- Gıybetin Ameli Tedavisi

Adsense kodları


Gıybetin Ameli Tedavisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 11 June 2010, 01:39 pm GMT +0200
Gıybetin Ameli Tedavisi

 

Nefsin bu günahtan arındırılması ve dilin gemlerinin ele alınması için laubali olmaktan ve çok konuşmaktan kaçınıl­ması, dilin Allah'ın zikrine alıştırılması gerekmektedir. Bir sözü konuşmadan önce onun şer'i hükmünü düşün ve mu­hasebesini iyi yap. Aynı şekilde günah olan sözleri dinleme. Mümin kimse, konuşmak isteyince düşünür, herhangi bir za­rar gelmeyeceğini anlarsa sözünü söyler. Eğer zarara uğraya­cağını veya zarara uğrama tehlikesi varsa sözünü söylemez ve sükut eder. Münafık ise, sözünün neye mal olacağını dü­şünmez ve pervasızca konuşur.

Nitekim Resul-i Ekrem(s.a.v) şöyle buyurmuştur:

" Mü'min bir kimsenin dili, kalbinin arkasındadır. Konuş­mak istediği zaman kalbiyle o şeyi düşünür, sonra diliyle onu geçiştirir. Münafığın dili, kalbinin önündedir. Bir şeyi kastetti­ğinde diliyle söyler, kalbi ile düşünmez."[72]

Bir rivayete göre, Hz. Ebubekir(r.a), ağzına küçük taşları koyar, nefsini konuşmaktan onlarla menederdi. Hz.Ebube-kir(r.a), diline işaret ederek şöyle buyururdu:

" Beni tehlikelere sokan budur."

Nitekim Rebi b. Haysem, şöyle anlatırdı:

" Sabah olduğu zaman, yanına bir kalem, bir de kağıt alır­dı. O gün ne konuşursa yazardı, saklardı; akşam olunca da nefsini hesaba çekerdi."

Bir kişi her gece uyumadan önce o gün ne konuştuğunu ve ne dinlediğini iyice muhasebe edip, gıybete kaçan konuşmalarını diğer gün yapmamak için çaba gösterirse ve bu ça­lışmasına ciddi bir şekilde devam ederse, inşaallah bir süre sonra nefis ıslah olur ve dil kontrol altına alınmış olur. Bunun sonucu olarak dil gıybetten korunmuş olur.

Lal-i Hal
Tue 19 April 2016, 05:27 pm GMT +0200
Mü'min bir kimsenin dili, kalbinin arkasındadır. Konuş­mak istediği zaman kalbiyle o şeyi düşünür, sonra diliyle onu geçiştirir. Münafığın dili, kalbinin önündedir. Bir şeyi kastetti­ğinde diliyle söyler, kalbi ile düşünmez.

Insallah az ve oz ve tabiki dogru konusanlardan oluruz.iki dusunup bir soyle diye de bir tabir vardir toplumda.uygulamaya calismak lazim.
Allah razi olsun payalsm icin

ceren
Tue 19 April 2016, 05:30 pm GMT +0200
Aleykumselam.Kulun giybet gibi buyuk gir gunahdan arinmasi ve tedavi edilmesi icin allahi her an zikir etmeli ve bos anlarını ibadet ile gecirmelidir.Giybet ortamindan uzak ve giybet edenleri uyaran ve kendini iman ile allahin adi ile terbiye eden ve giybetden dedikodudan uzak olan kullardan olalim inşallah....

melda 6D
Tue 19 April 2016, 05:32 pm GMT +0200
Selamün aleyküm .  Rabbim diline hakim olan kimselerden bizi eylesin inşallah . Dil bir insanın en iyi ve en kötü  organı dildir neye kullanırsan o yöne gider.  Dilimizi iyiye yönlendirelim inşallah...

HALACAHAN
Tue 19 April 2016, 05:51 pm GMT +0200
Aleykum selam.. Söz boğum bogum çıkmalıdır ağızdan diye bir söz duymuştum.. Pervasizca konuşmalar zamanla insanın dilinin bozulmasına da sebebiyet verir.. Bu bozulmada günlük hayatı olumsuz etkiler ve artık siradanlasir.. Rabbim  dilimizin belasından korusun .. Kalbimiz dilimiz her daim R abbimizi anmasi duasıyla .. Rabbim hu güzel paylasimlariniz için razi olsun ..

RAMAZAN 7/D
Tue 19 April 2016, 08:06 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Gıybet kalbi karartır . İnşALLAH dediğiniz tedaviyi hergün uygulayalaım ki eğer var ise bu gıybet hastalığından kurtulalım .
ALLAH cc razı olsun

HALACAHAN
Wed 20 April 2016, 03:30 pm GMT +0200
Selamun aleyküm.. Müminin dili kalbinin arkasındadır.. Konusmadan önce söyleyecegını tartar ,ona göre konusur.. Zaten olması gereken de budur.. Aklımıza gelen her seyı  uluorta heryerde soylemek toplum tarafından da hos karsılanmaz ve zaten münafıklık alametıdır.. Rabbım doğru yerde dogru ve hayırlı konusmalar nasıp eylesın hepimize.. Amın

selma 8-D
Wed 20 April 2016, 04:12 pm GMT +0200
Insan genrllikle dilini tutamaz herşeyi ortaya pat diye ortaya atar ama bundan uzak durmsliyiz ve dedikidudan giybettendd uzak duralim

damla6d
Wed 20 April 2016, 04:15 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Bir müslüman asla gıybet etmemelidir..Etse bile tevbe etmesi gerekir..Rabbim razı olsun..#

Bilal2009
Wed 20 April 2016, 05:45 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Gıybetten kurtulmanın en iyi yollarından biri dili iyi işlerde kullanmaktır.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Zehra.hunerli
Mon 15 October 2018, 02:39 am GMT +0200

" Sabah olduğu zaman, yanına bir kalem, bir de kağıt alır­dı. O gün ne konuşursa yazardı, saklardı; akşam olunca da nefsini hesaba çekerdi."
Rabbim bu bilincte yasamayiz bize nasip eylesin insallah

Hamuş Vaveyla
Mon 15 October 2018, 07:50 am GMT +0200
Allah razı olsun sizlerden.. Rabbim dilimizi zikre alıştıranlardan, gıybetten koruyanlardan eylesin bizleri.. Dua ile

Yehma
Mon 15 October 2018, 08:18 am GMT +0200
Mümin dilinden elinden emin olduğun kimsedir. Müslüman olduğumuz in belli vasıflarımız bizi topluma yansıtır. Mesela Müslümanız ama gıybet yapıyoruz yada yalan söylüyoruz. Bu durum bize zarar verir ve toplumda da İslamı yanlış göstermenize sebep olur