesindir.

b- Sıhhatinde ihtilaf edilmiş olan hadîsler: Bu nitelikte olan hadîslerin delil olarak alınması için cerh ve tadil ilmine bakılır, sonra taaruz durumunda tercih kaideleriyle ölçülmelidir.

c- Hadîs âlîmlerince zafi kararlaştırılmış olan hadîs: Sözkonusu hadîsin sıhhatini belirten herhangi bir hadîsçi olmadığı takdirde ahkâm konularında delil olarak alınmaz. Ancak faziletli ameller hususunda delil olarak alınır. Seleften İbn Hanbel, en-Numan ve başkaları gibi 'Zayıf hadîs, bizim için şahsî görüşlerden daha se­vimlidir' diyen nice âlimler olmuştur."

Hadîsin delil olarak alınması için âlimlerce iki şart koşulmuş­tur.

1- Şu iki nitelikde delil olarak almak isteyeni ilgilendirir,

a- Hadîsi anlama kabiliyetinde olması: Yani fıkıh usulünce belirlenen delalet mertebelerine göre hadîsin içerdiği hükümleri ve hadîsin muhtevasını ve tazammunlannı bilmesi gereklidir. Şüphe­siz bu ancak Arapça'yı güzelce bilmesi ile gerçekleşir.

b- Hadîsi yerinde kullanabilecek güçte olması: Yani nasih mensuh ilmini, mütevatir ve âhad hadîsleri geniş bir şekilde mak­satları ile birlikte kavramış olması gereklidir; ki önceliği mensuha değil; nasihe, âhada değil mütevatire versin. Ravilerin bibliyograf­yalarını, cerh ve tadil ilimlerini de bilmesi lazımdır; ki, hadîs âlim­lerinden muteber bir âlimin sahih veya hasen olduğunu belirtme­diği hadîslerin bu ilimlerin kaidelerine göre tashih ve tahsisini ya­pabilsin.

Asrımızda hadîslerin kritiğini yaparak herhangi bir hadîse sa­hih veya hasen lâkabını vermenin mümkün olduğunu İmam Nevevî, el-Kettanî, el-Münzirî ve başka âlimler de ileri sürmüşlerdir. Bunun mercii ancak hadîs imamlarıdır. Şüphesiz ictihad kapısı an­cak fıkıh usulü ve hadîs usulünü kullanabilmekle çalınır.

Şeyhu'l-İslâm bu şartla ilgili şunları demiştir: "Müsned kitap­larında gördüğü bir hadîsi delil olarak almak isteyen kişi delil alı­nan ve alınmayan hadîsleri birbirinden ayırt edecek konumda ise hadîsin kritiğini yapmadan evvel onu delil alamaz. Bu konumda olmayan kişi ise, hadîs imamlarından birisi o hadîsin sahih veya hasen olduğunu belirtmiş ise, ona uyarak hadîsi delil alır.

2- Bu şart delil olarak alınacak olan hadîsin kendisini ilgilen­dirir.

Hadisin metninin Resulullah'ın ağzından çıktığı şekilde düzgünce yazılmış olması, tahrif veya hataya uğrama olasılığın sözkonusu olmaması. Bu da ancak elindeki hadîs kitabını mutemed bir­kaç sahih nüshayla karşılaştırma neticesinde gerçekleşir. İmam Nevevî şöyle diyor: "Sünnet kitaplarındaki bir hadîsi delil almak iste­yen kişinin hadîsi güvenilir bir âlim tarafından sahih kaynaklarla karşılaştırılan birkaç nüshadan alması gereklidir. Karşılaştırmanın bir kişi tarafından yapılması yeterlidir. Karşılaştırılan aslın çok sa­yıda nüshaları olmasını İbnu's-Salah da şart koşmayarak şöyle de­miştir: "Sahih-i Müslim ve benzeri sünnet kitaplarından bir hadîsi delil alırken hadîsin güvenilir sahih kaynaklarla adaletli iki kişi ta­rafından karşılaştırılması uygun görülür. Böylece kitabın şöhretli ve güvenilir olmasıyla birlikte, birkaç asıl nüshanın üzerinde ittifak ettiği hadîsin sıhhatine güven hasıl olur. Bu inceleme neticesinde karşılaştırılan asıl nüshalar, ravilerinin çoğalmasıyla tevatür ve istifâza lakabını hakeder.

İmam Nevevî, İbn Salah'ın bu sözlerini istihbaba hamletmiştir. Yoksa asıl nüshalar ve ravilerinin belli bir sayıda olması gerek­mez. Sahih-i Buharî ve Sahih-i Müslim gibi bir hadîs kitabının mutemed sahih bir asıl nüshası ile ve bir kişi tarafından karşılaştı­rılması yeterli görülmüştür.

El-Karafî, İmam Nevevî'nin bu tesbitini destekleyerek şöyle demiştir: "İbn Salah'ın 'Hadîsin güvenilir sahih kaynaklarla adalet­li iki kişi tarafından karşılaştırılması uygun görülür' sözleri bunun şart olduğunu değil, ancak müstehab olduğunu gösteriyor ki doğrusu da budur."

