- Fetva vermek

Adsense kodları


Fetva vermek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 7 April 2011, 11:30 am GMT +0200
2. Fetva Vermek:

 

Dini tebliğ ve\ tamamlama mahiyetinde olan fetvanın farkı, hükmün soru üzerine açıklanması, bu açıklamada soru soranın hali ve çevre şartlarının gözönüne alınmasıdır.

Abdullah ibn Abbâs'm nakline göre; Veda Haccmda Resulullah (s.a.v) Mina'da, devesinin üzerinde birçok soruya muhatap olmuş ve bunları cevap­landırmıştır. Bu cümleden olarak birisi: "Kurbanı kesmeden tıraş oldum, ne yapayım?" diye sormuş, "Şimdi kes, zararı yok" cevabını vermişler. Bir ikincisi gelerek "Şeytan taşlamadan önce gidip Kabe'yi tavaf ettim, ne ya­payım?" diye sormuş, "zararı yok, şimdi şeytanı taşla" buyurmuşlar.

Hâsılı; bilgisizlik veya unutma yüzünden insanların önce veya sonra yaptıkları her iş için "zararı yok, yap" cevabını vermişlerdir.[73]

Amellerin en iyisi, insanların en hayırlısı hakkında sorulan sorulara, so­ranın durumuna göre farklı cevaplar vermiştir. Cahiliye devrinde içinde şa­rap yapılan bazı kaplarda haram olmayan- nebiz (bir nevi şerbet) yap­mak isteyenleri bundan menetmiştir. Çünkü hem bu kaplann kötü hatıraları vardır, hem de Arabistan sıcağında bunlara konulan nebîz kısa zamanda şaraba dönüş­mektedir.

İbnu'l'Kayyim, "İ'lâmu'l-muvakkiîn" isimli eserinin dördüncü cildinin so­nunda, Resûlullah'm fetvalanni 147 sayfada toplamıştır.


[73] Ebu Dâvud, Menâsik 87; Nesâî, Hac 224

mevlüdekalınsaz
Mon 18 August 2014, 06:02 pm GMT +0200
Esselamüü aleykum ve rahmetulalh; Fetva vermek çok büyük bir  ilim işi.herkesin konuşacağı bir alan da değil..eksik veya yanlış bir bilgi verildiği takdirde büyük bir mesuliyete sebep olabilecek bir koun...
Rabbim bizleri  Kur'anda ve sünnetten bir an bile  ayırmasın..işlerimizde yanıltıp yanlışa düşürmesin inşALLAH..paylaşım için Rahman razı gelsin..

cerendemir
Mon 18 August 2014, 07:44 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Fetva vermek için çok iyi bilgin olmalı.Çünkü söylediklerinle karşındaki kişinin düşünceleri şekillenecek.

Sevgi.
Wed 20 July 2022, 01:33 am GMT +0200
Esselamü Aleyküm. Bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

Bilal2009
Thu 21 July 2022, 05:29 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Fetva verirken müfti kültürü göz ardı etmemelidir Rabbim paylaşım için razı olsun