- Fetvalarla çağdaş hayat

Adsense kodları


Fetvalarla çağdaş hayat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 21 March 2011, 04:05 pm GMT +0200
FETVALARLA ÇAĞDAŞ HAYAT
 

Önsöz Yerine
 

1- Fıkıh Ve Fetva




"Fıkıh" Arapça "fe-ku-he" maddesinden gelir. Sözlük anlamı ile "bir şeyi iyi kavramak, anlayışlı olmak, bilmek" demektir. Bu açıdan "ilim’den biraz farklıdır. "İlim" nasıl olursa olsun bilmek, "fıkıh" ise, işin esprisini kavramak, inceden inceye bilmek, de­mektir. "Fıkıh" sonradan şeriat ilimlerini (Kitap ve Sünneti) bil­meye ad olmuştur. Daha sonra da hüküm isteyen furû meselele­rine ve onları bilmeye denmiştir. Rasûlullah (sav) döneminde "fı­kıh", bugünkü tahsîsî (spesifik) anlamında değildi. Meselâ o:

"Al­lah kime hayır dilerse onu dinde fakîh kılar", "İnsanlar madenler gibidirler. Cahiliyette seçkin olanları, fıkhettikleri takdirde İs­lâm'da da seçkin olanlardır." İbn Abbas için:

"ALLAH'ım, onu dinde "fakîh" kıl ve ona Kur'ân'ın te'vilini öğret" buyururlarken "fıkhı", hep bu genel anlamda, yani iyice anlama ve kavrama anlamında kullanmıştır. Fıkıh, tabiîn dönemine kadar bu anlamda kullanılmış olacak ki, İmam Azam onu:

"Kişinin lehine ve aleyhine olan şey­leri bilmesidir" diye tarif etmiş ve itikad esaslarından bahseden eserine "el-Fıkhu'l-Ekber" yanî, iyi anlaşılması gereken en önemli meseleler adını vermiştir. Daha sonra, ilimlerin çok detaylı ihtisas dallarına ayrılmasıyla da fıkıh, "şer"î ve amelî mesele­leri bilmektir" diye tanımlanmıştır.

Her ne olursa olsun, fıkıhla ilgisi olmayan bir müslüman düşünülemez. İşte bu mülahaza ile bizler "fıkıh" penceresini biraz ara­layacak ve onun genellikle tahsîsî anlamıyla, günübirlik mes'elelerimize çare arayacağız. Şimdilik yapacağımız sadece nakil anlamında fıkıhtır. Yani bizler şu anda, fıkıhla meşgul olduğumuz için mecazî mânâda fakihiz. Halimize, şu ana kadar aldığımız yola, ya­pılması gerekenlere göre yaptıklarımıza baktığımızda hakiki an­lamda fakîh, yani müctehid olamayacağımızdan korkuyoruz. Ama ALLAH'ın lütfûnu, bize: "Ya Rab, bizi muttakilere imam kıl" diye dua öğretmesini ve O'nun sonsuz hazinesini düşündükçe yani olana değil, oldurana baktıkça da bunun zor olmadığını görüyo­ruz ve istiyoruz.

İşin diğer yönüne gelince:

"Fetvaya en cüretkâr olanınız ateşe de en cüretkâr olanınizdır" hadîs-i şerifini biliyorum. Bu cüret­kârlığı göze alamam. Onun için yazacaklarım terim anlamıyla "fetva" olmayacaktır. Çünkü gerçek anlamı ile "fetva" "müfti 'nin işidir. Müftî ise müctehid olmalıdır. Biz şimdilik müctehid olmadı­ğımıza göre yapacağımız işe de "fetva" vermek değil, fıkıhtan ve­rilmiş fetvalardan aktarmalarla güncel meselelerimize çareler teklif etmek olacaktır. Şimdilik müctehid değiliz, dememiz iddialı olarak karşılanmamalıdır. Çünkü biz bunu söylerken kendimizi değil, işaret ettiğimiz gibi verecek olanı düşünerek söylüyoruz. O'nun vergisine sınır getirme hakkına sahip değiliz.

Yukarıda söylediğimiz gibi, yazmaya çalışacaklarımız, hakiki anlamda "fetva" olmayacağı için sorulan bir meselede soru ile sı­nırlı kalmayacak ve meselenin muhtemel boyutlarını da hesaba katarak her türlü ihtimale cevap aramayı deneyeceğiz. Esas ala­cağımız mezhep Hanefî Mezhebi olacak ve sorularda açıklık ol­madıkça hepsini bu mezhebe göre sorulmuş sayacağız. Ancak mukayese ve "hîn-i hacette" istifade imkânı için başka mezheple­rin görüşlerini de verdiğimiz olacaktır.

Bulabildiğimiz kadarı ile, verdiğimiz her hükmün, Kitap'tan ve Sünnet'ten delilini de zikretmeye çalışacağız. Böylelikle hem me­sele daha iyi anlaşılmış olacak hem de "ölen de bir delille ölecek, yaşayan da bir delille yaşayacak" [1].

Okuyanların duaları bereketîyle O'nun tevfikini umuyoruz.

Dr. Faruk Beşer [2]



[1] En’fal: 8/42

[2] Doç. Dr. Faruk Beşer, Fetvalarla Çağdaş Hayat, Nün Yayıncılık, İstanbul 1997: 13-15.


SevD@_GüLü
Mon 21 March 2011, 04:40 pm GMT +0200
Allah razı olsun çok güzel konu paylaşmışsınız selam ve dua ile

sumeyye
Fri 12 April 2013, 09:12 pm GMT +0200
s.a.. ; güzel açiklama yapilmis giris olarak , Rabbim c.c Faruk Beser hocamizdan ve okumamiza vesile olan kardesimizden razi olsun insaallah..Istifade edebilmek duasiyla.

HALACAHAN
Fri 28 October 2016, 04:42 pm GMT +0200
Selamun aleykum ..Aslında en başta bu kısmı okumam  gerekiyormuş fakat yeni gördüm ..Konulara açıklık getirip.eden önce guzle bir açıklama yapılmış ..kitabın on sözünü okumak gibi ..
Allah razi olsun ..

Bilal2009
Sat 29 October 2016, 11:36 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam . Rabbim bizleri dinimizi dosdoğru yaşayanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Yehma
Sat 20 October 2018, 08:41 am GMT +0200
Dinimizde sıratı müstakim üzere olup niyetimiz hep ihlaslı olsun YA Rabbim. Bilgiler için Allah razı olsun