Karşılaştırmada en güzel yöntem, Nevevî, Karafî ve başkaları­nın da belirttikleri gibi, şöyledir: Kişi hocasıyla birlikte kitaplarını açarak her ders esnasında nüshalarını karşılaştırarak hiçbir hata kalmaymcaya kadar düzeltir. Ebu'l-Fazl el-Carudî ise şöyle demiş­tir: "Karşılaştırmayı sadece kendin yap'. Çünkü iki kitabın birbirle­rine uyup uymadığını ancak yakînî olarak sen farkedersin." Kadı İyaz da bazı araştırmacıların "Karşılaştırmayı nüsha sahibinin tek başına yaptığı zaman ancak doğru olabilir. Ve bu hususta başkası­na uyulmaz" dediklerini nakletmiştir.

Neticede gaye hadîs metninde herhangi bir tahrifin olmadığı­na dair güvence hasıl olmasıdır. Hadîs ve kaynaklarını incelemiş kişilerin bu güvenceyi elde etmeleri gayet kolaydır. Şüphesiz riva­yetler çoğalmış ve çoğu İslâm bölgelerinde şöhret bulmuştur. Ha­dîslerin çoğu senet ve metin açısından en güzel ve en açık bir şekil­de toplatılmış ve düzeltilmiştir. Böylece hadîslerin cümle ve ibarelerindeki kelimelerin doğruluğuna son derece güvenmekle birlikte hadîsi alıp öğrenmek bir hayli kolaylaşmıştır.

El-Musaylî El’A'lamu'ş-Şamİh kitabında şöyle demiştir: "Şüp­hesiz sünnet, mütevatir bir şekilde bize ulaşan hadîs kitaplarında toplatılmıştır. Hadîsler ve konuları fevkalâde muntazam bir sanat­la düzeltilmiştir. Sahih ve hasen gibi çeşitlere harika bir şekilde ay­rılmıştır. Sonra bu kitaplara mustahrec hadîsler, kitaplar şeklinde eklenmiştir. Rivayet şartları harika bir yöntemle belirlenip meto­dolojisinin zirvesine yetişilmiştir. Hadîslerden sahih olanı, hadîs kitaplarında açıklandığı gibi bütün illetlerden salim, en üstün olandır. Ondan bir derece aşağı hasen hadîs gelir. Hasen hadîs şevâhit ve mutabaatlarla sahih hadîsin derecesine ulaşır. Ondan son­ra zayıf hadîs gelir, farklı çeşitlere ayrılan zayıf hadîs şevâİt ve mu­tabaatlarla hasen hadîsin derecesine ulaşır. Bazı âlimler çok zayıf olmadığı takdirde zayıf hadîs mutabaat ve şevahitlerle sahih hadî­sin derecesine de ulaşabilir demişlerdir. Hadîs üzere bu harika ça­lışmalarda bulunan âlimler mevzu olarak adlandırılan yalan, uy­durma hadîsleri de ezberleyip yazarak kitaplar karalamışlar dır. Ha­dîs İlmini çok sayıda dallara ayırıp her dalda eser yazmışlardır. Fı­kıh usulü ilmiyle eş dereceye getirilen hadîs ilmi öylesine sistemleştiritmiştir ki artık kişi ne konuda olursa olsun, aradığı hadîsi ravilerin hadîsteki konumlarıyla birlikte kolayca bulur. Makbul ve geçerli ve geçersiz hadîsleri birbirinden ayırt eder."

Sonra el-Musaylî hadîs talebelerine hitap ederek şöyle demiş­tir: "Muhaddisler hadîsleri sizlere ulaştırmışlardır. Geçerli ve ge­çersiz olanı artık senin ayırdetmen lazım. Şüphesiz Allah bu kitap­ları sîzlere emanet bırakmıştır. Bu kitaplarda kaydedilmeyen bir hadîs varsa, yazarları hiç yılmadan arayıp hadîsleri topladıkları gi­bi sizler de hiç yılmadan onu arayın ve bulun.

Neticede şu şart iki meselenin gerçekleşmesiyle gerçekleşir:

1- Hadîs kaynaklarına müracaat ederek aranan hadîsin Resulullah (s.a.v.)'a dayanıp dayanmadığını tespit etmek,

2- Öğrenmek istenen hükme delalet eden hadîsin kelime ve ibarelerinin tahrife uğramadığı güvencesinin hasıl olması ve tahrif ve hatanın olamayacağı bir şekilde asıl ve sahih nüshalarla karşılaş­tırarak güvenilir bir kitaptan nakledilip sıhhatine yakının hasıl olması gereklidir. Kritiğin uzmanı ve hikmetin bilginleri olan hadîs­leri şerheden âlimlerin şerhlerine müracaat edilerek, bu neticeye daha kolay bir şekilde ulaşılır. Aslında konu ile ilgili olarak sadece hadîslerin şerhlerine müracaat etmek kâfidir. Çünkü bu şerhlerde hadîs senetlerinin kritiği yapılarak hadîsin tashihine büyük önem verilmiştir ve garib kelimeler açıklanmış, i'rablar yapılmış ve me­tinler düzeltilmiştir.

