- El Madhal ilâ dirâsetil Kuranil Kerîm

Adsense kodları


El Madhal ilâ dirâsetil Kuranil Kerîm

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Mon 16 May 2011, 03:16 pm GMT +0200
- Muhammed b. Muhammed Ebu Şehbe-El-Madhal ilâ Dirâseti'l-Kur’ani'l-Kerîm:



Kitabın yazarı, el-Ezher Üniversitesi Usul'ud-Din Fakültesi Ulumu'l-Kur'ân hocasıdır. 1992'de birinci baskısının tükenmesi üzerine ilaveli ikinci baskısı yapılmıştır. Kitap orta boy 423 sayfadır.

Kitab, evvela Kur'ân'ın tarifini, Peygamber (s.a.v.)'in en büyük mucizesi olduğunu, büyük hidâyet rehberi ve Arap dilinin de en bü­yük kaynağı olduğunu, cahiliyenin ırkçılık ve sapıklığıyla mücadele ederek ideal bir toplumu nasıl meydana getirdiğini ve üslûbunun bazı üstünlüklerini anlatır.

Kitap, bu girişten sonra 10 mebhas ve yazarın bahislerin sonuna Kur'ân'ın tilavet ve hıfzıyla ilgili ilave ettiği mesaili müteferrika'dan meydana gelir.

Birinci mebhas, Ulumu'l-Kur'ân'ın terminolojik mânâsı, tarihçesi, asrımızda yazılan en önemli kaynakları, bu alanla ilgili faaliyetler, müsteşrik ve misyonerlerin eleştirileri ve cevaplarını ihtiva eder.

İkinci Mebhas, Kur'ân'ın nüzulü, nüzulünün çeşitleri, parça par­ça inişin hikmetleri, vahiy, vahyin çeşitleri ve oryantalistlerin bu ko­nudaki eleştirileri ve ciddi ilmî cevaplarını ihtiva eder.

Üçüncü mebhas, ilk ve son nazil olan âyetler, bu konudaki ihti­laflar ve bazı özel konularda nazil olan ilk âyetler hakkındadır.

Dördüncü mebhas nüzul sebepleri ve faydalarına dairdir.

Beşinci mebhas ahrufu seb'a, onun mânâsı hakkındaki görüşler ve oryantalistlerin eleştiri ve cevaplarını kapsar.

Altıncı mebhas Mekkî-Medenî sûreler, özellikle konuyla ilgili müsteşriklerin itiraz ve cevaplarını içerir.

Yedinci mebhas, Kur'ân'ın yazılışı, cem'i, tarihi ve müsteşriklerin konuyla ilgili ileri sürdükleri eleştiri ve cevaplarını kapsar.

Sekizinci mebhas, âyet ve sûre tertibine ve taksimine dairdir.

Dokuzuncu mebhas Kur'ân hattı, konuyla ilgili bazı alimlerin görüşlerini, yine konuyla ilgili müsteşriklerin ileri sürdükleri 12 eleştiri ve cevaplarını ihtiva eder.

Onuncu mebhas, Kur'ân nassının tevatürle sabit olduğuna ve bu konuda sahabe ve sonraki nesillerin Kur'ân hıfzına gösterdiği öne­me dairdir.[59]



[59] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 36-37.