- Haberdar

Adsense kodları


Haberdar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 25 May 2012, 01:16 pm GMT +0200
HABERDAR
İbrahim BARAN • 43. Sayı / HABERDAR


KAFKASLAR KARIŞIK

Kısa bir süre önce Gürcistan Ordusu’nun Güney Osetya’ya saldırmasıyla başlayan kaos, Rusya’nın da olaya müdahil olmasıyla hat safhaya ulaştı. Rus askerleri Gürcistan topraklarını bombalayarak yüzlerce insanın ölümüne neden oldu. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, son dönemde dünyanın merkezinde bulunan güçlerle yaptığı temaslar neticesinde Gürcistan için cesurca kararlar verebiliyordu. Rusların uyarılarını dikkate almayarak Güney Osetya üzerindeki kuşatmaya devam edilmesi emrinden vazgeçmeyen Saakaşvili, Gürcistan’ı büyük bir çıkmazın içerisine çekiyor. SSCB topraklarının bir parçası olan ve dağılmanın ardından bağımsız bir devlet hâline gelen 6 milyon nüfuslu Gürcistan’ın, eski gücünü kaybetmiş olsa da bugün hâlâ dünyanın önemli devletlerinden biri olan Rusya’ya kafa tutmaya çalışması, onun danışıklı bir dövüş içerisinde olduğunu gösteriyor. Mücadele devam ederken ABD Başkanı Bush’la Rusya Başbakanı Putin’in Pekin’de samimi pozlar vermesi de, Gürcistan’a perde arkasından destek verdiği iddia edilen ABD’nin ikili bir oyunun içerisinde olduğu şeklinde yorumlanıyor. Birileri kâğıt üzerinde planlar üretiyor ve tarihin her döneminde olduğu gibi olan yine masum insanlara oluyor. Gürcistan halkı, Saakaşvili’nin bu fevri politikalarının bedelini ağır bir şekilde ödüyor.

PAKİSTAN YİNE KARIŞTI


Pakistan’da sular durulmuyor. Eski Cumhurbaşkanı Benazir Butto’nun suikast sonucu öldürülmesiyle karışan Pakistan’da sürekli sıcak gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında hukuk danışmanları ve yakın siyasî destekçileriyle görüşmeler yaptıktan sonra görevinden istifa etmeye karar verdiğini açıkladı. Bu karar Pakistanlılar tarafından sevinçle karşılandı. Müşerref’in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti aldığı ve istifa kararını bundan sonra açıkladığı iddia ediliyor. 1999 yılında darbeyle iktidarı ele geçiren Pervez Müşerref, ekim ayındaki seçimlerde bir kez daha Cumhurbaşkanı seçilmiş, bir ay sonra da üniformasını çıkararak, sivil Cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti. Bu arada kaotik ortamdan istifade etmeye çalışan Taliban mensupları bombalı intihar eylemi düzenleyerek 6 kişinin ölümüne neden oldu. Pakistan ordusunun bölgedeki operasyonlara son vermemesi hâlinde daha büyük saldırılar gerçekleştirecekleri tehdidinde bulunan Taliban, kaosun daha fazla büyümesine neden oluyor. Yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin neticesi Pakistan’ın geleceğinin ne olacağını belirleyecek bir bakıma.

PATLAMALAR MİSİLLEME Mİ?

Türkiye, birbiri ardınca gelen patlamalarla sarsıldı. İstanbul Güngören’de meydana gelen patlamada 17 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı. Ardından Üsküdar’da Selimiye Kışlası’nın önüne atılan ses bombası paniğe neden oldu. Son olarak İzmir’de ve Mersin’de meydana gelen patlamada onlarca kişi yaralandı. Güngören’deki saldırının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. Gerçekleştirilen bu provakatif eylemler kimilerine göre misilleme operasyonları. Son dönemde yaşanan gelişmelerle, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’nde bir ilk denilebilecek tutuklamaların yapılması, uzun yıllar varlığından bahsedilen fakat üzerine gidilemeyen derin çetelerin deşifre edilmesi bu saldırıların nedeninin bir gözdağı verme olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Uzmanlar bu gibi eylemlerinin devamının gelebileceğini ifade ediyorlar.

