- Ezan

Adsense kodları


Ezan

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 21 October 2011, 12:44 pm GMT +0200
Ezan


222. Şa'bî anlatmaktadır: Resûlullah (s.a.v.) namaza çağrı konusu üzerinde durdu. Mekkelilerin yaptığı gibi çan çalmayı hoş karşılamadı. Namaz vakti geldiğinde, bazı kimseleri gönderip, halka
 namazı duruyordu. Abdullah b. Zeyd el-Ensârî, Allah Resûlü'nün (s.a.v.) bu sıkıntısını dert edinerek gitti. Sonra rüyasında yanma bir adam lip   "Neye üzülüyorsun?" diye sormuş. O da: "Allah Resûlü'nün (s.a.v.  ) üzüntüsüne" deyince, ona şöyle söylemiş: "Peygamber'e (sallallahu hivesellem) git ve halkı namaza şu şekilde çağırmasını söyle:
Allahu ekber (Allah en yücedir), Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber.
Eşhedü en lâ ilahe illlallah (şehadet ederim ki Allah'tan başka tanrı yoktur iki kere).
Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah (Yine şehadet ederim ki, Muhammed onun elçisidir iki kere-).
Hayye ala'l salât (Haydin namaza- iki kere-).
Hayye ala'l-felâh (Haydin kurtuluşa- iki kere-)
Allahu ekber, Allahu ekber (Allah en yücedir)
Lâilâhe illallah (Allah'tan başka tanrı yoktur)"
Sonra o zat "Ezanı da, kameti de bu şekilde oku!" demiş.

Abdullah b. Zeyd hemen Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e gelerek bunu ona haber verdi. Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem):

Kalk onu Bilâl'e öğret!" buyurdu. Sonra Hz. Ömer b. el-Hattâb geldi ve: "Abdullah b. Zeyd'in gördüğünü ben de gördüm. Ama Abdullah benden erken davrandı" dedi. (İshâk)
Hadis mürsel sahihtir.

223. Ömer b. el-Hattâb'dan nakledilmektedir: Hz. Ömer, Mekke'de iken Ebû Mahzûre öğle namazı için ezan okudu. Güneş tepe noktasından (Batıya doğru) kaydığı vakitte sesini yükseltti. Ömer: "Ey Ebû Mahzûre! Göbeğin kopar diye korkmadm mı?" deyince "Sana duyurmak istedim" diye karşılık verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Ben Allah Resûlü'nü (sallallahu aleylıi vesellem) şöyle buyururken işittim, dedi: "Sıcaklık arttığında namazı serin vakitte lalınız. Zira şiddetli sıcaklık, cehennemin kızgınlığındandır. Cehennem kendi kendini yemeye başlayınca, bundan yakındı ve Allah'tan iki nefes için izin istedi. Allah da ona izin verdi. İşte şiddetli sıcaklık, Cehennem'in kızgınlığından, şiddetli- soğuk da onun soğuğundandır. "
(Ebû Ya'lâ ve Bezzâr) Münker hadistir. [182]

224. Kesîr b. Murre el-Hadramfden nakledildiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Gökte ilk ezan okuyan Cebrail'dir." Ömer ve Bilâl bunu (ezanı) duydular. Hemen Ömer gelip Hz. Peygamber'e (s.a.v.) duyduğunu haber verdi. Ardından Bilâl de gelip duyduğunu haber verdi. Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): "Ömer seni geçti, Bilâl. Ama sen duyduğun gibi ezan oku" buyurdu. Sonra Allah Resulü (sallallahu aleyhi vesellem), sesinin daha gür çıkmasını temin için iki parmağını kulaklarına sokmasını söyledi. (el-Hâris) [183]




[182] Bunu Abdürrezzâk (I, tır. 2032, yazma) İkrime b. Hâlid yoluyla, İbn Ebî Şeybe (I, 325 matbu) İbn Sabit yoluyla, Tahâvî de (I, 111) İbn Ömer yoluyla Hz. Ömer'den nakletmiştir. Bkz. Heysemî, Zevâid, I, 306; Beyhakî, Sünen.
[183] Bûsîrî demiştir ki: "cl-Hâris bunu zayıf bir senetle mürsel olarak nakletmiştir." Çünkü Saîd b. Sinan zayıftır.

cesim-6-A
Tue 29 November 2011, 08:29 pm GMT +0200
Teşekkürler çok işime yaradı. :)

AYÇAN
Sat 11 January 2014, 11:23 am GMT +0200
ALLAH razı olsun bilgileriniz çok işime yaradı...

Bilal2009
Sat 14 April 2018, 01:31 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Ezan dinimizin nişanesidir Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sat 14 April 2018, 01:46 pm GMT +0200
Aleykümselam.Ezanı dinleyen ,ezanı tebiliğine davetine uyan namazını kılan kullardan olalım inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...