- Eşler evlenirken neye niyet etmelidir?

Adsense kodları


Eşler evlenirken neye niyet etmelidir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 2 December 2010, 04:22 pm GMT +0200
20. Eşler Evlenirken Neye Niyet Etmelidir?
 

Eşlerin evlenirken yapacakları niyetlerin en iyisi, nefislerini haramdan korumayı ve namuslu yaşamayı is­temeleridir.

Ebu Zer'in rivayet ettiği gibi, bu niyetle evlenenle­rin münasebetleri bile sadakadır:

Ashabdan bir grup, Hz. Peygamber'in (s.a) ya­nına gelerek; "Ey Allah 'in Rasûlü! Zenginler bütün se­vapları elde ediyorlar. Çünkü namaz kıldığımız gibi on­lar da namaz kılıyorlar, oruç tuttuğumuz gibi oruç da tutuyorlar. Ancak üstelik bir de mallarının fazlasını sa­daka veriyorlar (Onlara yetişebilmek için ne yapabili­riz?)" dediler.

Hz. Peygamber (s.a) onlara şöyle dedi: "Allah Teâlâ size sadaka vereceğiniz bir şey vermemiş midir? Her teşbih (Subhanallah) bir sadaka, her tekbir (Allahu Ekber) bir sadaka, her tehlil (La ilahe illallah) bir sadaka, her temhid (Elhamdülillah) bir sadakadır. Marufu em­retmek sadakadır, münkerden nehyetmek sadakadır. Herhangi birinizin eşiyle münasebeti de sadakadır".

Ashab; "Ey Allah'ın Rasûlü! Kişi hem şehvetini tatmin edecek hem de sevap mı kazanacak?" deyince, Hz. Peygamber; "Şehvetini haramla tatmin etseydi gü­nahkâr olmaz mıydı?" diye sordu. Ashab; "Evet, gü­nahkâr olurdu" diye cevap verince, Hz. Peygamber; "O halde helâl olarak yaptığında da sevap alır" diye bu­yurdu. Bundan sonra birkaç şeyin daha sadaka oldu­ğunu söyleyen Rasûlullah; "İki rekât kuşluk namazı bü­tün bunların yerini tutar" dedi.[44]

 
21. Zifaf Sabahında Neler Yapılmalıdır?
 

Kişinin sabahleyin kendisini evinde ziyarete gelen yakınlarını karşılayarak, onlara selam verip, dua etmesi, onların da aynıyla mukabelede bulunmaları müstehabdır.

Enes b. Malik şöyle anlatmaktadır:

Hz. Peygamber (s.a) Zeyneb validemizle evlen­diğinde, Velime (düğün) yemeği verdi. Müslümanlar et ve ekmek (tirit) yemekten doymuşlardı. Aynı gecenin sabahı Hz. Peygamber hanımlarının odalarını gezerek, onlara selâm verdi, dua etti. Onlar da kendisine karşı­lık verdiler.[45]


[44] Müslim, 3/82, Nesâî, 2/78; (Îşret'un-Nîsa), Müsned-i Ah-med, 5/167,168, 178. İmam Suyutî; "Hiçbir niyet olmasa dahi cima' sadakadır" demiştir.(İzkâr'ul-Ezkâr). Nitekim ha­disten anlaşılan budur. Nasıruddin Elbani, Hadîs-i Şeriflere Göre Evlenme Adabı, Arslan Yayınları: 36-37.

[45] Nesâî, el-Velîme, 2/26, senedi sahihtir. Nasıruddin Elbani, Hadîs-i Şeriflere Göre Evlenme Adabı, Arslan Yayınları: 37-38.



Canani
Wed 13 July 2011, 04:32 pm GMT +0200
Rabbim razı olsun..Paylaşımlar müthiş bence bi çok karedeşim ihtiyacı oln bilgiler....Rabbim idrak gücü versin amin...

reyyan
Wed 6 November 2013, 11:10 pm GMT +0200
Niyet Allah'ın rızası dairesinde yaşamak olduktan sonra eşler arasında bir problem vaki olmaz inş.

cerendemir
Thu 7 November 2013, 02:43 am GMT +0200
İnsan evlenirken ilk başta Allah rızasını ve Allah yolunda hizmet etmeyi nasip etsin.