- Fıtır sadakası ne demektir?

Adsense kodları


Fıtır sadakası ne demektir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sun 22 February 2015, 06:34 am GMT +0200
Fıtır sadakası ne demektir?

Fıtır “iftar etmek” ve “yaratılış” anlamlarına gelir. Fıtır sadakası (Sadaka-i fıtır) yaratılmış ve Ramazan orucunu tutup iftar etme imkanını elde etmiş olmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevi, el-Mecmu, VI, 104). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhari. Ze­kat, 18, 74; Müslim. Zekat, 12, 15; İbn Mace, Zekat, 21; Ebu Davud. Zekat, 17-20).

Fıtır Sadakası, borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslümana vaciptir. Bunda, zekatta olduğu gibi, malın nami (artıcı) olması ve üzerinden bir yıl geçmesi gibi bir şart söz konusu değildir. Dinen zengin olan çocuk ve akıl hastasının malından veli veya vasisinin vermesi gerekir.

Şafii mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek için zengin olma şartı yoktur. Günlük yiyeceğinden fazlasına sahip fakir de fıtır sadakasını verir (Kasani, Bedaiu’s-sanai, II, 69; Nevevi, el-Mecmu, VI, 105).

Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini (Ebu Davud, Zekat, 20) ifade etmiştir.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, Bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şafii mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonra vermek haramdır. Fitreyi Ramazanın ilk günlerinden herhangi birinde vermek caizdir (Nevevi, el-Mecmu, VI, 128).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakasının belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Dinen zengin sayılanlara, usul (anne, baba, dedeler ve nineler), furua (oğul, kız ve torunlar) ve bakmakla yükümlü olduğu kimselere fıtır sadakası verilmez. Bir kimse, fitresini bir fakire verebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtabilir (Merğinani, el-Hidaye, I, 115-116).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

ceren
Sun 8 March 2015, 01:41 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Fıtır sadakası Şafii mezhebine göre sadakayı vermek için zengin olma şartı yoktur. Günlük yiyeceğinden fazlasına sahip fakir de fıtır sadakasını verir.Ve ayrıca Şafii mezhebine göre  fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonra vermek haramdır. Fitreyi Ramazanın ilk günlerinden herhangi birinde vermek caizdir.

halim
Thu 26 November 2015, 05:01 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ; Fıtır sadakası (Sadaka-i fıtır) yaratılmış ve Ramazan orucunu tutup iftar etme imkanını elde etmiş olmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.İnşaallah şafii mezhebine göre farz hanefilere vacip olan fıtır sadakasını verenlerden olur Rabbimizin bize verdiği Ramazan ayı şükrünü idrak edenlerden olmak duasıyla...

Allah razı olsun

melda 6D
Thu 26 November 2015, 06:04 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Ramazan ayına ulaşmış oruç tutabilen kişiler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür. Rabbim Ramazan ayna ulaşanlardan eylesin inşallah.

aysegul999
Fri 1 January 2016, 08:45 pm GMT +0200
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh, fıtır sadakasında malın artıcı olması şartı yoktur. Allah c.c razı olsun.

damla6d
Fri 1 January 2016, 08:51 pm GMT +0200
Selamun aleykum.Fıtır sadakasının diğer adı da fıtır sadakasıdır.Bu sadakanın nisap miktarı da vardır. Nisap miktarı  dediğimiz şey ise temel ihtiyaçlar dışında olan diğer harcadığımız para kadar verilmesidir. Allah c.c. razı olsun.

Sevim Altunkaya 7/A
Fri 1 January 2016, 08:55 pm GMT +0200
Dersimizdede işlemistik. Burdada güzel anlatılmış Rabbim razı olsun.

Bilal2009
Sat 2 January 2016, 04:01 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Fıtır sadakası insanı yardıma teşvik eder. Ki kendisi de başlı başına bir yardımdır.  Rabbim bizleri eli açık olanlardan eylesin.

ikranur 7d
Sat 2 January 2016, 02:13 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
fıtır sadakası Ramazan orucunu tutup iftar etme imkanı olmayan belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.
Allah c.c. razı olsun.

yagmur_7-c
Sat 2 January 2016, 04:00 pm GMT +0200
Esselamu aleykum
Fitir vereni de alani da mutlu edecek cok bir guzel bir gereklilik...Allah rizasini kazqnmak cok guzel bir duygu...Rabbim bu guzellige erisebilenlerden etsin insallah...

rabiayldz
Sat 2 January 2016, 05:29 pm GMT +0200
Fıtır yaratılış ve iftar etmek demektir.Fitir verince yoksullara yardım edilir.Kişi kendinin ve  küçük çocuklarının fitirlerini vermekle yükümlüdür.

rabiayldz
Sat 2 January 2016, 05:29 pm GMT +0200
Fıtır yaratılış ve iftar etmek demektir.Fitir verince yoksullara yardım edilir.Kişi kendinin ve  küçük çocuklarının fitirlerini vermekle yükümlüdür.