- Guslü Vacib Eden Şeyler

Adsense kodları


Guslü Vacib Eden Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Tue 5 January 2010, 02:01 pm GMT +0200
GUSLÜ VACİB EDEN ŞEYLER

Ölüm, hayız, doğum ve Cenabet. Bunlar guslü vacib eden şeylerdir. Erkeğin zekeri yani sünnet olan yeri önden veya arkadan girmesiyle ya da zeker eğer kesik ise sünnet yerinin mikdarının girmesiyle kişi Cenabet (Cünup) olur. Ayrıca insan zekerini hayvana koyması veya hayvanın zekeri insana girmesi keza cünup olur.

Kadın dediğimiz gibi sünnet olan yerin mikdarı gerek insanın gerek hayvanın ki olsun girmesiyle cünup olur. Kısacası Kadın ve Erkek uykuda bile olsa şehvetin çıkmasıyla cünup olurlar. Şehvet (meni) sıçrayarak çıkması çıkma esnasında insanın lezzet duyması,çıkan sıvı yaş iken hamur kuruduktan sonra da yumurta beyazının kokusunu vermesiyle bilinir. Bu saydıklarımızdan birisi meydana geldiğinde gusül icab eder. Abdestsiz olan kişinin üzerinde haram olan şeyler cenabetli olanında üzerinde haramdır. Daha fazlası Cenabetli olanın Kuran niyetiyle Kuran okuması cami’de durması da haramdır. Ancak Cami’den geçmesi ile birşey olmaz.

VACİP OLAN GUSL’DEN YIKANMAK

Cenabetten yıkanırken niyet etmek vaciptir. Niyet şöyle edilir.‘Büyük Hadesi kaldırmaya niyet ettim’ veya ‘Vacip olan guslü kaldırmaya niyet ettim’ veya ‘Cenabeti kaldırmaya niyet ettim’ veya ‘Namazı kendime helal etmeye niyet ettim’ gibi niyetler ile ilk suyu baş’a dökülmesiyle söylenir. Ağız, burun ve göz hariç Vücudun her tarafını yıkamak suyu tenin ve kılların her tarafına ulaştırmak gerekmektedir. Eğer ten ve kıllardan bir şey kuru kalırsa Cenabet ortadan kalkmaz. Gusül suyun akmasıdır, yalnız ıslatmak değildir.

GUSLÜN ŞART SÜNNET VE MEKRUHLARI

Guslün şart ve mekruhları abdestin şartları ve mekruhları gibidir. Sünnetleri ise şunlardır; Kıbleye dönmek, kalbiyle niyet etmek, besmele’yi söylemek, kendi diliyle niyet etmek. ilk önce üzerinde pislik varsa onu izale etmek gerekir, daha sonra abdest almak ve her on parmağını üç sefer ıslatmak, parmaklarını saçının içine götürüp getirmek,başını üç sefer yıkamak, elini ıslatıp sakalını hilallamak, üç sefer yüzünü yıkamak, önce sağ ön sonra sağ arkayı üç sefer yıkamak, daha sonra sol ön sonra sol arkayı üç sefer yıkamak ve vücudunun tamamını üç sefer yıkamak.

Hayızdan yıkanan kadın yıkandıktan sonra biraz pamuğun üzerine esans koyup daha sonra o pamuğu kanın çıktığı yere koyması da sünnettir.

ABDESTSİZ, CENABETLİ VE DİĞERLERİ HAKKINDA

Eğer abdestsiz ve cünup biri, cenabet niyetiyle gusül ederse abdestide almış olur, abdest azaları arka arkaya yıkanmamış olsa bile. Eğer hayızlı ve Cünup bir kadın Hayız veya cenabet niyetiyle yıkansa ikisi de boynundan çıkmış olur. Eğer birisi vacip olan bir gusül yerine yıkansa veya sünnet olan cuma ve bayram guslü gibi o zaman her ikisi de olur. Eğer bir şahıs Cenabetli ve vücudunun üzerinde necaset varsa cenabet niyetiyle yıkandığında cenabeti kalktığı gibi vücudu da temizlenmiş (helal) olur. Tabi ki vücudun üzerindeki necaset kalmamış ise...