- Endemik bitkilerimize sahip çıkalım başka ülkeler çalıyor

Adsense kodları


Endemik bitkilerimize sahip çıkalım başka ülkeler çalıyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 4 January 2012, 03:23 pm GMT +0200
İsrail’de ‘çakma’ Ayder    
   
RİZE Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, Doğu Karadeniz’de yoğun bir endemik bitki kaçakçılığı olduğunu ifade ederek, ‘’Şu anda kaçak bitki sadece gümrüklerde ihbar varsa yakalanıyor. Yakalananlar da buz dağının görünen kısmı’’ dedi.
 
Bu bitkilerin 40 yıldır bilinçsiz bir şekilde ihraç edildiğini belirten Karaoğlu, ‘’Doğu Karadeniz’den yoğun bir endemik bitki kaçakçılığı var. Bu durum, kaçırılmak istenen bitkilerin zaman zaman yakalanmasıyla ortaya çıkıyor’’ şeklinde konuştu. Doğu Karadeniz’e gelen bazı kişilerin neden direkt yaylalara gittiğinin sorgulanması gerektiğine dikkati çeken Karaoğlu, şöyle devam etti: ‘’Yöremizdeki belirli kontrol noktalarında endemik bitkileri tanıyan insanların olması lâzım. Adamın biri yaylaya gidiyor, ‘turizm yaptı, indi’ diyoruz. Ama geliş sebepleri aslında çok farklı. Eskiden bu bitkileri çalarken gövdesini çalıyorlardı ve bu görülebiliyordu. Ama günümüzde buna ihtiyaç duyulmuyor artık. Kaçakçı bitkinin kök saçağından gözle görülemeyecek bir parça alıyor, kulağının arkasına, gözlüğünün bir köşesine mikroçipler içinde saklayabiliyor. Ayakkabısına, çorabına saklıyor. Bu konuda duyumlar alıyoruz. Bunlar bilimsel gerçekler.’’
 
‘’İsrail’e Ayder kuruldu’’
       
Karaoğlu, bitki kaçakçılarının ‘’hangi bitkinin, hangi yaylanın hangi noktasında olduğunu çok iyi bildiğine ve özel aletlerle bitkinin doğal değerlerini araştırdıklarına’’ dikkati çekerek, ‘’Bir bitkinin özelliklerinin analiz edilmesi için o bitkinin küçük bir kesitinin alınması yeterli oluyor. Bununla milyonlarca DNA üretilip bize satabiliyor. Bugün İsrail’de bir Ayder Yaylası var. Ayder’in bir minyatürünü oraya kurmuşlar. Bu bilinen bir gerçek. Bölgede yetişen hemen hemen her bitkinin bir kopyasının İsrail’de olduğuna inanıyorum. Bölgenin iklim şartlarının aynısını oluşturup, Ayder tepesi yapmışlar’’ dedi.

yeniasya