- Etkili Ana Baba Eğitimi

Adsense kodları


Etkili Ana Baba Eğitimi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ecenur
Fri 12 February 2010, 02:37 pm GMT +0200
Etkili Ana Baba Eğitimi


Yazar: Dr. Thomas GORDON


1. ANA-BABALAR SUÇLANIR AMA EĞİTİLMEZ

En zor meslek olduğu halde hiçbir eğitime tabi tutulmayan ana babaların bu kitapta yalnızca yöntem ve becerileri öğrenmekle kalmayacağı aynı zamanda onları ne zaman ve hangi amaçla kullanacakları da anlatılıyor.

E.A.E.nin başanlı olması anne ve baba tarafından birlikte tatbik edilmesiyle mümkündür.

Ana baba kabaca üç gruba ayrılabilirler;Birinci gruptakiler her zaman haklı olduklarını ve güç ve otoriteleriyle çocuğu kurallara uymaya zorlayanlar; gerekirse ceza vermekle korkutan ve ceza verenler; ikinci gruptakiler çocuklarına fazla özgürlük tanıyan ve çocuğun gereksinimlerinin yerine getirilmemesinin zararlı olduğuna inananlar; üçüncü gruptakiler ise bocalayanlar.

Bugünün ana babaları çocuk yetiştirmede ben kazanayım sen kaybet veya sen kazan ben kaybedeyim metodundan başkasını bilmezler E.A. E. programının yöntemi ise "Kaybeden yok"diye adlandırılıyor.

2. ANA-BABALAR TANRI DEĞİL İNSANDIR


*Etkili bir ana baba olmak için tutarlı olma0k zorunda değilsiniz. Ana babaların tutarsız olması kaçınılmazdır. Tutarlı olmaya çalışırlarsa gerçekçi olamazlar.

*Eğer çocuğun davranışını kabul edemiyorsanız, ediyor gibi davranmamalısınız. İçinizden sevgi gelmiyorsa seviyormuş gibi görünmemelisiniz. Ayırım yapmış olmamak için yapmacık kabul ve sevgi göstermek zorunda değilsiniz. (Dürüstlük). Çocuğun gerçek duyguyu anlamasıdır.

*Eşiniz ve siz çocuklarınızla olan ilişkilerinizde ortak bir cephe oluşturmak zorunda değilsiniz.(Ana baba dan birinin yapmacık olması söz konusudur)

*Yapmanız gereken en önemli şey duygularınızı tanımayı öğrenmektir.

*Çocukların yaptığı ya da söylediği pek çok şeyi kabullenen (gerçekten, samimi) ana babalar kişi olarak kabullendikleri duygusu taşıyan çocuklar yetiştirecekledir.

*Sınır koyarak yasaklayarak çocuğun davranışlarını değiştirmeye çalışmayın. Bütün çocuklar yasaklardan nefret eder.

3.ÇOCUKLARIN SİZINLE KONUŞMASI İÇİN ONLARI NASIL DINLEMELİSİNİZ?

Kabul Dili

* Bir insan bir başkası tarafından olduğu gibi kabul edildiğini hissedince o zaman bulunduğu yerden kımıldamayan,nasıl değişeceğini, gelişeceğini,farklı olacağını ve olduğundan dâhâ iyi olabileceği düşünmeye başlayacaktır.

* Kabul, minicik bir toplumun içinde gelişip, olabileceği en güzel çiçeğe dönüşmesine yardım eden verimli bir toprak gibidir.

* Çocuğa ne kadar çok ne olduğunu söylersen onu olur.

* En etkili olanlar kendilerine yardım istemek için gelenlerini gerçekten kabul ettiklerini onlara iletebilendir.

* Ana babaların çocuğu kabul etmesi başka bir şey bunu ona hissettirmesi başka şeydir. Ana babanın kabulü çocuğa ulaşmadıkça onun üzerinde hiç bir etkisi olmaz.

* İyi bir danışman olmak için psikoloji bilgisi ya da insanların akıl düzeyinde anlamak gerekmediğini biliyoruz. Önemli olan, öncelikle insanlarla yapıcı bir şekilde nasıl konuşulacağını öğrenmektir. Psikologlar buna "terapötik iletiş” derler. (İnsanlara kendilerini iyi hissettirebilmek, konuşmaya yüreklendirmek, duygularını açıklamasına yardım etmek, korku ve göz dağı duygusunu azaltmak.)

* Ana babalar çocuğa karışmayarak onu kabul ettiklerini gösterebilirler. Genelde babalar çocukların kendi uğraşlarına yalnız kalmalarına izin vermiyor ve ellerini çocuklardan çekmek onlara çok zor geliyor.

