- Et Tevehhüm

Adsense kodları


Et Tevehhüm

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Sat 9 July 2011, 01:31 pm GMT +0200
Et-Tevehhüm


Daha önce sözünü ettiğimiz iki eserde var olan akılcı eğilim bu eserde daha da netleşmektedir. Eserin ismi ve "bunu sakin bir kafa ile düşün" [185] şeklindeki kendi ifadesinden anlaşılacağı gibi müellif bu eserde okuyucuyu tamamen hür bir zihinsel gezintiye davet et­mektedir. Muhasibi bu ifadeyi bir kaç kez tekrarlamakta ve bunun­la da yetinmeyip tevbe etmeye ve aklı kullanarak her türlü zorlu­ğun üstesinden gelmeye çağırmaktadır. [186] Eser cesur bir tez üze­rinde; hayal veya zihnî intikal yolu ile ahirete, ceza ve mükafaat yurduna göç üzerinde ısrarla durmakta; Allah'ın iyilik yapanlar için ahirette hazırladığı mükafaat ve kötülük yapanlar için hazırla­dığı cezayı somut ifadelerle anlatmakta, sıcak ve dokunaklı bir üs­lup ile günahkârlar için hazırlanan akıbeti tasvir etmektedir. [187] Da­ha önce Adab'u'n-Nüfus isimli eserinde genel çerçevede ve kısaca bu konuya değinmiş: "Yeniden diriliş anını hayal et..." ifadesi ile başlayan dilalog ite ömrünü nasıl geçirdiğini, servet sahibinin bu­nu nasıl kazanıp nerelere harcadığını sorgulamış ve ahirette sorula­cak olan benzer sorularla diyalogu sürdürerek: "Ey kardeşim! Şa­yet sen kalbini bu gibi sorularla meşgul ve teskin edersen ve eğer sende bir miktar sağduyu varsa kalbin diline vekil olacak ve sürek­li korku, sürekli endişe ve kalbini kuşatan bu meşgale seni bırakmıyacaktır" [188] ifadesi ile son noktayı koymaktadır.

Şayet en tepede Allah'ın kitabı, hemen yanında Peygamber'in sünneti, bu ikilinin iki yanında da akıl ve ilmin üçlü bir biçimde yer alması şeklinde formüle edilebilecek olan bu aklî eğilimin ge­lişim çizgisini izlemiş olsaydık; Adabu'n-Nüfus'tan hemen sonra et-Tevehhüm'ü ele almamız gerekirdi. Et-Tevehhüm'de bu gelişme Risaletu'l-Müsterşidin'e göre daha net gözükmektedir. Ne var ki bu risalenin sanki öğretim döneminde kaleme alındığı izlenimini ve­ren özel bir nitelik böyle bir tasnife gitmemizi engellemiştir.

Muhasibi kendisi, cennet ehlinin kavuşacağı nimetleri konu alan ayetleri yorumlamaktan öte bir şey yapmadığını belirtmesine rağmen -ki bu durumda onun ahiret tasvirleri Kur'ân'da yer alan tasvirleri genişletmekten ibarettir- okuyucu olarak bizim temel ve belirleyici bir unsur olarak görmediğimiz, etkileyici ve orijinal ay­rıntılara dikkat çekerek, Kur'ân ve sünnetteki ahiret tasvirlerinin de ötesine geçmektedir. Bu eseri telif nedeni tarikata yeni katılmış bir müridi cezbetme arzusu olabilir. Ne var ki Hâris'i bu tür bir fantazi ya da bu kabil bir şeyle itham etmek son derece zordur. Çünkü o, takvası, acımasız nefis muhasebesi ve gereksiz ayrıntı­lardan kaçınması ile tanınmıştır.

El-Vasaya dışında buraya kadar ele aldığımız eserler tekil (müfred), bir kişi tarafından sorulan sorular ve müellifin bu sorulara verdiği cevaplardan ibarettir. Soruları, bu dönemde uzunca bir süre Hâris'le dostluğu sürmüş olan Ahmed b. Asım el-Antakî sormuş olmalıdır. [189]


[185] et-Tevehhüm, s. 23; Arbiry

[186] et-Tevehhüm, s. 23.

[187] et-Tevehhüm, s. 43.

[188] Adabu'n-Nüfus (yazma) V B; 63.

[189] Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 72-73.