- Haberiniz olsun

Adsense kodları


Haberiniz olsun

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 16 September 2012, 10:15 am GMT +0200
HABERİNİZ OLSUN

Temmuz 2012 82.SAYI

SUCUKTAN EŞEK, PİDEDEN DOMUZ ETİ ÇIKTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balın ardından tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir, yoğurt, tereyağı üreticilerini de teşhir etti. Bakanlığın yaptığı tetkiklerde yüzde yüz dana eti diye sunulan ürünlerde tavuk eti tespit edildi. “Ee, tavuk eti en nihayetinde, ne olacak ki?” demeyin. Tavuk eti kırmızı ete oranla daha kısa sürede bozulduğu için, kırmızı etle karışık tavuk eti, ürünün daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre en ünlü firmalardan Pınar’ın yüzde yüz dana eti diye piyasaya sürdüğü soyulmuş sosisin içerisinde kanatlı eti tespit edilirken, Nazifoğlu firmasının yüzde yüz dana eti diye piyasaya sunduğu sucukta tek tırnaklı eti (at veya eşek eti) bulundu. Milenyum pide tarafından üretilen kıymalı ve kuşbaşılı pidenin içinde domuz eti, Elmalı Çiftliği’nin tereyağında bitkisel yağ, Akdeniz markalı yarım yağlı homojenize yoğurdun içinden bitkisel yağ ve jelatin, Onurköy markalı yoğurdun içinde bitkisel yağ, Ilgaz Yaylası markalı tulum peynirinin içinde de bitkisel yağ ve nişastaya rastlandı. Acaba annelerimiz gibi sucuğumuzu, yağımızı kendimiz mi yapmaya başlamalıyız?

EŞARPLARIN ALTINDAKİ YÜKSELTİ

Güney Afrika’dan gelen misafirimle Üsküdar’da bir eşarpçıya gittik. 50 yaşındaki misafirimiz Zohrah Hanım, Müslüman azınlık olarak yaşadığı ülkesinde yeterince başörtü vb. modeli olmadığından yakınıyordu. Zohrah Hanım’ın en çok ilgisini çekense, Türk hanımlarının eşarpların içinden göstermeyi tercih ettiği rengarenk bonelerdi. İlgiyle modelleri inceleyen misafirimizin dikkatini kendinden şişkin, sanki topuz yapmışsın havası veren, içine pamuk vb. bir şeylerle şekil verilmiş boneler çekti. Anlamaz bir şekilde boneyi evirdi çevirdi. “Bu neden böyle?” diye sordu. Açıklamaya çalıştım. İnanılmaz bir kahkaha attı ve şöyle dedi: “Ben de bu Türk hanımlarının saçları ne kadar uzun, kafaları ne kadar şekilli de eşarpları böyle güzel duruyor diye düşünüyordum. Meğer o görüntüyü böyle sağlıyorlarmış” dedi. Kendi de denemek istedi lakin Türk kadın kafa yapısına uygun olarak tasarlanmış boneler G. Afrika ölçülerine sahip misafirimize küçük geldi. Ülkesine döndüğünde aynı zamanda terzi olan Zohrah Hanımın, tesettür modasından ilhamla, bonelerin G. Afrika modelini tasarlayacak mı merak ediyorum!

HAFIZ OLMANIN YAŞI YOK

Genellikle hafız olmak için aileler çocuklarının ilkokulu bitirdiği dönemi tercih ederdi. Ortaokuldan önce bir Kur’an kursuna yatılı olarak yerleştirilen çocuk, 2- 3 yıl içinde hafızlık eğitimini tamamlardı. 8 yıllık eğitim hafızlık eğitimini sekteye mi uğrattı derken, Hatice Coşku (22), Gülten Kural (25) ve Sevgi Öztürk (30) ile tanıştık. Gülten lise eğitimini tamamladıktan sonra hafızlık eğitimine başlamış. 2 yılda eğitimini tamamlamış. Hatice, M.Ü İlahiyat Fakültesinde okuyor, bir yandan da hafızlık eğitimine devam ediyor. Başlarda günde bir sayfayı ancak ezberleyebilirken, zamanla günde 8 sayfa bile ezberleyebiliyormuş. Toplam bir sene gibi kısa bir sürede eğitimini tamamlıyor. Sanılanın aksine hafız olmak için illa ki yatılı kalmak gerekmiyor. Ezber verilip eve geri dönülebiliyor. Sevgi, S.Ü. Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra hafız olmuş.  Kur’an kursunda yatılı kalarak eğitimini tamamlamış. Gülten artık bazı Kur’an kurslarının psikolojik danışmanlarla işbirliği içinde çalıştığını söylüyor. Görünen o ki artık kurslar hafızlık eğitimini daha rahat ve profesyonel bir şekilde vermeye çalışıyor. Bunlar sevindirici ve umut verici gelişmeler.

BELİNİZ KALÇANIZA GÖRE KALINSA AMAN DİKKAT

Uzmanlar beldeki yağlanmanın kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Erkeklerde bel çevresi 94 cm, kadınlarda da 80 cm’den fazla ise kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Hele de bu ölçü erkeklerde 102, kadınlarda 88 cm’den çoksa risk daha da artıyor. Sigaranın bırakılmasıyla kalp hastalığına yakalanma riski %50, düzenli günlük aktivite ile de %14 azalıyor.

YAZ KURSLARI BAŞLADI

Okulların tatile girmesiyle müftülüklerce hazırlanan yaz kursları da eğitime başladı. Sabahları çocuklara dini eğitim verilirken, öğleden sonra da spor faaliyetleriyle çocuklar eğlenecek. Yaz Kur’an kurslarında okutulacak kitaplar ve Elifba cüzler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtılacak. Kurslar 3’er haftalık dönemler halinde ağustosa kadar sürecek.

BİR CİMCİME NE İSTER

Yabancı turistlerin “Ben var gitmek” gibi yarım yamalak konuşmalarının İngilizce olduğunu zannedip ”İngilizce öğrenmek aslında ne kadar da kolaymış”
diye sevinmek ister. (Zeynep, 5 yaşında)

ORGANİKÇİNİN GÜNLÜĞÜ

Deodorant ve şampuan seçerken içindekilerde paraben olup olmadığına aman dikkat! Paraben, vücutta östrojen hormonunu tetikleyip meme kanserine neden olabiliyor.

AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“Değil mi ki geçmiş yoktur; gelecek aylar, yıllar da gelmemiştir; o halde bulunduğumuz andan başka ne vardır?” (Mahmud Şebusteri Hz.)

Zeynep ÖZEL