* Genellikle ana babalar, terapistler ve danışmanlar tarafından “Tipik On İki" denilen sözlü tepkileri kullanırlar. Bunlar:

1) Emir vermek, yönlendirmek;

2) Uyarmak. gözdağı vermek

3) Ahlak dersi vermek;

4) Öğüt vermek, çözüm ve öneri getirmek

5) Öğretmek, nutuk çekmek, mantıklı düşünceler öne sürmek;

6) Yargılamak ,eleştirmek, suçlamak;

7) Övmek, aynı düşüncede olmak;

8) Ad takmak, alay etmek

9) Yorumlamak, analiz etmek tanı kovmak;

10) Güven vermek, desteklemek, avutmak, duygularını paylaşmak;

11) Soru sormak, sınamak, çapraz sorgulamak;

12) Sözünden dönmek oyalamak, şakacı davranmak, konuyu saptırmak;

başlıkları altında toplanabilecek cevaplardır. Bu cevapların hepsi yapıcı değil yıkıcıdır ve terapist ve danışmanlar çocuklarla çalışırken bu 12 sözlü tepkiyi kullanmazlar.

* Sözlü iletimde 2 önemli husus vardır:

1-) Basit Kapı Aralayıcılar

2-) Etkin dinleme.

Basit Kapı Aralayıcılar: Çocuğun duygularını hiçbir yaralama ve görüş beyan etmeden ve daha etkili bir şekilde aktarmasını sağlama "Anlıyorum", "Oh", "Hımm´ “olur”, "Bana ondan söz et´, "Duymak istiyorum", "Senin görüşün ilgimi çekiyor", "Bu konuda konuşmak istermisin bunu tartışalım", Anlatacaklarını dinlemek istiyorum" "Bana her şeyi anlatmanı istiyorum", "Bu konuda bir şeyler söyleyecek gibisin”, "Bu senin için önemli gibi görünüyor”, “Duygularını âçıklamaya hakkın var", Senden öğreneceğim, şeyler olabilir”, "Senin görüşünü gerçekten öğrenmek istiyorum .Bu tip yaklaşım sâdece çocukları değil yetişkinleri de yakınlaştırır. Temelde değerli olduğunu, sayıldığını, önemli olduğunu hissettirmek esastır.

Etkin Dinleme: Temelde çocuktan gelen mesajı doğru çözümleyip geri gönderme vardır,yani herhangi bir şekilde kendi düşüncesini katmadan karşı tarafın ne anlatmak istediğini anlayıp tekrar geri iade etme: Bir kaç örnek:

I-Çocuk:Bu yıl ki öğretmenimi hiç sevmedim.

Anne baba: Öğretmeninden hoşlanmadığın için düş kırıklığına uğramışsın

Çocuk: Evet öyle

2-Çocuk:Yemek ne zaman hazır olur.

Anne: Acıkmışsın. Yemeğe kadar biraz yağlı ekmek ister misin? Baba gelmeden yemek yiyemeyiz. O da bir saati bulur.

Çocuk: İyi olur. Biraz atıştırayım. :

·Etkin dinleme bastırılarak unutulmaya çalışılan duyguları boşaltmaya yardım eder.

·Etkin dinleme çocukları ana babalarının söylediklerini ve düşündüklerini dinlemeye daha istekli yapar.

·Etkin dinleme topu çocukta bırakır.

Etkin Dinleme İçin Gerekli Tavırlar:

1- Çocuğun söylediğini duymak istemelisiniz. Bu,

onu dinlemek için zaman ayırmak istemeniz anlamına gelir.

2- O andaki soruna yardımcı olmayı gerçekten istemelisiniz. İstemez-seniz, isteyinceye kadar bekleyin.

3- Duyguları ne olursa olsun sizin duygularınızdan ne denli farklı olursa olsun onun duygularını gerçekten kabul etmelisiniz:

4- Çocuğun duygularını tanıdığına, onlarla baş edebileceğine ve sorunlara çözüm bulma yeteneğine tam olarak güvenmelisiniz. Bu güveni, çocuğun sorunlarını çözdüğünü görerek kazanacaksınız.

5- Duyguların sürekli değil, geçici olduğunu anlamsız. Duygular değişir, nefret sevgiye dönüşebilir.

6- Çocuğun, yaşamını sizin verdiğiniz ama artık sizden ayrı bir birey olarak görebilmelisiniz. Bu, "ayrılık" çocuğun kendi duygularını olmasına nesneleri kendine göre algılamasına "izin" vermenize destek olur. "Ayrılığı" yalnızca hissetseniz bile çocuğa yardımcı olabilirsiniz. Çocuğun sorunları olduğunda onun yanında olmalı ama karışmamalısınız.

Etkin Dinlemenin Riski: Etkin dinlemenin başarılı olması ancak karşıki insanın yerine kendini koymakla mümkün olabilir. Yani ana baba çocuğun tam olarak niyetini anlayabilmeleri kendilerini çocuğun yerine koymaları sayesinde olur. Dünyayı onun gördüğü gibi örmek, "gerçekten anlamak"insanların kendi düşüncelerinde de değişiklik yapabilir. Görüşlerini korumaya çalışan, değişmeye direnen insanların farklı görüş ve düşünceler karşısısın da kendilerini aşmaya gücü yetmez.

4. ETKİN DİNLEME BECERİSİNİ KULLANABİLMEK

·Çocuğun sorunu olduğu zaman ana-babanın etkin dinlemesi için en uygun zamandır. Ama sorun ana-babadayken uygun değildir.