AHMEDİNEJAD TÜRKİYE’YE GELDİ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu olarak Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Başbakan Erdoğan’la da görüştü. ABD ve İsrail’in muhalefetine rağmen gerçekleştirilen bu ziyaret, iki ülke arasında önemli çalışmalara zemin hazırladı. Türkiye ile İran PKK ve PJAK’a karşı sürdürülen mücadelede ortak hareket etme kararı aldı. İki ülke Türkiye-İran İş Forumu’nda yapılan görüşmelerde ticarî alanda da çeşitli birliktelikler gerçekleştirme yönünde görüş bildirdiler. Ayrıca Türkiye, nükleer çalışmaları nedeniyle İran’ın, ABD ve İsrail ile arasında oluşan gergin havayı yumuşatmak için arabulucu olacak. Ahmedinejad Ortadoğu ülkeleri halkları tarafından sevilen bir lider. Sultanahmet Camii’nde Cuma Namazı’nın ardından bir grup insanın, Ahmedinejad’a sevgi gösterilerinde bulunması bu tesbiti doğruluyor. Bunun en önemli nedeniyse Ahmedinejad’ın ABD ve İsrail hakkında verdiği sert demeçler.

AFRİKA ZİRVESİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ


Ocak ayı sonunda Addis Ababa’da düzenlenen Afrika Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde düzenlenmesi karara bağlanan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, İstanbul’da yapıldı. Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde düzenlenen zirve için, Afrika ülkelerinden çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcıları ile bölgesel ve uluslararası örgütlerin temsilcileri İstanbul’a geldi. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, Türkiye’nin tarihî ve kültürel mirası paylaştığı Afrika ülkeleriyle her alanda ileri düzeyde ortaklık ve işbirliği tesis etmeyi amaçlaması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. 1998’de başlayan, 2003 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen atılımlarla önemli mesafeler alan Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticarî ilişkiler, bu toplantıyla beraber önemli bir noktaya geldi ve Türkiye Afrika’nın stratejik ortağı oldu. Türkiye’nin bölgeye yaptığı insanî yardım 12 milyar doları geçti. Afrika ülkeleri bu bakımdan Türkiye’ye minnettar. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu da “Türkiye-Afrika İş Forumu” düzenliyor. Türkiye ile Afrika arasındaki ticarî ilişkilerin daha ileri noktalara taşınacağı ifade ediliyor.

ABD İLE POLONYA FÜZE ANLAŞMASI İMZALADI


ABD, füze savunma sisteminin vurucu unsurunu Polonya topraklarına kurmak konusunda Varşova hükümeti ile anlaştı. Amerika, Polonya’nın Baltık Kıyıları’ndaki bir askerî üsse 10 füze yerleştirecek. Washington bunun karşılığında, Polonya ordusunun modernizasyonuna yardım edecek ve ülkenin hava savunmasını güçlendirmesi için Patriot füzeleri konuşlandıracak. Polonyalı yetkililer, Washington’un füze kalkanı projesi için sunduğu teklifin şartlarını son 24 saat içinde geliştirdi. Bu talepler arasında Polonya Ordusu’nun ABD tarafından modernize edilmesi, Polonya’ya bir saldırı olması durumunda ABD’nin bu ülkeye yardıma geleceğini garanti etmesi ve ayrıca füze savunma sistemini desteklemek için Patriot füzelerinin ve uzman Amerikan askerlerinin yardım sağlaması gibi başlıklar bulunuyor. Anlaşmanın, füze savunma sistemini kendine yönelik bir tehdit olarak algılayan Rusya’yı öfkelendireceği tahmin ediliyor. Zamanlamasının ise Rusya ile ilişkilerin Kafkaslar’daki kriz nedeniyle gergin olduğu bir döneme rastlaması oldukça dikkat çekici.

OBAMA YARDIMCISINI SEÇTİ


ABD Başkanlık Seçimi’ne Demokrat Parti’den girecek olan Barack Obama’nın yardımcısı Senatör Joe Biden oldu. Obama’nın tercihini Biden’den yana kullanmasının nedeni, onun dış politika ve savunma konularında tecrübeli bir isim olması. 65 yaşındaki Biden, Katolik ve liberal oyları temsil eden mavi yakalılar tarafından desteklenen bir isim. 30 yıllık Senato hayatı sırasında birçok kez Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı yürüten Biden, aynı zamanda Adalet Komitesi Başkanlığı görevinde bulundu. Washington’daki kaynaklara göre Biden, Türkiye’yi yakından tanıması açısından olumlu bir isim. Oysa Joseph Biden’in geçen yıl hazırlanıp Kongre’nin gündemine gelen “Ermeni soykırımı tasarısı”nın mimarlarından ve en büyük destekçilerinden olduğu biliniyor. Biden, Kıbrıs Sorunu konusunda da Türkiye’ye tepkili bir isim. Türkiye’nin Ada’dan askerini çekmesini istiyor. Obama’nın seçilmesi hâlinde Biden’in bu görüşlerinden taviz verip vermeyeceği şimdiden merak ediliyor.