Mutemed hadîs kaynaklarının her birisi için nice şerhler ya­zılmıştır. Bu şerhlerden birine müracaat eden biri, hiç kimseye so­ru sormaya veya hadîsin senedini isbat etmek için çaba sarfetmeye ihtiyaç göremeyeceği bir şekilde, bu şerhlerde yeterli bir açıkla­mayla hadîsin maksadını en güzel şekilde açıklanmış ve senedinin kritiğinin harika bir yöntemle yapılmış olduğunu görür.

Yalnız Hafız Ebubekir Muhammed bin Hayr el-İşbilî konuyla ilgili ilginç bir görüşü iddia ederek şöyle demişlerdir: "Alimlerin it­tifakıyla hiçbir Müslümanın kendine kadar senedi uzamadığı halde bir söz için Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu demesi asla caiz ol­maz. Resulullah (s.a.v.), şöyle buyurmuştur: 'Kasıtlı olarak yalan söyleyerek bana söz uyduran kişi yerinin ateş olduğunu bilsin.’ Ka­sıtlı, kaydın bulunmadığı bazı rivayetlerde sabittir."

El-İşbili’nin bu iddiası iki açıdan eleştirilerek çürütülür:

a- Şeyhülislâm ve başkalarının da dedikleri gibi İşbilî'nin da­yandığı delil iddiasına mutabık değildir. Çünkü Sahih-i Buharı gibi bir hadîs kitabından bir hadîsi nakledene Resulullah'a hadîs uydurdu denilmez.

b- İşbilî'nin iddia ettiği ittifak ve icma doğru değildir. Ez-Zerkeşî bu iddiayı eleştirerek şöyle demiştir: "İşbilî'nin naklettiği itti­fak, hayli ilginçtir. Bu görüşün ancak birkaç muhaddisten hikaye edildiği söylenmektedir. Ayrıca iddia edilen bu ittifak İbn Burhan ve Ebu İshak el-İsferâyinî'nin "güvenilir hadîs kitaplarından hadîs­leri nakletmenin caiz oldulğuna dair açıkladıkları icma ile çelişiyor. Hiç kimse hadîsi nakledenin senedi naklettiği kitabın yazarına ka­dar uzatmasını şart koşmamıştır. Ayrıca el-İşbili'nin bunun caiz ol­madığına dair gösterdiği delil daha ilginçtir. Çünkü gösterdiği ha­dîs Resulullah'a bir sözü nisbet ederken senet silsilesinin rivayet edilmesini asla ifade etmiyor ve şart koşmuyor. Hadîs sadece Resulullah'ın bir sözü söylediğini gerçek olarak bilmediği zaman kişinin onu Resulullah'a nisbet etmesinin haram olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla hadîsin mutemed bir kitapta bulunması yeterlidir.

Ayrıca el-İşbilî'nin bu davası bir hadîsi yazılı olarak bulma anlamında olan "vicade"nin delil olarak alınmasının caiz olmadığı hususu üzere de ittifak sağlanmasını gerektiriyor. Oysa âlimler bu meselede farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. El-Lekkanî, vicade ha­dislerinin delil olarak alınmasıyla ilgili üç görüşü şu şekilde özetle­miştir.

a- Bazı Şâfiî âlimleri kesin olarak vicade delil olarak alınmalı­dır görüşünü kabul etmişlerdir.

b- Senedi muttasıl olmayan vicade mürsel hadîse kıyas edile­rek delil alınmaz.

c- Kadı İyaz ve Cüveynî'nin savunduğu ve başkalarının da tercih ettikleri, İmam Şafiî'ye nisbet edilen vicadenin delil olarak alınması caizdir, görüşü de ileri sürülmüştür.

El-Irakî ise vicadenin delil olarak alınmasının gerekliliği görü­şünün daha doğru olduğunu savunarak şöyle demiştir: "Son asır­larda insanlar, hadîsleri, senetleriyle rivayet etme azimlerini yitir­mişlerdir. Ancak vicadeye yönelmişlerdir. Ve asrımızda hadîslerin naklinin ancak vicade ile gerçekleştiğini görüyoruz." İmam Nevevî de Takrib kitabında bu görüşü savunmuştur. Muhaddisler de hadî­sin nakledildiği kitaba güvenin hasıl olduğu durumda vicadenin delil olarak alınmasının vücubiyetini kaydetmişlerdir. Ve zamanı­mızda hiç kimsenin vicadenin dışında başka hiçbir şekille yönel­medikleri, görülüyor. Doğrusu, zamanımızda uyulması gereken görüşün de zaten bu olması gerekiyor. [72]



[72] Şeyh Senusi, Nassın Uygulanışı, İnsan Yayınları, İstanbul, 1995: 59-65.