·Etkin dinleme,sorunu olan bir kişinin kendi çözümünü bulamazsa yardımcı ,olarak güçlü bir yöntem olur. Oysa ana-babaların çoğu çocuklarının sorunlarını üstlenmeye yatkındırlar bu ise çocukla aralarındaki ilişkinin kötüleşmesine neden olur ve çocuklarına etkili danışmanlık yapma şansını kaçırır.

-merve-7d-
Sun 19 January 2014, 12:02 pm GMT +0200
bence etkili anne baba çocuğunun ona sorduğu bütün soruları bilmese bile cevaplamaya çalışmalıdır.

 böylece çocuk büyüdükçe her şeyi kavramaya başlamalı ,ve karşısındaki kişiyi dinlemeyi öğrenmeye başlamalıdır..

8/A
Sun 27 April 2014, 10:28 am GMT +0200
SELAMÜN ALEYKÜM(....)
Anne ve babanın eğitiminin dinimiz açısından da yeri çok büyük çünkü;
Çocukların anne babaları onları dine yönelik eğitmemesi onların ileride o eğitimi aldığından daha iyi yapamaz(...)
Fakat aklı başında olan aklını kullanarak da doğru yolu bulabilir(...)

gözdenur:)
Sat 24 January 2015, 06:26 pm GMT +0200
Bence en başta anne ve baba eğitimi çok onemlidir.

Rüveyha
Sat 24 January 2015, 06:44 pm GMT +0200
Evet anne babanın eğitimi cok önemli.Eğitimli ebeveyinler,İnşaAllah evlatlarını daha bilinçli yetiştiriyorlar.İnşaAllah Mevlam bizleri de evlatlarına hayırlı anne ve babalardan eylesin.Rabbim razı olsun kardeşim.

mevlüdekalınsaz
Sat 24 January 2015, 06:53 pm GMT +0200
Anne baba nasılsa evladı da o yönde yetişiyor.bu yüzden ebeveynlerin eğitilmeleri, bilinçlendirilmeleri kesinlikle çok önemli.
 Allah razı olsun.

Yağmur Gümüş 8-B
Fri 30 October 2015, 12:47 pm GMT +0200
Bismillah...
Çocuk eğitiminde en önemli etken anne ve babadır.Bu yüzden anne
ve baba davranışlarını göz önünde bulundurarak yapmalıdır.
Allah cc. razı olsun.

Yehma
Fri 28 September 2018, 09:25 am GMT +0200
Çocuklarımız doğmadan maddi imkanları hep hazırlıyoruz lakin çocuğu tanımak bilmek adına bir kitap okumuyoruz. Çocuğumuza hükmedilceğimizi, baskı ve otorite oluştururak onu uysallaştırıp iyi çocuk oldu sanıyoruz. Halbuki çocuğumuzun yaşama sevincini öldürüyoruz. Büyüdüğü zamanda toplumda sosyal bir insan olsun istiyoruz. Dönüp bakmıyoruzki bizim yaptığımız yanlışlar gene bize dönüyor. Çocuğumuzun aynası biz isek kendimizi yetiştirip geliştirmeliyiz. Çocuk kitap okuyan bir aile görmez ise kitap okumayı sever mi acaba?

ceren
Fri 28 September 2018, 02:18 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri çocuklarımızı islam yolunda ahlaklı hayırlı yetiştiren kullardan eylesin inşallah....

Ayşegül Yıldırım koü
Sun 25 November 2018, 01:15 am GMT +0200
"İman edenler ve salih amellerde bulunanlar için korkup-sakındıkları, iman ettikleri ve salih amellerde bulundukları, sonra korkup-sakındıkları ve iman ettikleri ve sonra (yine) korkup-sakındıkları ve iyilikte bulundukları takdirde (yasaklanmadan önce) dedikleri dolayısıyla bir sorumluluk yoktur. Allah, iyilik yapanları sever." MAİDE SÜRESİ /93

Ayeti kerime mealinde Allah, iyilik yapanları sever buyuruyor sizlerde bizlere bu iyilikler yaptığınız için Rabbim'in sevdiği kullarından olmanız duasıyla.Çok kıymetli Enes hocam ve emeği geçen hocalarıma teşekkür ederim.

Sevgi.
Sun 25 November 2018, 03:55 am GMT +0200
Rabbim bizleri hayırlı ebeveyn olanlardan eylesin inşaAllah. Amin Ecmăin

sedanurr
Sun 25 November 2018, 08:52 am GMT +0200
Eğitim  ailede başlar  bu sebeple iyi birer ebeveyn  olmalıyız.. Rabbim bizlere hayırlı  ebeveyn olabilmeyi nasip etsin

ceren
Sun 25 November 2018, 02:04 pm GMT +0200
Esselmau aleyküm.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim.Bizleri de çocuklarını hakkıyla yetiştiren eğitim veren anne babalardan eylesin inşallah...

Bilal2009
Sun 25 November 2018, 02:34 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun