- Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi, malların borç olarak verilmesi caiz midir?

Adsense kodları


Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi, malların borç olarak verilmesi caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Sun 22 February 2015, 11:19 pm GMT +0200
Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan (kıyemi) malların borç (karz) olarak verilmesi caiz midir?

Borç (karz) işlemi, malın aynı (kendisi), alan tarafından tüketildikten sonra mislinin iadesi mümkün olan mallarda söz konusudur. Dolayısıyla sadece altın, gümüş ve para ile, ölçülebilen, tartılabilen ve sayılabilen standart cinsten mallar borç (karz) olarak alınıp verilebilir. Taşınmaz mal veya hayvan gibi kıyemi mallar ise borç (karz) olarak verilemez. Çünkü kıyemi mallar, standart olmadığı ve piyasada misli bulunmadığı için, tüketildiğinde benzerini (mislini) geri vermek mümkün değildir. Mesela; borç (karz) olarak alınan bir hayvan veya ikinci el otomobilin yerine bir başkası ödenirken, ondan daha değerli veya değeri daha düşük olan birinin verilmesi mümkündür. Dolayısıyla standart olmayan bu tür mallarda borç (karz) işlemi mümkün değildir.

   

   Ancak Şafii hukukçular, cinsi, nev’i, adedi ve niteliği belli olan ticari mallar ile aynı özelliklere sahip hayvanların da, borç (karz) olarak verilebileceğine hükmetmişlerdir (Nevevi, Minhacu’t-talibin, Beyrut, 2005, s. 238-240). Delilleri, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bir uygulamasıdır (Müslim, Müsakat 22).

halim
Mon 6 April 2015, 04:19 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Çok hassas bir konu borçlarımızı alırken verirken bu tarz cevaz verilmeyen şeylere dikkat etmeli üzerinde hassasiyetle durmalıyız. allah razı olsun bu vesileyle birçok yeni fıkhi mesele öğreniyoruz allah daim eylesin.

ceren
Mon 6 April 2015, 04:27 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.Çok dikkatli olunması gereken bir konu.Mezheplere göre değerlendirilmiş.Şafi mezhebince uygun görülmüş.

AyşeSungur7-B
Mon 6 April 2015, 07:57 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah,
Önemli bir konu.Değindiğiniz için teşekkürler.

neslihan
Mon 6 April 2015, 08:10 pm GMT +0200
a.s.., borç konusu gerçekten çok hassas bir konu bu yüzden ev veriliyorsa da onun değeri para cinsinden hesap edilmeli nihayetinde para borç verilmelidir denildiği gibi ev daha pahalı veya daha ucuz olabilir zaman ilerledikçe. ..Allah razi olsun kardeşim. Selam ve dua ile...