- Haberiniz olsun

Adsense kodları


Haberiniz olsun

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 26 September 2011, 02:48 pm GMT +0200
HABERİNİZ OLSUN

Aralık 2009 51.SAYI

CEM EVİNDE BİR CUMHURBAŞKANI

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir jest yaparak yıllardır hiçbir cumhurbaşkanının yanından geçmediği Tunceli’ye gitti. E, olabilir. Bir cem evindeki semah törenine de katıldı. Yani bu da mümkün. Ama tuhaf olan dini meselelere önyargılarıyla bilinen bazı gazetelerin bu haberi övgülerle manşetlerine taşımalarıydı. Çünkü semah ayini Aleviler için dini bir ritüelden, bir ayinden başka bir şey değil. Şimdi Cumhurbaşkanı yine ayakkabılarını çıkarıp bir dergaha gitmiş olsaydı ya da şöyle bir önünden geçseydi, yine bu kadar övgüye değer bulunur muydu, demeyelim de, anlayışla bari olsun karşılanır mıydı? Efendim? Evet, bence de.

ÇOCUKLARIN BİLGİSAYARLA İLİŞKİLERİ


Erzurumlu küçük Musa’nın hunharca öldürülmesi hepimizi derinden yaraladı. Öldürülmesinin internette oynanan bir bilgisayar oyunuyla bağlantısı üzerinde duruldu. Bu hadise internet ve çocuk ilişkisini yeniden ve daha güçlü bir biçimde gündemimize soktu.  Çocuklara interneti yasaklayamayacağımıza göre, ne yapmalı?
• Çocuklar için güvenli internet paketlerini kullanalım.
• Çocuğu gözetim altında tutalım. Hissettirmeden onu izleyelim.
• İnternet kullanımını belli sürelerle sınırlandıralım.
• Bilgisayar oyunlarına dikkat! Çok da masum olmadıkları anlaşıldı.

“AYNADAKİ PEÇE”

Amerikalı yazar Ann Chamberlin “Aynadaki Peçe” adlı kitabında örtünmeyi ele alıyor. Yazar, yıllar önce Ortadoğu’da yaşayan kadınların çaresizliğini, ezilmişliklerini örtünme üzerinden incelemek ve bir batılı olarak onlara örnek olmak adına bir seyahate çıkmış. Ama görmüş ki durum hiç de batıda anlatıldığı gibi değil. Örtünmenin bir baskı sonucu değil, tam tersine bir tercih sonucu olduğunu fark etmiş ve Müslüman kadınların güçlü kimliklerinden çok etkilenmiş. Bu durumu Amerikalılara anlatıp onların önyargılarını kırmak için de bu kitabı yazmış. Ancak ülkesinde hiç hoş tepkiler almamış. Amerikalı Chamberlin, bizim toplumumuzda ya da dünyanın pek çok yerindeki bazı kimselerin anlayamadığı bir şeyi çok iyi anlamış. Bakın neler diyor: “Bugün Amerikalı ve batılı kadınlar ve onların kızları genellikle sistem tarafından istismara uğruyorlar. Oysa Ortadoğulu kadınlar binlerce yıl önce örtünerek çevrelerini güvenli bir surla çevirdiler.”

3 SORUDA DOMUZ GRİBİ AŞISI

Aile hekimi Dr. Ayten Güner Atayoğlu yanıtladı;

Domuz gribi aşısındaki adjuvan maddesi diğer aşılarda da kullanılıyor muydu?
Evet, 20 yıldır kullanılıyor. Pek çok aşıda olduğu gibi örneğin Hepatit B aşılarında da kullanılıyor. Bu aşıların hepsi de Avrupa onaylı.
Çocuklar ve büyükler için doz ve uygulama farkı var mı?
Çocuklar için farklı dozlar kullanılmaktadır. 3-10 yaş arasındaki çocuklar için 4 hafta arayla iki kez aşılama yapılır.
Sizce bu aşı tehlikeli mi? Bünyesi güçlü bir çocuk veya yetişkin de bu aşıyı yaptırmalı mı?
H1N1 virüsü öldürücü bir virüs. Aşının yan etkileri hastalıkla kıyaslanamayacak kadar az. 25-50 yaş aralığındaki sağlıklı insanlar da, çocuklar da bu hastalığa yakalanabilir.

ÇİĞNEME AĞACI MI? O DA NE?

Medyatik Doktor Mehmet Öz’ün Amerika’da yayınlanan sağlık programı artık ülkemizde de Türkçe seslendirmeyle yayınlanıyor. Geçen gün, programda mucizevi bir ağacın dallarından bahsediyordu. Ağızdaki bakterileri öldürüyormuş, dişleri temizliyormuş, tamamen doğalmış… Anlata anlata bitiremiyordu ağacı. Fakat bahsettiği şeye Afrika Çiğneme Ağacı demesin mi? Afrika…çiğneme… ağacı… Bahsettiği şey bizim bin yıllık misvağımız. Misvağı bu denli övdüğü için sevinsek mi, adını bu hale getirdiği için dövünsek mi, karar veremedik.

Zeynep EKŞİ ÖZEL