- Hac Ve Umreyi Bitirdikten Sonra Mekkede Kalmak

Adsense kodları


Hac Ve Umreyi Bitirdikten Sonra Mekkede Kalmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Fri 2 December 2011, 09:08 pm GMT +0200
81- Mekke'den Hicret Eden Bir Kimsenin, Hac ile Um­reyi Bitirdikten Sonra İlavesiz Üç Gün Mekke'de Kal­masının Caiz Olması


1237- Alâ' İbnu'I-Hadramî (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.v.)'i:

“Muhacir olan bir kimse, Veda tavafından sonra Mekke'de üç gün kala­bilir” diye buyururken işittim. [433]

Açıklama:

Veda Tavafı, cumhura göre vaciptir. Terk edilmesi, diğer vaciplerin terki gibi kurban kesmeyi gerektirir. Bu tavaf, hacının Kabe'den aynlacağı en son anı olsun diye çıkış vaktinde yapılır.

Mekke feth edilmeden önce Mekke'li muhacirlerin Mekke'de ikâmet etmeleri haram kı­lınmıştı. Sonralan hac ve umre sebebiyle Mekke'ye girenlere hac ibadetlerini bitirdikten sonra Mekke'de sadece üç gün kalmalarına izin verilmiştir.

Şafiî alimlerinden Nevevî (ö. 676/1277)'ye göre, bu hadisin manası; Mekke'den Medi­ne'ye hicret edenlere bîr daha Mekke'ye yerleşmelerinin haram kılınmasıdır. Kadı İyâz (ö. 544/1149)'a göre, alimlerin çoğunluğu bu görüştedir. Ancak Resulullah (s.a.v.)'in Medine dışında istedikleri yerde oturmalarına izin verdiği kimseler bu hükmün dışındadırlar.

Bazı alimler de, Mekke'nin fethinden sonra muhacirlerin Mekke'ye yerleşmelerini caiz görmüş, bu hadisin hicretin vacip olduğu zamanlara özgü olduğunu söylemiştir.

Mekke'nin fethinden önce hicretin vacip olduğunda bütün alimler görüş birliğine var­mıştır. Muhacir olmayanların, istedikleri yerde yaşayabileceklerinde irtifak vardır.

Muhacirlere Mekke'de kalmak için verilen üç günlük izin, ikâmet hükmüne girmez. On­lar yine misafir sayılırlar.

İnancından dolayı bir yerden baişka bir yere hicret eden kimsenin, kendisi için mevcut tehlike ortadan kalktıktan sonra oraya dönüp dönemeyeceği meselesi, alimler arasında ihti­laflıdır.

Bazılarına göre; bu kimse, Alİah ve Resulüne hizmet için memleketini terk etmişse, muhacirler hükmündedir. Bir daha oraya dönemez. Fakat hicret ederken maksadı memleketini terk değil de sadece inancını korumak idiyse fitne bittikten sonra memleketine geri dönebilir. bu görüştedir.


[433] Buharı, Menâkıbu'l-Ensâr 47; Ebu Dâvud, Menasik 91, 2022; Tirmizî, Hac 103, 949; Nesâî, Taksiru's-Salat 4; İbn Mâce, İkametu's-Salat 76, 1073; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/339, 5/52.

ceren
Thu 23 August 2018, 11:39 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..

Bilal2009
Thu 23 August 2018, 12:12 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere o mübarek yerlere gidebilmeyi nasip eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Thu 23 August 2018, 01:44 pm GMT +0200
Aleyküm selam Hac ve Umreyi bitirdikten sonra üç gün Mekke de kalınabilir bunda bir sakınca yoktur