- Güneş tutulması bahsi

Adsense kodları


Güneş tutulması bahsi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 20 June 2011, 02:38 pm GMT +0200
GÜNEŞ  TUTULMASI BAHSİ



313- Ebû Bekre (R.A.)'den rivayet edilmiştir:

«Güneş ve ay kesinlikle hiç kimsenin ölümü için tutulmazlar. Bunların tutulmalarını görürseniz, size vaki durum açılıncaya kadar namaz kılıp dua edin.» Bir rivayette de: «Lâkin bunların tutulmaları ile Allah Tealâ kullarını korkutur,» buyurulmuştur. Yani kullar, ay ve güneşin uğradığı değişikliklerden ibret alıp Allah'ın büyüklüğünü idrak etsinler ve Allah'dan korksunlar.

 

314- Muğîre  (R.A)'den rivayet edilmiştir.

«Güneş ve ay kesinlikle hiç kimsenin ölümü veya hayatı için tutulmazlar. Fakat bu hali görünce namaz kılıp Allah'a dua edin

 

315- Hazreti Aişe'den rivayet edilmiştir:

«Güneş ve ay, Allah'ın ayetlerinden iki ayet (kudret eseri) dir. Bunlar, hiç kimsenin ölümünden veya hayatından dolayı tutulmaz­lar. Bu tutulma halini gördüğünüz zaman Allah'a dua ediniz, tek­bir getirin, namaz kılınız, fakirlere sadaka veriniz. Ey Muhammed ümmeti! Vallahi, hiç kimse, kölesinin zina etmesi veya cariyesinin zina etmesi karşısında Allah Tealâ Hazretlerinden daha kıskanç de­ğildir. Muhammed ümmeti! Vallahi, benim bildiklerimi bilseniz az güler ve çok ağlardınız.»

 

316- Hazreti Aişe (R.A.)"de rivayet edilmiştir:

«Güneş ve ay, Allah Tealâ Hazretlerinin ayetlerinden iki ayet­tir. Hiç kimsenin Ölümü veya hayatı için tutulmazlar. Tutulmalarını görürseniz, namaza başvurun ve «Cemaat namazına!» diye de çağ­rılsın.»

 

317- Hazreti Aişe  (R.A.)'den rivayet edilmiştir:

Hazreti Aişe validemiz, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellsm efendimize: İnsanlar ölünce mezarlarında azab görecekler mi? diye sorunca, Hazreti Peygamber:

«O kabir azabından Allah'a sığınırım dediler. Sonra kabir aza bından Allah'a sığınmalarını ashabı kirama emrettiler.

 

318- îbni Abbas  (R.A.)'dan rivayet edilmiştir;

«Ben (güneş tutulması namazında, iken) cenneti gördüm ve bir salkıma elimi uzattım. Eğer devşirseydim dünya durdukça on­dan yerdiniz. Cehennem'i de gördüm. Bugünkü kadar korkunç man­zara hiç görmemişdim. Cehennemliklerin çoğunun kadınlar olduğu­nu gördüm» Ashabı kiram,

—  Niçin, ya Resûlallah? diye sordular. Hazreti Peygamber:

—  Nankörlüklerinden,  buyurdu En yakın adamına  nankörlük ederler. îyîliğe nankörlük ederler. Onlardan birine bütün bir ömür boyu iyilik etsen, sonra senden (hoşlanmadığı) birşey görse, senden hiç hayır görmedim, der.»

 

319- Ebü Musa (R.A)'den rivayet edilmiştir:

«Allah tarafından vukua gelen bu âyetler (güneş ve ay tutul­maları) , hiç kimsenin ölümü veya hayatı için değildir. Ancak Allah Tealâ Hazretleri bunlarla kullarını korkutur. Böyle bir hal gördü­ğünüz zaman Allah'a ibadete, duaya ve istiğfara başvurun.»

Mütercim:

Ay ve güneşin tutulmaları zamanında namaz kılmak ima ile meşrudur. Fakat Hanefî mezhebinde Cuma namazı gibi iki rekât olarak cemaatla kılınır. Yalnız zaman-ı sûre olarak Bakara sûresi gibi en uzun sûrelerden biri okunur. Diğer üç mezhebe göre, yine Cuma namazı gibi iki rekât ise de her rekât iki rüku ile eda edilir. Birinci rekâtın rükûundan baş kaldırılınca tekrar fatiha ve zammı sûre oku­nur ve ikinci rükûdan sonra secdeye varılır. İkinci rekât da aynı şe­kilde kılınır. Bu da, tutulma halinin açılmasına kadar namaz uzasın diye yapılır. Ancak, Cuma namazında olduğu gibi hiçbir mezhebde hutbe yoktur. Ezan ve ikamet dahi istemez. Ceznatı toplamak için «cemaatle namaza» diye davet yapılabilir.[21]



[21] Ömer Ziyaeddin Dağistâni, Zübdetü’l-Buhari, Hisar Yayınevi:163-1666

ceren
Tue 1 May 2018, 03:45 am GMT +0200
Esselamu aleyküm. RABBİM razi olsun bilgilerden kardesim....

Bilal2009
Tue 1 May 2018, 11:36 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun