- Haberiniz olsun

Adsense kodları


Haberiniz olsun

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 12 August 2011, 10:11 pm GMT +0200
HABERİNİZ OLSUN

Şubat 2011 65.SAYI

BİR İKİ NESİL SONRA AMCA VE TEYZESİZ Mİ KALINACAK?

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşe Gürcan, “Bir iki nesil sonra bu şekilde giderse tek çocuklu ailelerde ne amca ne de teyze kalacak” uyarısında bulundu. Bu kapsamda yapılan araştırmada anne, baba, baldız, yenge, enişte gibi ailedeki isimlendirmeleri tek tek tespit ettiklerini, ailelerimizde buna benzer 41 tane ismin belirlendiğini kaydeden Gürcan, şunları ekledi: “Toplumumuzda güçlü bir aile yapısı var. Ben buna ilişki ağı kuvvetli, geniş aileyle ilişkili çekirdek aile diyorum. Günümüzde şimdilik azınlıkta olan bazı aileler, bu ilişki ağını kopardı. Bunun göç vb. pek çok nedeni var. Bir iki nesil sonra tek çocuk olan ailelerde ne amca, ne hala, ne de teyze kalacak. Tek çocuk düşünün, iki jenerasyon sonra tüm bağ kopacak” dedi. Bu tabloda en önemli etken de çalışan anne sayısının hızla artması. “Çocuk da yaparım kariyer de” derken, kariyerin dozunu biraz kaçırmışız anlaşılan.

DÜNYA’NIN MERKEZİNDE “KÜSUF NAMAZI”

2011 yılının ilk parçalı Güneş tutulması, Kabe’de ve Peygamberimiz (s.a.v) kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’de kılınan küsuf (güneş tutulması) namazıyla karşılandı. İsveç’in kuzeyi başta olmak üzere Avrupa,  Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’dan da görülen parçalı güneş tutulması, Türkiye’den de gözlemlendi. En son 2000 yılında parçalı güneş tutulması meydana gelmişti.

BAKLAVA BİZİM İCADIMIZ KİMSELERE KAPTIRMAYIZ

Tübitak ile Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının girişimiyle, Türkiye’nin “Ulusal Gıda Kompozisyonu ve Veri Tabanı” oluşturuluyor. Bu kapsamda baklavadan tarhanaya, pastırmadan sucuğa 55 gıda Türk Patent Ensitüsü’nce tescillendirilecek. Böylece firmaların bölgesel olarak sınırlı sayıda aldığı patentlerin yerine tüm ülkeyi kapsayacak koruma kalkanı oluşturulacak. Bu uygulamayla civar ülkelerin yemeklerimizi sahiplenme çabası sona erecek gibi görünüyor da. 

TÜRK HALKININ HAYALLERİNİ NELER SÜSLÜYORMUŞ?

Masterindex araştırma şirketi, Türk halkına “Elinize fazladan 40 bin lira geçse ne yapardınız?” diye sordu. 2010 yılının sonuçlarına göre; %19’luk oranla ev alırım diyenler birinci , %15 ile araba alırım diyenler ikinci, altına yatırırım diyenler ise %9’la üçüncü sırada. Borçlarımı öderim diyenlerin oranı maalesef  %8’de kalmış.  Bu da bir başka ahlaki aşınmanın göstergesi gibi. Bölgesel faktörler de, gelecek hayallerini şekillendirmede önemli bir etken. Ege Bölgesinde yaşayan halk “Öncelikle araba alırım” derken, Karadenizliler’in işlerini geliştirme ve yeni iş kurmaya diğer bölgelerden daha hevesli olduğu görülüyor.

ISIRGAN OTUNUN HAYATİ ÖNEMİ BİLİMSEL OLARAK DA KANITLANDI

Atatürk Üniversitesi Kimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlhami Gülçin, ısırgan otunun ülseri önlediğini, yaraları iyileştirdiğini, ağrı kesici özelliği olduğunu ve zararlı organizmaların yayılmasını önlediğini bilimsel olarak kanıtladığını söyledi. 5 yıl süren doktora çalışması sonucu bu bilimsel veriye ulaştığını açıkladı. Otların şifalı etkilerinin bilimsel araştırmalarla ortaya konulmasına devam edilmeli ki böylece bu alandaki bilgi kirliliğinin önüne geçilebilsin.

BİR SÖMESTR KARNESİ NASIL KARŞILANMALIDIR?

• Karne çocuğun akademik profilini sunması adına önemli bir araçtır, çeşitli çabalar sonucunda elde ettiği başarının ya da başarısızlığın bir göstergesidir.
• Karne notları, çocuğun genel durumunda sıkıntılı alanlar varsa önlem alınması gerektiğine yönelik bizi uyaran bir araçtır. Bu önlemler alındığında yılsonu notlarında iyileşme olacağı görülür.
• Ama bir karne çocuğun zeka, beceri ve başarısını tam olarak yansıtmaz. Bir çocuğun karnede fen dersi notu düşük olabilir. Ama her bireyin parmak izinin farklı olduğu gibi, zihin yapısı da farklıdır. Çocuğu başarı gösterdiği alanlara vurgu yaparak, eksik olduğu alanlarda çalışma motivasyonunu arttırmak en doğru yaklaşımdır.
• Çocuklarımızın her zaman desteğe, özgüveni pekiştirici olumlu değerlendirmelere ihtiyaç duyduklarını unutmayalım.
(Katkılarından ötürü Özel Biltek Koleji Psikologu Melike İlerisoy’a teşekkür ederiz.)

BİR CİMCİME NE İSTER?

Mühendis babasının evde bozulan her şeyi tamir etmesine fazlaca alışıp, süt bozulmuş diyen annesini, “Olsun, babam şimdi tamir eder” diyerek teselli etmek ister. (Ebru, 3 yaşında)

ORGANİKÇİNİN GÜNLÜĞÜ

Kış boyu denedim. Hafif bir boğaz ağrısı başlangıcında, yarı yarıya sulandırarak gargara yapılan kekik suyu,  antiseptik özelliğiyle bölgeyi temizleyip, ağrıları rahatlatıyor. (Kekik suyunu aktarlarda bulabilirsiniz.)

AKLIMDAN ÇIKMIYOR


“Mademki bir avuç topraktansın, toprağı hatırla.
Herkesi temiz bil ve temiz sözler söyle.”
Feridüddin Attar Hz.

Zeynep ÖZEL