- Fasıkın Gıybetinin Caiz Olması,

Adsense kodları


Fasıkın Gıybetinin Caiz Olması,

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 3 June 2011, 06:36 pm GMT +0200
Fasıkın Gıybetinin Caiz Olması,

301. Bu uydurmalardan birisi de; şu hadistir:

Fasıkın gıybeti caizdir."

Dârekutnî ile Halîb der ki:

"Bu hadis, bir çok yoldan rivayet edilmiş olup batıldır."


302. Bu uydurmalardan birisi de; pirelere sövmeyi yasak­lama ile ilgili hadislerdir.

Ukaylî der ki:

"Pirelere sövme hususunda Peygamber'den (s.a.v) gelen hiçbir hadis sahih değildir."
[320]


[320] Derim ki: Bu geçersiz kılma işleminde hiçbir şey yoktur. Çünkü Heysemî, Mecmâu'z-Zevâid, 8/77'de konuyla ilgili olarak Enes'in şöyle dediğini nakletmektedir: "Biz, Resulullah (s.a.v)'in yanında idik. Bu sırada bir adamı, pire soktu. Bunun üzerine o adam, pireye lanet etti. (Adamın lanet ettiğini duyan) Peygamber (s.a.v): “Pireye lanet etme! Çünkü pire, peygamberlerden birine, namaz (vakti­nin girdiğini) haber verdi” buyurdu."

"Ona sövmeyin. Çünkü o, pey­gamberlerden birini, sabah namazına uyandırdı" ifadesi hariç bu hadisi; Ebu Ya'lâ, (Müsned, 5/333, 429'da ç.) ve Bezzâr rivayet etmiştir. Taberânî'de, el-Evsat, (6/40'ta ç.) bu hadisi şu şekilde rivayet etmiştir: Resulullah (s.a.v)'in yanında pirelerden bahsedildi, Bunun üzerine Resu­lullah (s.a.v): “Pireler, namaza uyandırır' buyurdu." Taberânî'nin ravileri, güvenilir kimselerdir. Fakat Saîd İbn Beşîr hakkında zayıflık olduğu iddia edilmişse de, o da, güvenilir bir kimsedir. Bezzâr (ö. 292/904)'ın rivayet ettiği hadisin senedinde yer alan Suveyd b. İbrahim hakkında ise; Ukaylî ve bir çok hadis hafızı, onun güvenilir bir kimse olduğunu belirtmişlerdir. Taberânî ile Bezzâr'in diğer ravileri ise, sahih/sağlam kimselerdir."   

Sehâvî'de, el-Mekâsıdu'1-Hasene, s. 461'de konuyla ilgili olarak der ki: "Enes (r.a)'tan şöyle bir hadis rivayet edilmiştir: "Biz, Resulullah (s.a.v)'in yanında idik. Bu sırada bir adamı, pire soktu. Bunun üzerine o adam, pireye lanet etti. (Adamın lanet ettiğini duyan) Peygamber (s.a.v): “Pireye lanet etme! Çünkü pire, peygamberlerden birine, namaz (vakti­nin girdiğini) haber verdi” buyurdu."

Bu hadis; Buhârî, Edebül-Müfred s. 424'de; İmam Ahrned'de, "Müsned"de ve daha bir çok kimsenin kitabında geçmektedir. Bunlardan biri olan Taberânî'de, "Duâ"da bu hadisi rivayet etmiştir. Hocamız hafız İbn Hacer'de bu konuda bir cüz' hazırlamıştır."

İbn Hacer, bu cüz'ünü, "el-Bestu'1-Mebsûs fi Haberi'1-Burğûs" diye ad­landırmıştır. Hafız Suyûtî'nin de konuyla ilgili olarak "et-Tursûs fî Haberi'1-Burğûs" adında bir cüz'ü vardır.