- Farz tavafından sonra adet gören kadının dönmesi

Adsense kodları


Farz tavafından sonra adet gören kadının dönmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 16 June 2011, 03:05 pm GMT +0200
d. Farz Tavafı Yaptıktan Sonra Âdet Gören Kadının Ülkesine Dönmesi


İkrime'nin rivayetine göre, İbn Abbas ile Zeyd b. Sabit, bayram günü farz olan tavafı yaptıktan sonra âdet gören kadının durumu hak­kında ihtilaf ettiler. Zeyd; "Âdeti bitene kadar Mekke'de bekler"; İbn Abbas ise:

"Bayram günü tavafını yapmışsa yola çıkar" dedi. Bunun üzerine orada bulunan Ensar:

"Ey İbn Abbas Zeyd'e muhalefe ettiğin konuda sana tâbi olmayız" dediler. İbn Abbas da onlara:

"Bu durumu anneniz Ümmü Seleme'ye sorun" dedi. Ensar, Ümmü Seleme'ye sorun­ca, Safiyye bint. Huyey'in durumunu anlattı. İkrime devamla olayı şöyle nakleder:

"Hz. Âişe dedi ki:

Safiyye bint. Huyey -âdet görmesi sebebiy­le- bizi (Mekke'de) alıkoydu bu durumu Hz. Peygamber'e anlattım; o, memleketine dönmesini emretti [203].

Bu, sahabenin ihtilafı gidermede bilen ve ihtisas sahibi kimsenin görüşünü öne çıkardığını açıklayan başka bir misaldir. Ensar Zeyd'e mu­halefet ettiğinde İbn Abbas'ın sözünü kabul etmemişlerdir. Bu, asabiyet düşüncesinden kaynaklanmamaktaydı. Zira Zeyd ensardandı. Aksine, on­lara göre Zeyd'in, Hz. Peygamber'in yakınında bulunması sebebiyle da­ha iyi bildiği anlayışından kaynaklanıyordu [204]. Konuyu müminlerin hanımlarına sormalarını tavsiye eden İbn Abbas, haklılığı açık olmasına rağ­men bu konuda hatalı olan Zeyd'in ilmî mevki ve değerini takdir etmek­teydi. Sonunda âdet görme kadınların özel hallerinden olması sebebiyle, Resûlullah'ın (s,a.) hükmünü öğrenmek için müminlerin kadınlarından birine soruldu. Böylece ashabın ihtilaflı olduğu bir meselede gerçek orta­ya çıkmış oldu. [205]


[203] Zerkeşî, el-İcabe, s. 135, Bezzar'ın Müsnedimden naklen; ayrıca bkz. Keşfii'l-Esrar an zevaidi'l-Bezzar li'l-Heysemi, II, 37; benzeri bir rivayet için bkz. Buhârî, Hac, 145.

[204] İbn Hacer şöyle nakletmektedir: Ya'kub b. Süfyan, Şa'bî'den sahih senedle rivayet atiğine göre Zeyd b. Sabit hayvana binmek istedi. İbn Abbas binmesi için hemen hayvanı tuttu. Bunun üzerine Zeyd: "Ey Resûlullah'ın amcasının oğlu zahmet etme" dedi. İbn Abbas ise "hayır biz alimlere ve büyüklere böyle davranırız" dedi. İbn Hacer, el-İsabe, II, 594.

[205] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 73-74.