- Gebelik boyunca ağırlık artışı

Adsense kodları


Gebelik boyunca ağırlık artışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Thu 2 September 2010, 03:26 pm GMT +0200
   
Gebelik boyunca ağırlık artışı nasıl ol­malıdır ?


Tüm gebelik boyunca gebelerin ortalama 10-15 kg alması normaldir. Bunun alt sınırı 8 kg.a kadar; üst sınırı da 16 kg.a kadar normal kabul edilebilir. 8 kg.dan daha az veya 16 kg.dan daha fazla alınma­sı, bazı sakıncalara yol açabilir veya bir so­run belirtisi olabilir.

Gebeliğin ilk üç ayın­da gebeler 1-3 kilo almalıdır. Ancak ağır­lık artışı yerine ilk ay­larda 4 kg.a kadar kilo kaybedebilir. Üçüncü aydan itibaren her ay ortalama 1-1.5 kg al­maları gerekir.

Fazla kilo alınması aşırı kalori alındığını veya vücutta tuz ve su tutulduğunu gös­terir. Aşırı kilo alan kadınlarda doğum güçlüklerine daha sık rastlanır. Özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra bir hafta­da 1 kg.dan fazla alınması, tansiyon yük­selmesi açısından risk altında olduğunu işaret edebilir.

Az kilo alınması ise beslenme yetersizli­ğini gösterir. Annede beslenme yetersizli­ği mevcut ise bebekte gelişme geriliği oluşur.
Tüm bunlarla birlikte annenin gebelik öncesi kilosu da gebelikte alınan kilo ile ilişkilidir. Zayıf bir anne 17-18 kilo alması, sorun oluşturmayacağı gibi; şiş­man bir anne de 5-6 kilo almasına rağ­men sağlıklı bir bebek doğurabilir