- Gençlik için “özgüven” sevgi kadar önemli

Adsense kodları


Gençlik için “özgüven” sevgi kadar önemli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 25 April 2012, 02:54 pm GMT +0200
Gençlik için “özgüven” sevgi kadar önemli

Haziran 2007 21.SAYI

Japon komutan, asker sayısının düşmana kıyasla çok az olmasına rağmen saldırıya geçmeye karar verir. Ancak askerleri zafer konusunda oldukça kaygılıdır. Komutan cebinden bozuk para çıkararak; “Şimdi yazı-tura atacağız. Tura gelirse biz kazanacağız, yazı gelirse kaybedeceğiz. Kaderimiz böylece ortaya çıkacak” der. Herkes havaya attığı bozuk paranın yere düşmesini sabırsızlıkla izler. Tura gelmiştir. Askerler çok sevinir. Kendilerine güven toplarlar. Bu coşkuyla düşmana saldırır ve galip olurlar. Bir süre sonra yüzbaşı, komutanın yanına gelerek “Kimse kaderi değiştiremez” der. Bunun üzerine, “Haklısın” der komutan iki tarafı da tura olan parayı göstererek…

Özgüven geliştirmede sayısız örnekler mevcut. Atalarımıza Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt savaşının başlangıcına saatler kala, Sultan Alparslan’ın 26 Ağustos Cuma sabahındaki coşkulu konuşması da askerler üzerinde güçlü bir öz güven oluşturur. “Sayıca ne kadar az olursak olalım, onlar ne kadar çok olursa olsun daha fazla bekleyemeyiz. Askerlerim! Bir er gibi savaşa gireceğim. Üzerimde sultanlık belirtisi hiçbir şey yoktur. Şehit olursam, üzerimdeki şu beyaz elbise kefenim olsun. Ya Rabbi! Seni kendime vekil ediyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve Senin uğrunda savaşıyorum. Niyetimi halis tut, bana yardım et” der. Askerlerine hitabının ardından kılıcını ve gürzünü kuşanarak ordunun başına geçer ve muzaffer olur…

Özgüven, kendimize yönelik iyi hisler içinde olmamızı sağlayan bir duygu. Başka bir deyişle kendi olmaktan memnuniyet duyma, kendisi ve çevreyle barışık olma hali. İnsanları ve kendisini sevme, hayata ve olaylara olumlu bakabilme sanatı. Daha ilk yaşlardan itibaren çocukların kendilerine yönelik iyi duygular geliştirmesinde -bilinçli veya farkında olmadan- yakınları hayli etkili. Çocuk dünyasında başlıca önemli insanlar olan “anne-baba-öğretmen” ve diğer büyükleri tarafından nasıl bir muamele gördükleri, onların nezdinde ne kadar değer ifade ettikleri, çocukların özgüvenlerinin az ya da gelişmiş olmasını belirliyor.

Büyükleri tarafından sevgi gören, ihtiyaç duyduğunda beklediği şefkat ve yakınlığı bulan, fikirlerine değer verilen, önemsenen, güven duyulan ve sorumluluk yüklenen, yaptığı iyi şeyler için takdir edilen, hata yaptığında olgunlukla karşılanan çocukların kendine güveni yüksek oluyor. Sevilip önemsendiğini hissedemeyen, beklediği takdir, ilgi ve şefkati göremeyen ve sürekli eleştirilen çocukların, kendilerini değerli hissetmediklerinden özgüvenleri yeterince gelişme kaydedemiyor. Özgüven eksikliğinin neticeleri, sadece kişinin kendi iç dünyasında yaşadığı bunalımlardan ibaret kalmayıp çevresine de yansıyor. Kendisini değerli görmeyen çocuk, yaşadığı aile, çevre, okul ve toplum içinde çeşitli sıkıntılara sebep olabiliyor.

Başarması beklenen bir iş karşısında kişinin neden yeterince özgüven gösteremediğini düşündüğümüzde bu korkunun altında pek çok eksiklik duygusu olduğunu görüyoruz. Kendini o konuda yetersiz hissetme, özgüven eksikliğinde en önemli neden olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim, iş tecrübesinden yoksunluk, kendini iyi ifade edememe, kendini kusurlu görüp yargılama güven duygusunu törpüleyen başlıca olumsuz etkenlerden. Bunların aksine, özgüven duygusu yüksek kişilerin belirgin bazı özelikleri ise şöyle: Kendi kişilik özelliklerini iyi analiz etmeye çalışma, cesaret, olumlu düşünme, başarı için çaba gösterme, kendini iyi ifade etme…

Kendine güven, fakat mütevazı ol

Kimi zaman özgüven sahibi olmak gençler tarafından hatalı bir algılamayla, “kendine kuru kuruya güvenmek”, “kendini göstermeye çalışmak” ve “o konuda mutlaka söylenecek bir şeyler bulmak” ile eş değer tutuluyor. Kendine güven duygusu yüksek olan kişi bu yönünü yüzde yüz başarıyı garantilemeye, yetkinliği ispatlama hırsına dönüştürmemeli. Özgüven kendini beğenmişlik ya da kibirlilik değildir. Aksine başarısı ile şımaran, kibirli davranışlar gösteren çocuğun kendisine özgüveni yok ya da düşüktür. Özgüven, iddialı ve hırslı davranmaya değil, tevazua işaret eder. Büyüklerimizin ifade etiği gibi olgun meyve taşıyan ağacın dalları taşıdığı ağırlıktan dolayı toprağa doğru eğiktir...
Kutu
Çocuğunuzun özgüvenini güçlendirmenin 5 yolu

• Çocuğunuza hayatınızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu açıkça ifade edin. Sevginizin başarı ya da başarısızlığına bağlı olmadığını, onu her zaman seveceğinizi hissettirin.
• Başarısız olduğu konuları fark etmeniz ve gereken yardımı göstermeniz, ihtiyaç duyduğu anlarda onun yanında olmanız güvensizliğini aşmasında etkili olacaktır.
• Beklentileriniz çoğunuzun seviyesinde olsun, kapasitesinin üstünde bir beklentiden kaçının. Yapamayacağı şeyleri bilerek ondan bekleyip sonunda çocuğunuzu hayal kırıklığına sevk etmeyin.
• Kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda çalışma ve sosyal faaliyet imkanı sağlayarak onların araştırma ve yeni şeyler öğrenmelerini destekleyin. Böylece yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine güven duymalarına katkıda bulunursunuz.
• Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. “Söylediğin kadar da kötü değilmiş”, “Geçer canım, merak etme!” şeklinde geçiştirmek yerine, onların duygu ve düşüncelerini ciddiye alın. Düşüncelerini ailesiyle paylaşabilen çocuklar özgüvenli olurlar.

Hanzade YÜCEL