- Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?

Adsense kodları


Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 24 February 2015, 12:33 am GMT +0200
Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?

Daha önce hac yapmamış bir kişi, vekil (bedel) olarak hacca gidebilir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in, ölen yakınları veya yaşlı büyükleri yerine hac yapıp yapamayacaklarını soran kişilere, herhangi bir kayıt koymaksızın onların yerine hac yapabileceklerini belirtmesi ve bedel olarak gidecek kimsenin daha önce hac yapmış olması şartından bahsetmemesi, bu hükmü desteklemektedir (Buhari, Hac, 1; Müslim, Hac, 407; Tirmizi, Hac, 86-87; İbnMace, Menask”, 9-10).

Bununla birlikte, hacca bedel olarak gönderilecek kimsenin, tecrübe edinmiş olması açısından daha önce hac yapmış bir kimse olmasını tercih etmek daha uygundur. Şafiilere göre ise daha önce hacca gitmemiş birisinin vekil olarak hacca gitmesi caiz değildir. (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1406/1986, II, 213).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Alican 7-B
Mon 1 February 2016, 04:16 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm. Peygamber efendimiz herhangi bir kayıt koymaksızın hacca gitmemiş bir kimsenin başka birisinin yerine vekil olarak hacca gidebileceğini söylemiştir. Rabbim paylaşım için razı olsun.

ceren
Mon 1 February 2016, 06:11 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Bedel yapmamin sartlarindan peygamber efendimiz daha önce hacca gidip gitmeme sarti koymamistir.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim....

halim
Tue 6 September 2016, 10:32 pm GMT +0200
Daha önce hac yapmamış bir kişi, vekil (bedel) olarak hacca gidebilir. Şafiilere göre ise daha önce hacca gitmemiş birisinin vekil olarak hacca gitmesi caiz değildir.Allah razı olsun hac için önemli bir fıkhi mesele daha çözülmüş oldu cenabı hak ilmimizi ve bilgimizi daim eylesin